Decembrie 2017

Dragi prieteni rotarieni,

Luna decembrie reprezintă, pentru mulți dintre noi, o perioadă de bilanț. Este luna în care analizăm activitatea de peste an, cu reușite și lecții învățate. Astăzi mă adresez vouă, încurajându-vă, în primul rând, să reflectați la activitatea dumneavoastră în Rotary și activitatea clubului din care faceți parte. Pentru acesta este de ajuns să ne amintim de testul celor 4 căi:
* Este adevărat?
* Este cinstit pentru orice este implicat?
* Va întări și stimula atât prietenia, cât și bunăvoința?
* Va servi în beneficiul tuturor celor implicați?

Acest test ne va aminti, totodată, de adevăratele valoari pe care Rotary le transferă comunității. Una dintre cele mai importante valori este, după părerea mea, voluntariatul - noi toți ne implicăm în activități voluntari, dezinteresați, mânați doar de dorința sinceră de a servi. Acest lucru este sărbătorit în mod deosebit în această lună, deoarece pe 5 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntariatului. Profit de această ocazie pentru a vă ura, încă de pe acum, multă putere de muncă și proiecte cu impact semnificativ în comunitățile dumneavoastră.

Tot în luna decembrie, pe data de 10, va fi marcată Ziua Drepturilor Omului. Știm cu toții că Rotary este implicat activ prin tot ceea ce realizează în promovarea respectării acestor drepturi pentru toți cetățenii planetei. Poate tocmai de aceea Rotary International a ales, pentru acest an, ca temă a lunii decembrie ,,Prevenția și tratarea bolilor”.

Districtul nostru desfășoară o serie de proiecte cu tradiție în acest domeniu și știu că fiecare club în parte are în atenție și acest subiect. Vă îndemn să nu uitați de rolul dumneavoastră în promovarea unei sănătăți mai bune, fie în familie, fie în comunitate. Legat de acest aspect, Rotary manifestă o implicare deosebită în lupta cu bolile și prevenirea lor. Mai precis, 15 din cele 26 de grupuri de acțiune rotariană (RAGs) se concentrează pe prevenirea și tratarea bolilor. Am să amintesc aici activitatea următoarelor:
* GAR pentru Alzheimer și Demență, care își propune să ajute persoanele suferinde de această boală și pe membrii familiilor lor.
* Rotarieni pentru sănătatea familială și prevenirea SIDA; acest grup ajută cluburile și districtele să planifice și să pună în aplicare proiecte la scară largă, care îmbunătățesc viața și oferă acces la educație în domeniul sănătății.
* GAR pentru Diabet, care este implicat în proiecte ce oferă un angajament ferm față de educația, identificarea și tratamentul diabetului zaharat, în special în rândul copiilor din țările în curs de dezvoltare.

Acum, la final de an, doresc să-mi exprim recunoștința față de membrii celor 49 cluburi cu care am reușit să mă întâlnesc. La mulțumesc pentru sinceritatea și deschiderea de care au dat dovadă!

Le mulțumesc și tuturor comitetelor de organizare a fiecărui proiect districtual în parte! Datorită lor, Districtul 2241 este astăzi un district activ, profesionist și implicat.

Le mulțumesc colegilor din Comitetul Districtual si Asistenți de Guvernator pentru că am simțit din partea lor un sprijin real și o dăruire demnă de un membru Rotary.

Și pentru că e luna sărbătorilor, nu pot să închei această scrisoare fără să vă urez: Crăciun fericit și un An Nou plin de bucurii, împliniri și pace!

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-România și Republica Moldova

Noiembrie 2017

Dragi prieteni rotarieni,

Luna noiembrie este dedicată Fundației Rotary. În această perioadă suntem îndemnați să ne gândim la caritate și la viziunea Rotary de a construi o lume mai bună. De asemenea, acest an este unul special, pentru că se împlinesc 100 de ani de când, în 1917, Fundația Rotary a fost înființată de cel de-al șaselea președinte Rotary Internaţional, Arch. C. Klumph. De-a lungul celor 100 de ani, contribuțiile atrase au crescut de la suma de 26,50 dolari, la peste 3 miliarde de dolari, ce au fost cheltuiți în proiecte care au schimbat vieți, devenind una dintre cele mai mari și prestigioase fundații din lume.

Ca  urmare a celor 100 de ani de activitate, la conferința din anul acesta a Association of Fundraising Professionals, Fundația Rotary a primit titlul de, Fundație Excepțională a Lumii” (World’s Outstanding Foundation) pentru activitatea din 2016. Astfel, a fost recunoscut la nivel mondial impactul pe care activitățile Rotary Foundation le are. Misiunea Fundației Rotary este de a permite membrilor să promoveze înțelegerea, bunăvoința și pacea în lume prin îmbunătățirea sănătății, sprijinirea educației și reducerea sărăciei. Întreaga activitate a Fundației se sprijinește exclusiv pe contribuțiile voluntare ale membrilor Rotary și ai prietenilor Fundației, care împărtășesc aceeași viziune.

Cu toate acestea, fără îndoială, cel mai mare impact l-a avut programul, End Polio”. De la demararea acestui program, în anul 1985, până în prezent, s-a observat o reducere a cazurilor noi de poliomielită cu 99,9%. Membrii Rotary au jucat un rol cheie în atingerea dezideratului de eradicare a acestei boli. Eforturile noastre nu numai că condus la dispariția poliomielitei din 122 de țări, dar au creat și un sistem de combatere a altor boli, precum ebola.

În ceea ce privește Districtul nostru, în perioada 15-17 Decembrie  2017, la Iași va avea loc, Seminarul Fundației Rotary”. Vă încurajez să luați parte la acest eveniment și îmi doresc ca fiecare club Rotary să aibă cel puțin un reprezentant la acest seminar.

Înainte de a încheia această scrisoare, vreau să punctez un eveniment de succes cu impact internațional care tocmai s-a încheiat. Este vorba, bineînțeles, despre ” Rotary Institute Carpathia”, care a avut loc la Cluj-Napoca, și care s-a bucurat de participarea președintelui RI Ian Riseley. Acest eveniment a oferit ocazia de a celebra proiecte de succes, de a ne face noi prieteni, de a interacționa cu oameni din culturi diferite și de a ne împărtăși ideile pentru anii următori. Am fost onorati de prezența: HQ Evanston Dir.Laurie McCarthy, HQ Evaston Dir. Tom Thorfinnson, CDS Zurich Marco Nicosia, TRF Trustee Mario de Camaro, precum și doi directori RI in funcție, viitorul director al Zonei 19 Yinka Babalola, trei past directori RI, coordonatori zonali , PDG, DGE, DGN și unsprezece DG din Zona 19-20B.

Felicit toți rotarienii participanți din Districtul 2241, întreaga echipă organizatorică pentru efortul depus și le mulțumesc pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă! Multumiri speciale: RID Corneliu Dinca, care a făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment pentru prima oară în România și în Europa de Est, PDG E/MGA Martha Maria Mocanu pentru implicarea și organizarea de excepție, PDG Daniel Tănase pentru efortul depus de a-l însoți pe Președintele RI , AG Dan Danci, Viorel Bunea, Aurel Damian, Claudiu Șugar pentru susținere, DDR Medeea Petrovan, DIR Bianca Cărăușu si voluntarilor din Rotaract si Interact pentru participare.

Ceea ce am realizat este încă o dovadă că, așa cum spune și Ian Riseley:, Împreună putem face lucruri mărețe prin serviciul nostru în Rotary. „Rotary:making a difference.”

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-România și Republica Moldova

Octombrie 2017 „Luna Serviciului Vocațional”

Interesele profesionale ale oamenilor au fost o temă de reflexie încă de la înființarea primului Rotary.  Dacă e să ne gândim la motivele pentru care acest domeniu ne preocupă atât de mult, primele lucruri spre care ne îndreptăm atenția sunt importanța esențială a profesiei în viața noastră si vocatia ca serviciu in Rotary.

Cu toate acestea, există și un al treilea motiv - oamenii pot să fie confuzi când trebuie să aleagă acea carieră care le face plăcere în mod deosebit și care să le ofere satisfacție și împlinire personală. Îmi doresc să accentuez această expresie - „împlinirea personală”, pentru că aici este diferența. În ochii unui om care a făcut alegerea potrivită în ceea ce privește profesia sa se citește mereu pasiunea și se vede cum a făcut din locul lui de muncă o poveste.

Ce putem face pentru a găsi, fiecare, calea perfectă pentru noi în ceea ce privește cariera? E simplu. Trebuie în primul rând să ne analizăm experiențele, să vedem ce activități ne aduc satisfacție, să ne întrebăm de ce și, poate cel mai important, să fim sinceri cu noi când răspundem. Viața noastră se schimbă în momentul în care suntem sinceri cu noi, în momentul în care facem ceea ce iubim, nu pentru un rezultat, pentru faimă sau vreun trofeu. Și uite așa, zi de zi, cei care își trăiesc vocația, ajung să realizeze lucruri mareţe, pentru că, în primul rând, iubesc ceea ce fac și își investesc cu drag și entuziasm resursele.

Calea serviciului vocațional este una din căile de a servi în Rotary. Noi știm acest lucru, iar prin munca pe care fiecare din noi o facem servim comunitățile noastre la standarde etice cu adevărat înalte. Vreau, de asemenea, să vă reamintesc un lucru important, responsabilitatea noastră, ca și rotarieni, este dublă - ne reprezentăm vocația în club și promovăm idealurile Rotary în comunitate, subiecte dezbătute şi la Forumul Vocaţional Brăila.

Din tot ceea ce am trăit până acum, am tras o concluzie simplă și clară. Dacă ai încredere și „îți urmezi inima”, visul devine realitate. Pentru mine, visul a fost să servesc prin Rotary. Astăzi trăiesc acest vis.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-România și Republica Moldova

Septembrie 2017

Dragi prieteni,

Luna septembrie este marcată de începutul școlii. Este luna în care, pentru mulți tineri, începe „un nou an”. Rotary Internațional denumește această lună „New Generation Month”.

Cu toții ne dorim să trăim într-o sociatate echilibrată, iar responsabilitatea creării acestui echilibru este a noastră, a tuturor. De aceea, este esențial să ne îndreptăm atenția asupra generațiilor care ne urmează. Tinerii de ieri sunt adulții de astăzi, la fel cum mulți dintre rotaractienii de ieri astăzi ne sunt colegi în Rotary. Construirea unui viitor mai bun pentru tineri înseamnă să investim în ei, să creăm oportunități și să-i ajutăm să le valorifice și, implicit, să le oferim contextul în care ei să beneficieze de un start mai bun în viață decât generațiile anterioare.

Să nu uităm, însă, că puterea exemplului este pe cât de imporantă, pe atât de puternică. Un rotarian poate fi un mentor excelent pentru un tânăr sau chiar un grup de tineri. De aceea, încurajez toate cluburile din districtul nostru să sprijine Interact și Rotaract, iar acolo unde aceste cluburi nu există, să creeze noi organizații de tineret. Tinerii vor putea astfel să-și șlefuiască calitățile de leadership, să se implice activ în viața comunității, să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc și să lege noi prietenii constructive.

În perioada 31 august - 3 septembrie, la Iași, a avut loc Conferința cluburilor Interact din districtul nostru. Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor cluburilor Rotary care au facilitat participarea interactienilor la acest eveniment. Felicit rotarienii si rotaractienii implicați în buna desfășurare a conferinței, care a fost una de excepție.

Tot în luna septembrie (14-15 septembrie 2017), la Centrul Cultural Nicăpetre din Brăila va avea loc Forumul Vocațional Rotary, unde dorim să creăm un spațiu de întâlnire și dialog autentic între rotarieni și rotaractieni. Vă îndemn să profitați de această oportunitate pentru a realiza noi conexiuni și a le întări pe cele deja existente.

În final, parafrazându-l pe Ian Riseley, președintele Rotary International (2017-2018), doresc să punctez faptul că Interactul și Rotaractul sunt mai mult decât viitorul Rotary - ei sunt prezentul și viitorul comunităților noastre.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-România și Republica Moldova

August 2017

Dragi prieteni,

Ce defineşte un club Rotary? Cred că nu puteam vorbi despre Rotary fără să vorbim de oamenii minunaţi care sunt esenţa acestei mişcări globale. Luna aceasta ni se oferă prilejul în care noi toţi, reflectând la calitatea de membru, putem conştientiza frumuseţea vieţii rotariene.

Camaraderia reprezintă liantul cel mai puternic care ne uneşte. Integritatea în acţiunile noastre este ceea ce ne defineşte. Diversitatea ne caracterizează iar serviciul adus comunităţii este instrumentul prin care fiecare membru Rotary aduce plusvaloare în vieţile celor din jur.

Rotary presupune dezvoltarea de noi lideri. Fiecare membru este un lider, lider de club, lider de proiect, lider al unui comitet, lider în domeniul lui de activitate şi exemplele ar putea continua. Vă încurajez ca în cluburile voastre să promovaţi diversitatea membrilor şi împreună să lucrăm la îmbunătăţirea procesului de recrutare şi menţinere a acestora. La nivel strategic Districtul 2241 şi-a setat următoarele obiective ce vizează domeniul membership pentru anul 2017-2018:
   1. Creşterea efectivului cu cel puţin 2 membrii în fiecare club
   2. Elaborarea unor noi strategii de retenţie a membrilor.

Cred că aceste obiective pot fi atinse de către fiecare club din districtul nostru şi astfel noi toţi vom contribui la consolidarea mişcării rotariene din România şi Republica Moldova.

Fiecare din noi avem un rol în Rotary. Fiecare membru din cluburile noastre s-a alăturat pentru a fi parte din ceva mare. De aceea este important ca toţi să primească şansa de a-şi aduce aportul la activităţile zilnice ale clubului. Pentru că, un membru implicat este motivat să facă bine pentru club şi pentru comunitate.

Îndemnul meu final cu ocazia „Rotary Membership Month” este să încercăm toţi împreună să creştem lideri în cluburile noastre şi să atragem alături de noi membrii care să dezvolte un puternic sentiment de apartenenţă la Rotary.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-România și Republica Moldova

Iulie 2017

Dragi prieteni,

Începe un nou an rotarian în care avem datoria să continuăm munca depusă de membrii districtului 2241 în decursul anilor, făcând conexiunea între serviciul în folosul umanității și diferența calitativă generată de spiritul Rotary: de la "Rotary Serving Humanity" la "Rotary Making a Difference"

Felicit echipa districtuală din mandatul 2016-2017 și pe toți rotarienii implicați în proiectele din acest an.

Consider că prietenia, respectul, toleranța și înțelegerea în cadru clubului și în District sunt principali factori care stau la baza tuturor succeselor ulterioare.Întărirea și consolidarea acestora vreau să devină proiectul meu de suflet în acest an, și vă invit pe toți alături de mine să-l realizăm.

Președintele RI 2017-2018, Ian H.S. Riseley a spus: „ Pentru mine, Rotary nu se definește prin ceea ce suntem, ci prin ceea ce facem, prin potențialul pe care Rotary ni-l oferă și prin modurile prin care materializăm acest potential în servicii durabile și pline de relevanta”

În perioada 31.10.-05.11.2017 va avea loc GETS-ul pentru Zonele 19 si 20B și Institutul Rotary Carpathia 2017, Cluj Napoca, un mare eveniment care ne onorează, și care în același timp este o provocare pentru noi. Avem ocazia să confirmăm evolutia deosebită pe care a avut-o Rotary în Districtul 2241 - România și Republica Moldova in ultimi ani.

Sunt convins că noi toți, sprijiniți de echipa districtuală, vom reusi să facem diferența între a fi sau a nu fi rotarian, în comunitățile noastre.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-România și Republica Moldova

Iunie 2017

Dragi prieteni, 

Luna iunie este “începtul unui sfârșit” de mandat de Guvernator, mandat pe care mi l-ați încredințat prin alegerea mea în această onorantă funcție. Nădăjduiesc că mi-am făcut pe deplin datoria față de această minunată organizație din care am ales să facem parte, așa cum am speranța că eforturile pe care echipa Districtuală din mandatul 2016 – 2017 le-a făcut pentru cluburile din România și Republica Moldova au fost apreciate de fiecare dintre voi.

A fost un an frumos, interesant, provocator, emoționant. Pentru mine personal a fost o experiență deosebită, care mi-a întărit credința că Rotary District 2241 este o organizație puternică, în care comunitățile locale pot găsi un sprijin. Evident nu suntem aici să rezolvăm marile probleme ale acestei nații, dar suntem aici pentru a pune umărul la dezvoltarea unor domenii vulnerabile. Consider că ați reușit să faceți acest lucru, sa vă puneți toată experiența profesională, dar și resurse financiare, în a face lumea mai bună pentru elevi, persoane în vârstă, copii și adulți bolnavi, copii și adulți cu nevoi materiale, copii și adulți excepționali.

Am radiografiat în mandatul de Guvernator cluburile din cadrul District 2241 și am o imagine mai clară în legătură cu neajunsurile organizației, dar cred că împreună cu colegii mei putem propune și câteva soluții. Vom face acest lucru în cadrul întâlnirilor viitoare ale forurilor Rotary.

Țin să vă trimit fiecăruia dintre voi un gând bun pentru ajutorul dat în mandatul 2016 – 2017. Așa cum gândul meu bun se îndreaptă acum către Emilian Sopoian, viitorul Guvernator Rotary District 2241, căruia îi urez succes în activitate.

Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Mai 2017

Dragi prieteni, 

Tema lunii mai este un motiv de bucurie pentru mine personal, și cred că sunt și în asentimentul multor colegi din cadrul District 2241. “Youth Service Month” este propunerea Rotary International pentru luna mai, o temă care se pliază perfect pe acțiunile pe care District 2241 a reușit să le realizeze în ultima perioadă. Acțiuni care au adus alături de noi foarte mulți tineri, din toate structurile organizației, tineri pe care i-am implicat în proiectele cluburilor ce se derulează în cele două țări, dar și în luarea unor decizii pentru viitorul organizației. M-am bucurat să văd că există o resursă foarte importantă de idei, de entuziasm, de ambiție și de dorința de a reuși din partea mai tinerilor noștri colegi. Dacă ne dorim ca Rotary să fie o organizație care gândește pentru viitor, suntem obligați să le acordăm tinerilor care vin alături de noi toată atenția cuvenită. Răspundem astfel și cerințelor legate de regulamentele internaționale de a primi în cadrul cluburilor de seniori, noi membri ce provin din Rotaract sau Interact.

Dincolo însă de diferite formalități este important să credem în valoarea celor pe care îi invităm să fie alături de noi, să le oferim tot sprijinul necesar și să le împărtășim din experiențele noastre.

Vom aborda acest subiect, pe lângă multe altele, și la Conferința Districtuală Rotary de la Tulcea. În atmosfera minunată a Deltei Dunării vom putea reflecta la ce avem de făcut în privința mai tinerilor noștri colegi și cum putem să devenim, împreună, mai puternici. Conferința se desfășoară în perioada 11 – 14 mai, la Tulcea. http://conferintadistrictuala.ro

Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Aprilie 2017

Dragi prieteni, 

Rotary International dedică luna aprilie unui subiect care trebuie să ne preocupe în mod direct și pe noi, rotarienii din District 2241, cel puțin din perspectiva de a avea în viitor o societate sănătoasă, pe care să ne putem baza.

În această lună, Rotary acordă mai multă atenție sănătății mamei și copilului, și nu doar din punct de vedere medical mi-aș permite să adaug aici. Cel puțin așa aș vrea să cred că este de datoria noastră, a unei organizații în care deseori punem familia pe primul loc, să oferim un exemplu pentru societate și să punem umărul ca unele lucruri să se îmbunătățească. Pornesc de la exemplul personal, fiind tată a trei copii minunați, și pot afirma că sunt în cunoștiință de cauză când spun că un mediu familial sănătos este esențial pentru ca ei să crească oameni de nădejde. Cel puțin eu așa îmi doresc să crească ei: Ștefania, Cezar, Ecaterina. Sunt situații însă când, diverse motive îi împiedică pe părinți să acorde toată atenția necesară copiilor. Pot aminti aici situațiile de-a dreptul dramatice ale copiilor abandonați în țară de părinții plecați la muncă în străinătate, copii care sunt condamnați să crească “nesănătos”, ca să rămânem la tema lunii aprilie. Nu vreau să invoc aici motivele pentru care s-a ajuns aici, dar vreau să ne gândim dacă putem să facem ceva în a îmbunătăți această generație. Mai sunt și alte exemple, poate mai accesibile de gestionat pe plan local, la nivelul cluburilor. Mamele abuzate de soți și de copii violenți, de persoane din anturajul lor care nu se sfiesc să lovească, să jignească.

Colaborarea cu centre de asistență social dedicate acestui subiect poate reprezenta începutul unui proiect care, derulat pe termen lung, aduce beneficii comunității locale, poate însănătoși societatea. Știu că nu este ușor, știu că am putea spune că nu e neapărat treaba noastră, dar merită să încercăm să ne gândim și la aceste lucruri, având în vedere că istoria ultimilor ani ne-a demonstrat că împreună putem să face lucruri deosebite prin care am schimbat destine.

Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Martie 2017

Dragi prieteni, 
Luna martie reprezintă un nou restart în activitățile noastre zilnice, fie că ne referim la activitățile profesionale sau cele vocaționale, din interiorul organizației Rotary District 2241 România și Republica Moldova. Lăsăm deoparte temperaturile scăzute și ne uităm cu încredere la primăvara anului 2017 și la proiectele pe care le avem de pus în practică pentru a sprijini comunitățile locale. Rotary International dedică luna martie prevenției, sănătății, în special la copii, care nu au acces la sisteme de apă potabilă și canalizare. Dincolo de orice statistici care arată că la nivel mondial sunt milioane de copii cu probleme și care își pierd viața din cauza acestor lipsuri, trebuie să ne uităm atent la ce se întâmplă și aproape de noi. De regulă, principalele probleme de acest gen apar în țări catalogate drept “din lumea a treia”, dar trebuie să recunoaștem că și în cele două țări ale District 2241 sunt situații asemănătoare care pot fi rezolvate, în primul rând, prin mai multă bunăvoință din partea factorilor de decizie. Putem, noi rotarienii, să întindem o mână de ajutor și să punem la dispoziția comunităților locale expertiza noastră profesională pentru a face lumea mai bună. Pași concreți în această direcție pot fi făcuți și prin susținerea unor proiecte în educația ecologică. Trebuie să îi învățăm pe tineri, dar deopotrivă și pe adulți, cât de importantă este această resursă, apa, și să conștientizeze că acțiunile lor au efect asupra vieții pe care o vor avea moștenitorii lor. De aceea vă încurajez să acordați o atenție deosebită acestui subiect în perioada următoare.
La începutul lunii, 10 – 12 martie, ne vom reîntâlni la Cluj Napoca pentru a participa la sesiunile de instruire din cadrul PETS 2017, cunoscând faptul că prezența președinților aleși ai cluburilor din District 2241 este obligatorie, pentru ca la 1 iulie 2017 mandatele acestora să înceapă în conformitate cu regulamentele Rotary.
Vă doresc să aveți o primăvară frumoasă!
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Februarie 2017

Dragi prieteni, 
Luna februarie reprezintă pentru Rotary o perioadă în care trebuie să fim mai atenți la un subiect care, din păcate, este tot mai des întâlnit în foarte multe medii și societăți la nivel mondial, de cele mai multe ori în contexte dificile. Fac referire aici la conflicte, în termeni generali referindu-ne la războaie, revoluții sau alte forme prin care se manifestă acest flagel la nivel mondial. Avem însă în aceste zile tumultoase pe care le trăim câteva exemple care ne arată că la cel mai înalt nivel întreținerea unor conflicte sau generarea unora noi a devenit chiar o strategie, uneori transformată în artă. La ce am putea să ne așteptăm dacă în societăți declarate foarte democratice, cu principii puternice și cu o imagine solidă se întâmplă niște lucruri în care noțiuni ca pacea, soluționarea conflictelor rămân simple deziderate pe hârtie.
Tocmai aici intervine rolul nostru și al organizației pe care o reprezentăm. Așa cum prin programele pe care le derulăm la nivelul comunităților în care ne desfășurăm activitatea reușim să facem lucruri mici, dar consistente, comparabile uneori cu “o picătură într-un ocean”, așa suntem datori să ne implicăm și să tratăm subiectul aplanării conflictelor cu cea mai mare responsabilitate. Sunt convins că există în între noi, rotarienii din District 2241, mici conflicte, mici disensiuni de opinie și viziune, dar o atitudine deschisă și camaraderească ne va ajuta să depășim astfel de stări. Una dintre căile de rezolvarea o reprezintă dialogul, discuția deschisă despre sursa conflictului și identificarea soluțiilor pentru aplanarea acestuia. Dacă vom reuși în primul rând noi să demonstrăm că se poate acest lucru, vom fi capabili să le arătăm și altora că este posibil și poate lumea devine mai bună. E doar un vis?
Un vis a avut poate și Paul Harris atunci când, în 23 februarie 1905, înființa Rotary. Visul s-a transformat în viziune, în proiecte, în programe care au schimbat lumea și au adus uneori și pacea. 112 ani de Rotary vom marca în luna februarie motiv pentru care vă adresez sincere felicitări că sunteți parte din această minunată organizație. La mulți ani, Rotary!
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Ianuarie 2017

Dragi prieteni, 

Avem deseori tendința de a ne îndruma copiii în viață, de a le arăta și chiar recomanda anumite meserii, profesii prin intermediul cărora să se realizeze la rândul lor. Ne asigurăm că au acces la un sistem de învățământ performant, fie că vorbim de gimnaziu, liceu sau facultate, și le împărtășim din experiențele noastre. Așa au făcut la rândul lor, părinții și bunicii noștri atunci când au fost puși în fața alegerii unui viitor profesional pentru cei foarte dragi lor. Există și cazuri în care mulți dintre noi am ales poate altă cale decât cea pe care și-ar fi dorit-o familia. Cred că dincolo de profesia pe care o exercităm acum, plusul pe care îl aducem noi în această minunată organizație Rotary este ceea ce putem oferi comunităților în care ne desfășurăm activitatea și bazându-ne pe spiritual vocațional să realizăm proiecte în domenii de actualitate pentru Rotary: educație, sănătate, social. Rotary Internațional acordă o atenție deosebită acestui subiect și are dedicate două luni din an temei serviciului vocațional. Privesc cu drag la ce a făcut Rotary District 2241 în ultimii ani în România și Republica Moldova, cum a reușit, grație calității membrilor săi și a dorinței lor de a fi de folos, să schimbe destine și mentalități. Am putut să observ și mai mult acest lucru prin prisma poziției pe care o ocup în acest moment și vă mărturisesc că ultimele 6 luni mi-au oferit o altfel de imagine a organizației din care fac parte. Știam că oamenii din Rotary sunt dedicați principiilor organizației, știam că prietenii noștri își sacrifică timp și resurse financiare pentru a servi în Rotary, dar vizitele la cluburile din cadrul District 2241 mi-au întărit acest sentiment și cred că împreună putem face mai mult. Putem să cooptăm în echipele de proiecte colegi care pot contribui mai mult cu expertiza lor profesională la succesul unor programe Rotary.

Țin să vă reamintesc că în această lună este programat un eveniment important pentru activitatea District 2241 și anume întâlnirea Comitetului Districtual, ce se va desfășura la Tîrgu Mureș, în perioada 27 – 29 ianuarie 2017. Vom analiza activitatea noastră de până acum și vom creiona planurile pentru perioada care urmează.

Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Decembrie 2016

Dragi prieteni, 
Cu bucurie mă adresez vouă, celor peste 3000 de rotarieni din District 2241, acum când ne apropiem de sfârșitul anului 2016, unul care pentru mine personal a avut foarte multe provocări. Am speranța că puteți să afirmați același lucru și despre activitatea fiecăruia dintre voi și că prin acțiunile pe care le-ați derulat la nivelul comunităților din care faceți parte ați reușit să schimbați mentalități, să arătați că rotarienii din România și Republica Moldova sunt un grup unit și dispus să ajute.
Ați făcut acest lucru lună de lună, astfel încât proiectele pe care le-ați început la nivelul cluburilor să aibă continuitate, ați reușit să acoperiți o paletă largă de probleme din domenii cheie pentru societatea actuală: educație, sănătate, social. Sper că sunteți mulțumiți de ceea ce ați reușit să faceți și vă încurajez ca pentru viitor să va fixați obiective și mai îndrăznețe.
Vă încurajez în același timp, să acordați în această lună a Familiei în Rotary, puțin mai multă atenție celor din jurul vostru. Atunci când vorbim de familie, putem înțelege la un moment dat marea familie în care ne desfășurăm activitatea profesională și cea rotariană, dar vreau să mă refer acum la familia fiecăruia dintre voi. Să dedicăm această lună în primul rând celor foarte apropiați: partenerilor de viață, copiilor și părinților, pentru că, din motive întemeiate, au fost poate ușor neglijați în anumite momente ale anului. Să nu uităm că ei sunt suportul nostru pentru ceea ce ne-am angajat să facem atât pe plan profesional, cât și în Rotary. Tot în această lunp a Familiei în Rotary, să îi aducem aproape pe prietenii adevărați și să petrecem momente plăcute din care poate se nasc idei pentru anul 2017, pentru ceea ce ne dorim să facem atât în plan personal, cât și profesional.
Pentru Rotary District 2241 anul 2017 este unul plin de provocări și de responsabilități, marcarea a 100 de ani de la nașterea Fundației Rotary fiind unul dintre cele mai așteptate evenimente.
Vă urez să aveți un an 2017 așa cum vi-l doriți!
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Noiembrie 2016

Dragi prieteni, 
Luna noiembrie este luna dedicată Fundației Rotary, iar centenarul pe care îl marcăm în acest an rotarian ne oferă un bun prilej de reflecție asupra a ceea ce a schimbat Rotary prin acțiunile Fundației în toată lumea, inclusiv în România si Republica Moldova.
Acum 100 de ani lucrurile păreau ceva mai simple față de evoluția și provocările societății actuale, desi, prin ceea ce i-a imaginat presedintele de atunci al Rotary International, Arch Klumph, si ce a demonstrat că se poate face îl putem numi pe părintele Fundației Rotary un adevărat vizionar. Este foarte adevărat că cei care i-au urmat si care nu s-au abătut de la principiile rotariene au reusit să clădească o organizație extrem de puternică în ciuda crizelor determinate de conflictele la nivel mondial.
La nivel internațional, poate cel mai cunoscut program derulat de Fundația Rotary în ultimele decenii este cel de eradicare a poliomelitei, EndPolio. Un program de succes, cu resurse financiare importante cheltuite pentru ca generațiile viitoare să crească sănătos. Suntem în faza în care această boală este aproape eradicată la nivel mondial, ceea ce nu poate decât să ne facă mândri că suntem parte din Rotary.
Dar Fundația Rotary nu înseamnă doar atât. Aplicând principiul celor 3 H – Health, Hunger, Humanity - si beneficiind de sprijin financiar consistent din partea membrilor organizației, dar și din exteriorul ei, s-au construit proiecte de care au beneficiat milioane de oameni.
Vom discuta despre rolul Fundației Rotary în perioada următoare, despre implicarea District 2241 în proiectele Fundației la întâlnirea de la Brașov, din 11 – 13 noiembrie. Vom împărtăși experiențe și ne vom pregăti pentru momentul aniversar din luna iunie 2017, Convenția Rotary de la Atlanta, unde vom afla cum putem ajuta în următorii 100 de ani pornind de la afirmația lui Arch Klumph: “Nu ar trebui să trăim doar pentru noi, ci pentru bucuria în a face bine pentru alții”.
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Octombrie 2016

Dragi prieteni, 
Luna octombrie ne oferă șansa de a reflecta mai mult asupra unuia dintre principiile care guvernează activitatea rotariană: serviciul vocațional. Este activitatea prin care fiecare dintre noi punem în valoare experiența profesională personală pentru a duce la îndeplinire proiectele echipei din cluburile din care facem parte. Expertiza profesională pusă la dispoziția unei comunități este ceea ce a stat, printre altele, la baza clădirii unei organizații atât de puternice precum e Rotary International.
Din fericire, District 2241 are atât de multe exemple de oameni care s-au remarcat de-a lungul timpului prin dăruirea și implicarea personală în diferite proiecte menite să ajute comunitățile locale. Mi-ar fi imposibil fizic sa înșir aici nume sau proiecte ce au schimbat destinele unor semeni de-ai noștri. Oameni pe care îi avem printre noi și de care ar trebui să profităm zi de zi pentru know-how-ul disponibil. Vă încurajez să diseminați în cadrul întâlnirilor de club acțiuni și proiecte în care colegii noștri s-au făcut remarcați în mod deosebit, acțiuni care au scos în evidență principiul care guvernează această lună a anului rotarian 2016 – 2017.
Împărtășiți experiențele și cu tinerii din structurile District 2241 pentru că așa vom reuși să descoperim generația viitoare. Ei sunt acum în faza avansată de pregătire profesionale și orice exemplu pozitiv îi face mai valoroși. Dezbaterile pe această temă vor fi cu siguranță mai ample la Forumul Vocațional, ce se va desfăsura la sfârșitul lunii octombrie la Cluj Napoca.
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Septembrie 2016

Dragi prieteni, 
Luna septembrie este una dintre acele perioade din an în care simțim că o luăm de la capăt. Vacanțele au devenit deja amintiri, stocate în diferite dispozitive electronice iar în jurul nostru începem să simțim forfota specifică reluării activității cotidiene. Și poate cea mai intensă activitate este reprezentată de debutul unui nou an școlar. Sunt convins că fiecare Rotarian din cadrul District 2241 este conectat, fie că este părinte, bunic, cadru didactic sau are orice altă implicare în sistemul de învățământ, la acest fenomen prin prisma educației pe care o oferă celor mici, noua generație pe care se va baza societatea în următorii ani.
Rotary Internațional marchează în luna septembrie, “Luna Noii Generații” și transmite tinerilor din toată lumea cât de important este aportul lor la dezvoltarea acestei minunate organizații. Dincolo de cuvinte, apar și faptele, iar acțiunile din ultimii ani ale Rotary Internațional și ale District 2241 au arătat că ne bazăm pe noua generație, că ne dorim ca ei să se implice și să dovedească încrederea ce le-a fost acordată. Tinerii rotarieni din România și Republica Moldova sunt și ei conștienți de rolul pe care îl au și de atenția care li se acordă, dar cunosc și responsabilitățile pe care și le asumă odată cu apartenența la Rotary.
Îndrăznesc să mă gândesc că “Luna Noii Generații” este un moment de reflecție și pentru rotarienii seniori din cadrul District 2241 pe care îi încurajez să acorde credit celor pe care îi dorim să devină liderii viitoarei generații. Și de aportul nostru depinde cum se formează această generație ce va activa într-o societate aflată într-o permanentă efervescență.
Este momentul de consolidare a acțiunilor prin care oferiți suport structurilor de tineret din cadrul District 2241 de a participa la toate acțiunile ce le sunt adresate, de a cunoaște proiectele în care pot fi implicați și de a folosi mijloacele prin care puteți recunoaște activitatea depusă de aceștia.
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

August 2016

Dragi prieteni,
"Rotary Membership Month" este tema pe care o propune Rotary International pentru luna august. Este așadar o perioadă în care trebuie să ne gândim la ce am făcut fiecare dintre noi pentru organizația din care facem parte, dar și ce acțiuni am avut pentru ca să încurajăm alți oameni să devină parte din Rotary. 
Rotary este o organizație în care oamenii sunt pilonul principal. Membrii ei sunt cei care reușesc, prin abilitățile și aptitudinile pe care le au, să îndeplinească proiecte în diferite domenii deficitare din comunitățile lor. Fără ei, fără implicarea lor în comunitate, este foarte dificil ca proiectele să aibă succes. Aceiași oameni au însă datoria ca să își folosească toată experiența rotariană pentru ca organizația, clubul, să devină mai puternice. 
De aceea vă încurajez ca în cadrul întâlnirilor din această lună să puneți mai mult accent pe relațiile umane și de colaborare în cadrul clubului, să descoperiți noi oportunități de dezvoltare a celor care au mai puțină experiență. Să le oferiți noilor membri cele mai utile informații și sugestii pentru ca ei să devină un sprijin real în realizarea proiectelor pe care vi le propuneți. O echipă puternică este întotdeauna mai eficientă și experiența acumulată va fi foarte folositoare în următorii ani. Nu ezitați să comunicați prin mijloacele pe care le aveți la dispoziție rezultatele acțiunilor pe care le organizați, punând în primul rând accent pe comunicarea către comunitatea în care vă desfășurați evenimentele.
Aveți la dispoziție nenumărate materiale și surse de inspirație puse la dispoziție de Rotary International pe site-ul rotary.org. Vă îndemn să folosiți aceste resurse și să dezbateți ideile care se desprind din ele în cadrul întâlnirilor săptămânale. Prin dialog, urmat de acțiune, vom putea împreună să ne îndeplinim misiunea pe care ne-am asumat-o atunci când am ales să facem parte din Rotary: sprijin pentru comunitate. 
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
Guvernator 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Iulie 2016

Dragi prieteni,
Iată-ne la momentul de început al unui nou an rotarian, 2016 - 2017. Este un moment în care e important să aruncăm o privire asupra ceea ce am realizat în anul care s-a încheiat, să facem propria analiză a activității noastre și să ne stabilim obiective mai îndrăznețe. 
Se cuvine să le mulțumim celor care au condus destinele Districtului 2241 în anul care s-a încheiat, o echipă ce a obținut o experiență deosebită, un plus pentru toți rotarienii din cadrul District 2241. 
De regulă, luna iulie este una importantă la nivelul organizațional al cluburilor din cadrul Districtului. Se schimbă echipe, se stabilesc priorități și obiective. Este un proces normal pentru organizația noastră care vine să întărească echipa celor peste 3000 de rotarieni din România si Republica Moldova. 
De la 1 iulie și-a început mandatul și noul președinte al Rotary Internațional, distinsul John Germ care prezintă într-un mod foarte simplu rolul pe care îl poate avea fiecare rotarian în sprijinirea comunităților din care provine. "În fiecare zi în care activați pentru Rotary aveți oportunitatea de a schimba vieți. Toate aceste oportunițăți pot părea mărunte, pot părea neimportante. Dar vă asigur că nu este deloc așa. Tot ceea ce faceți contează mai ales pentru oamenii pe care îi ajutați. Trebuie să ne asigurăm că Rotary servește umanității", spune John Germ. 
Aștept cu nerăbdare să contribui, alături de fiecare rotarian din cadrul District 2241, la proiecte ce au ca țintă principală educația și sănătatea comunităților noastre. Doar așa vom putea lăsa generațiilor viitoare o bază solidă de dezvoltare.
Vă doresc succes!
Cu prietenie,
Mircea Ștefan Solovăstru
District Governor 2016-2017
District 2241 România și Republica Moldova

Iunie 2016 – Luna „Rotary Fellowships”

Dragi prieteni,

Rotary Internațional a declarat luna iunie ca fiind luna „Rotary Fellowships”.  

Așa cum au fost concepute de RI, „Rotary Fellowships” grupează membri care împărtășesc o pasiune comună pentru vocația lor sau pentru un hobby. Ele sunt organizate independent la nivel internațional și reunesc rotarieni, soți sau soții de rotarieni și rotaractieni tentați de oportunitatea de a-și face prieteni noi și de a-și îmbogăți experiența în Rotary. Aceste veritabile cercuri largi de prieteni își au debutul în 1928 când primul astfel de grup s-a constituit în jurul interesului unor rotarieni pentru limba Esperanto. Astăzi există un număr relativ mare de „Rotary Fellowships”, iar ele sunt centre de atracție pentru membrii familiei Rotary prin prisma pasiunilor pentru cele mai diverse domenii: ciclism, pescuit sportiv, golf, cultură, yachting, fotografie, scufundări, schi, șah, gătit, medicină, mediu curat, jazz și tenis. Există și unele al căror obiect are legătură directă cu Rotary: istoria internațională a Rotary, istoria și patrimoniul Rotary, timbrele cu tematică Rotary. Altele, sunt cele care ne par amuzante, cum ar fi cel adresat magicienilor. Lista este deschisă oricărei noi inițiative, care este conformă cu valorile și conduita Rotary. Deși cel mai adesea membrii unui „Fellowship” se întâlnesc prin mijlocirea internetului și schimbă informații prin intermediul publicațiilor electronice periodice, în funcție de interes au libertatea de a organiza evenimente oriunde în lume și sunt încurajați să își stabilească conferințe și întâlniri cu prilejul Convențiilor Internaționale ale RI. De asemenea, pot stabili legături și între grupuri mici sau legături individuale. Cuvintele cheie sunt pasiunea și prietenia.

Marcel Proust spunea „Să fim recunoscători celor care ne fac fericiți, ei sunt grădinarii care fac ca sufletele noastre să înflorească.”. „Rotary Fellowships” este încă un loc creat de Rotary pentru a ne facilita întâlnirea cu acești „grădinari”.

Vă doresc ca prietenia să vă rămână unul dintre cele mai dragi daruri pe care le-ați primit în Rotary, iar ea să vă ofere resursa de energie și entuziasm pentru proiectele în sprijinul comunității.
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

Mai 2016 – Luna Serviciului pentru tineri

Dragi prieteni,
În luna mai, gândurile, emoțiile și poate în parte acțiunile noastre se îndreaptă către cei mai tineri membri ai familiei Rotary. Luna mai este în Rotary „Youth Service Month”.
Astăzi în districtul nostru sunt prezente toate programele pentru tineri: Interact, Rotaract, RYLA, și Schimbul de tineri (YEP). Prin cele patru cluburi RotaKids sunem și între cei care își doresc ca rotarienii să sprijine și inspire tânăra generație încă din etapele timpurii de formare. Sunt multe feluri în care putem să facem ca talentul, creativitatea și aptitudinile tinerilor să se dezvolte, dar mai ales putem să facem ca ei să nu-și abandoneze țelurile. „Menține-ți treze visurile tinereții!” îndemna Friedrich Schiller. O făcea cu ceva mai mult de două secole în urmă, dar mesajul este unul actual care și-a păstrat profunzimea și prospețimea. Ca rotarieni putem avea un rol important în a sprijini progresul personal și profesional al tinerilor, recunoscând și respectând diversitatea opțiunilor și deciziilor lor.
Peste 20 de ani, calitatea vieții celor care astăzi suntem în primele linii de acțiune în cluburile Rotary va depinde de justețea și valoarea deciziilor acestor tineri, ce se vor afla la vârsta maturității. Este deopotrivă o responsabilitate și o oportunitate să îi ascultăm, sprijinim și îndrumăm. Să le facilităm contactul cu personalitățile care pot să-i inspire și să le devină modele.
Avem o paletă largă de opțiuni la nivelul cluburilor pentru a oferi suport tinerilor:
 • să recunoaștem performanța și să acordăm premii și burse tinerilor care obțin rezultate de ecxelență
 • să încurajăm tinerii să se alăture cluburilor Interact și Rotaract existente și să formeze noi cluburi
 • să promovăm programele de schimb de tineri, YEP, și să facem ca tot mai mulți să poată trăi experiența transformatoare a rafinării personalității într-un alt spațiu cultural
 • să facem cunoscute evenimentele RYLA și să facilităm participarea tinerilor la workshopurile în care învață să lucreze în echipă, să comunice eficient și să fie lideri mai buni
 • să invităm membrii Rotaract și Interact să participe alături de rotarieni la acțiuni de strângere de fonduri, voluntariat și la evenimentele districtuale pentru a-i cunoaște mai bine și a stimula dezvoltarea unor relații armonioase.
Cu câteva luni în urmă, Președintele Clubului Rotary Tulcea, Dumitru Mergeani, mi-a mărturisit că una dintre cele mai semnificative experiențe de viață, pe care Rotary i-a prilejuit-o, se datorează acestor tineri minunați cu vârste între 12 și 18 ani care au format și în Tulcea un club Interact. Într-una din zile tinerii au participat la întâlnirea săptămânală a clubului Rotary și au prezentat cazul unei fetițe care suferea de o formă de leucemie.
Tratamentul prescris părea să nu aibă efect, iar starea de sănătate a fetiței se deteriora cu repeziciune. Unul dintre interactieni aflase că ar exista posibilitatea ca printr-un transplat de măduvă osoasă boala să fie învinsă. Membrii clubului Rotary nu s-au lăsat ușor convinși. Au încercat mai degrabă să explice mult mai tinerilor colegi că sunt situații în care trebuie să acceptăm destinul și evoluțiile uneori nedrepte și tragice cu care viața îi confruntă pe unii din semenii noștri. Dar interactienii au fost și mai stăruitori. Au venit la întâlnirile următoare și au adus argumente noi. Uneori insitența lor părea exagerată. În cele din urmă colegii din Rotary s-au decis să sprijine această idee. Au organizat un concert caritabil, au strâns fondurile necesare, și mai mult, unul dintre ei s-a deplasat la centrul medical Wolfson din Tel Aviv, însoțind fetița. Intervenția chirurgicală a fost făcută, a urmat o așteptare plină de emoții pentru a se vedea evoluția. S-a confirmat în scurt timp succesul. Fetița fusese salvată. O viață datorată în bună măsură entuziasmului molipsitor și lipsit de orice fel de prejudecăți al unor tineri care în mare parte nu ajunseseră la vârsta majoratului. Și o nouă exemplificare a infuziei de dinamism, energie și însuflețire pe care tinerii o pot aduce în Rotary!  
Vă încurajez ca în perioada următoare să găsiți cele mai bune căi pentru a vă lăsa inspirați de noua generație!

Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

Aprilie 2016 – Luna Sănătății mamei și a copilului

Dragi prieteni,

Rotary Internațional propune ca temă a lunii aprilie una din direcțiile sale prioritare de acțiune: „Sănătatea mamei și a copilului”.  Este un domeniu în care s-au înregistrat rezultate pozitive importante în ultimele decenii și în care intensitatea mare a efortului de a progresa este încă justificată. Rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății arată că mortalitatea în cazul copiilor cu vârste de până la cinci ani a scăzut, la nivel mondial, cu 53% față de anul 1990. În aceeași perioadă numărul deceselor mamelor, la naștere, a scăzut cu 44%. Aceleași rapoarte estimează că aproximativ șase milioane de copii cu vârste sub cinci ani s-au pierdut în 2015, iar numărul deceselor mamelor la naștere a depășit 300.000. Decaljele între țările dezvoltate și celelalte sugerează că situația globală ar putea fi mult îmbunătățită. Astfel, este de menționat că mortalitatea la naștere este de 19 ori mai mare în țările în curs de dezvoltare față de cele dezvoltate, și probabilitatea ca un copil să își piardă viața înainte de cinci ani este de opt ori mai mare, considerând aceiași termeni de comparație. Cauzele acestor decese țin cel mai adesea de lipsa asistenței medicale în perioada sarcinii, malnutriție și consumul de apă contaminată cu agenți patogeni. La nivelul întregii populații a globului, unul din patru copii suferă de înfometare, iar 45% din totalul deceselor copiilor de sub cinci ani sunt datorate subnutriției. Este o realitate resimțită în special de India și continentul african.

Problemele mamelor tinere, cu vârste între 15 și 19 ani, merită o atenție specială. Statistic s-a constatat că adolescentele care devin mame timpuriu sunt adesea victime ale violenței, sunt private de libertate și de dreptul la educație. Sunt mai expuse depresiei după naștere și riscurilor de a-și face rău sau de a-și abandona copii. Și în această privință decalajele economice par să fie corelate cu frecvența nașterilor de timpuriu. Dacă în țările sărace se înregistrează în jur de 130 de astfel de nașteri la 1.000 de locuitori, în țările dezvoltate numărul este de doar 20.

Ca rotarieni, avem oportunități să fim parte a frontului de acțiune în favoarea sănătății mamei și a copilului. Am putea-o face, în comunitatea noastră, prin inițierea unor proiecte în favoarea mamelor tinere, a copiilor abandonați sau a celor care nu își pot permite tratamente scumpe. Ne putem alătura, printr-o contribuție cât de mică, unor Granturi Globale de pe contintul african sau din India. Putem sprijini în continuare programul Polio Plus și contribui la eradicarea acestei afecțiuni care în urmă cu trei decenii era una din cauzele principale ale mortalității infantile și paraliziei în rândul copiilor.

Un exemplu de bună practică, asociat acestei direcții prioritare de acțiune în districtul nostru, îl reprezintă proiectul „Salvați inima unui copil”. Amintesc că în 2009 a început colaborarea dintre Districtul 2241 și Fundația Save a Child Heart, la inițiativa Clubului Rotary Pitești, beneficiind de entuziasmul Anei Stan, a colegilor săi și rașpunzând ideii și încurajărilor lui Victor Steinberg. Zece copii au fost selectați și sponsorizați pentru intervențiile pe cord la Spitalul Wolfson din Tel Aviv. Eforturile au fost reluate ulterior, în special, prin implicarea Magdei Iorga, a colegilor din Iași, dar și prin suportul și donațiile unui număr mare de colegi rotarieni. În total 50 de copii au fost salvați până în prezent. Am avut bucuria să văd câțiva astfel de copii jucându-se și alergând fericiți. Un drept la viață recâștigat, un surâs din nou cald și liniștit pe chipul unor mame altădată lipsite de speranță.

O componentă nouă a acestui proiect, devenit districtual, este suportul pentru crearea unui centru medical de excelență în România, unde vor putea fi operați copii cu probleme cardiace severe. Prin suportul Fundației Save a Child Heart, al Rotary D2241 România & Republica Moldova, Rotary D2490 Israel și al Gift of Life (USA), se fac eforturi pentru ca primele intervenții ale unor echipe mixte, formate din medici români și israelieni, să se facă la centrul ce va funcționa în cadrul Spitalului clinic de urgență pentru copii  Grigore Alexandrescu, până la sfârșitul acestui an. Alături de alte centre de excelență în chirurgia cardiacă pedriatică, cum ar fi cele din Târgu Mureș și Cluj, noul centru din București va face ca mai mulți copii să aibă șansa unei intervenții medicale salvatoare în România.

Să rămânem fideli scopului de a fi o forță a binelui și să avem în atenție cauzele umanitare ale comunităților noastre. Să avem puterea să manifestăm compasiune și solidaritate pentru cauzele colegilor noștri de pretutindeni devenind mai activi și mai prezenți în proiecte internaționale.

Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

Martie 2016 – Luna apei și menținerii igienei

Dragi prieteni,
Luna martie este luna pe care Rotary Internațional a declarat-o ca fiind „Water and Sanitation Month”. Poate mulți dintre noi se întreabă de ce furnizarea apei potabile, promovarea igienei și asigurarea canalizării definesc impreună cea de-a treia prioriate Rotary. Alimentarea din surse de apă contaminate cu agenți patogeni face ca, la fiecare 20 de secunde un copil să se stingă pe glob din cauze care țin de condițiile precare de igienă. Pare, pentru mulți, neverosimilă realitatea pe care rapoartele oficiale o arată: numărul copiilor cu vârste de până la cinci ani care mor din cauza diareei, cauzată cel mai adesea de agenții patogeni din apa contaminată, este mai mare decât al celor care se sting din cauza malariei și a SIDA la un loc. Statisticile sunt relevante: mai mult de 2.6 miliarde de semeni ai noștri nu au acces la apă potabilă și canalizare. Înte aceștia 1,4 miliarde trăiesc cu mai puțin de 1.25 dolari pe zi. Departe de a fi la fel de gravă, situația din România și Republica Moldova prezintă aspecte care pot fi mult îmbunătățite, inclusiv printr-o mai mare atenție și implicare a Rotarienilor. Un raport al Institutului Național de Statistică arăta că în 2011, în România, doar doi din cinci locuitori aveau acces la un sistem de colectare și evacuare a apelor uzate. Avem în prezent zone extinse unde mai puțin de jumătate din populație beneficiază de astfel de sisteme și, din păcate, într-unul dintre județele țării, 80% din localități nu au canalizare. În prezent un Global Grant remarcabil, in valoare de aproximativ 500.000 USD este în derulare în districtul nostru și vizează realizarea sistemului de canalizare in satul Copceac, UTA Găgăuzia, urmare a unui parteneriat realizat de Clubul Rotary Chișinău Centru cu Rotarieni din D1870 Germania. Prin inițiativa colegului nostru Florin Iliescu, District Water and Sanitation Chair, va demara în următoarele luni un proiect adresat elevilor din calsele I-IV, prin care se va promova igiena ca un mijloc de menținere a unei stări bune de sănătate. Menționez și conferința „Water and Sanitation”care se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 8-9 aprile, având ca temă centrală asigurarea apei curate și promovarea igienei. Evenimentul se va bucura de o participare internațională și este o inițiativă a colegilor noștri PDG Ovidiu Coș și Florin Iliescu fiind sprijinită de mulți colegi entuziaști din Cluj, de cluburile locale Rotaract și care are suportul AG Dan Duțu. Sunt doar câteva ipostaze ale atenției pe care Rotarienii din Districtul 2241 România și Republica Moldova o acordă acestei direcții prioritare de acțiune.
Luna martie este și luna în care, în fiecare an, se desfășoară seminarul de instruire al echipei districtuale (DTTS) și seminarul de instruire al președinților aleși (PETS). O primă ocazie pentru cei care vor asigura leadershipul anului următor de a se întâlni, a se informa și a concepe primele planuri pentru viitor. În același timp o minunată ocazie de a simți emoția evenimentelor Rotary care se bucură de o participare largă și reprezentativă. Succes și inspirație Guvernatorului Ales 2016- 2017 Mircea Solovăstru și celor care se pregătesc pentru a fi, în numai câteva luni, resursele de sprijin și sursele de inspirație și motivare ale Rotarienilor din Districtul 2241!
În primele zile ale lunii martie am primit și vestea excelentă a întoarcerii colegei noastre Anamaria dintr-o misiune de vaccinare anti-polio desfășurată în perioada 18-25 februarie, în India. Echipa de voluntari din care a făcut parte Asistentul Guvernator Anamaria Gândilă, a fost formată din șase membri, a fost coordonată de DRFCC PDG Albertine Perre și s-a numit „Echipa D1570 Olanda & D2241 România și Republica Moldova”. Eradicarea poliomielitei la nivel global este proiectul cel mai cunoscut al Rotary Internațional. Sprijinim prin donații voluntare an de an acest program, iar Anamaria este, pentru programul de vaccinare al PolioPlus, primul voluntar al Districtului 2241, de la înființarea acestuia. În 1997, un alt coleg remarcabil, Viorel Bunea, a participat la o acțiune de vaccinare anti-polio în Africa. Să îi prețuim și să le dăruim aprecierea noastră pentru implicare, generozitate și curaj!
În curând lucrurile vor începe să se schimbe rapid în jurul nostru. Copacii se vor acoperi de florile care anunță rodul acestui an, vom avea mai multă culoare, iar viața va fi mai vizibilă în toate formele ei pretutindeni în jur. Vă doresc ca experiența acestui frumos anotimp să vă inspire și să vă dea puterea și entuziasmul să continuați cu pasiune proiectele pe care le aveți în gând!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

FEBRUARIE 2016 - LUNA PĂCII, A PREVENIRII ȘI SOLUȚIONĂRII CONFLICTELOR

Dragi prieteni,
Luna februarie este în Rotary „Luna păcii, a prevenirii și soluționării conflictelor”.
Este o lună specială, deoarece în februarie, pe 23, aniversăm 111 ani de existență.
De la început organizația noastră a respirat aerul curat al prieteniei, unind oameni cu vârste, profesii și pasiuni diferite. Cea mai mare parte a colegilor au o personalitate puternică, văd lumea din perspective individualizate utilizând filtre diferite, bazate pe educație, experiențe din trecutul mai îndepărtat sau apropiat și sisteme de credințe proprii, chiar dacă împărtășim valori comune. Gândim diferit, convingerile noastre nu sunt identic aceleași, opiniile pe care le exprimăm poartă amprenta felului în care ne-am format. Trăim emoțiile cu o intensitate și o profunzime ce ne sunt caracteristice, iar când vine vorba despre a acționa, fiecare manifestăm un apetit mai mic sau mai mare. Diversitatea este una dintre valorile fundamentale prețuite de Rotary. Poate apărea paradoxal că tot ea este de multe ori sursa unor dezbateri aprinse, cea care pare să pună la încercare soliditatea relațiilor, fiind capabilă să nască furtuni din mai nimic. În fapt, indiferent de felul în care ne pune în contact și mișcare, acest creuzet al diversității este unul transformator și cel care ne facilitează exercițiul respectului pentru pluralitatea de idei, opinii, speranțe și emoții.
Maturitatea cluburilor într-un district este indisolubil legată de capacitatea de conciliere și nivelul bunăvoinței pe care Rotarienii și-l arată reciproc. Luna februarie este luna în care suntem invitați să reflectăm asupra modalităților în care putem contribui la prevenirea conflictelor în cluburile noastre și în afara lor, dar și asupra modalităților de soluționare a divergențelor de opinii în spiritul prieteniei, cu înțelepciunea celor care doresc să acționeze ca o forță a binelui în lume.
Mai departe de a fi preocupat de menținerea unei armonii interioare, Rotary Internațional a considerat acțiunea în favoarea păcii globale una prioritară încă de la începuturile sale. Conștient de asumarea unei misiuni dificile, Paul Haris afirma: „Drumul spre conflict și război este bine pavat, dar drumul spre pace este o sălbăticie”, sugerând că, nu să provoci incidente și neînțelegeri este dificil, ci să unești și să construiești buna înțelegere. În 1917, Președintele Rotary International Arch Klumph a înființat o entitate ce a fost redenumită doi ani mai târziu „Fundația Rotary”. Misiunea acesteia a fost definită ca fiind aceea de a sprijini buna înțelegere, bunăvoința și pacea, prin acțiuni care să îmbunătățească starea de sănătate, să sprijine educația și să reducă sărăcia. Astăzi, prin programele fundației se sprijină un număr impresionant de granturi în întreaga lume, în favoarea a mii de comunități. Reamintesc și alte repere ale Rotary International pe drumul către pace:
 • în 1940 la Convenția Internațională de la Havana, Rotary International  a adoptat o rezoluție care a devenit ulterior cadrul pentru elaborarea Declarației Drepturilor Omului;
 • în 1942 reprezentanții cluburilor Rotary din 21 de țări s-au întâlnit la Londra pentru a genera o viziune pe termen lung privind dezvoltarea educației, științei și culturii după cel de-al doilea război mondial. Această adunare a facilitat inițierea dialogului cu privire la reconstrucția sistemului educației și este recunoscută astăzi ca un precursor al UNESCO;
 • în 1945, Rotary s-a aflat în prima linie a finalizării procesului de formare a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Este de menționat că la întâlnirea de constituire, Rotary International a fost invitată să participe cu un număr de 11 observatori, în timp ce nicio altă organizație nu a avut mai mult de 3 observatori invitați;
 • în 1985 s-a lansat proiectul PolioPlus. Fața de acea perioadă în care se raportau anual 350.000 de infectări cu virusul poliomielitei, sunt realizări remarcabile. Anul trecut pe întreg globul au fost doar 72 de cazuri de îmbolnăvire. Trebuie să ne simțim mândri că facem parte dintr-o organizație care este unul dintre actorii principali ai acestui progres.
 • în 1992 a fost declarat primul oraș Rotary al păcii (Rotary Peace City) în Australia. Astăzi sunt peste 60 de astfel de orașe în întreaga lume;
 • între 1996 și 1999 s-au pus bazele centrelor Rotary pentru pace (Rotary Peace Centers) prin stabilirea de parteneriate cu șase importante universități din Japonia, Australia, Marea Britanie, Suedia și Statele Unite;
 • tema prezidențială a anului Rotarian 2012-2013 a fost „Pace prin serviciu”, iar anul a fost dedicat prin excelență acțiunilor în favoarea păcii, prevenirii și soluționării conflictelor.
Vă doresc ca apartenența la o organizație pentru care pacea și prietenia sunt valori fundamentale să facă ca bunăvoința și armonia să se numere între cele ce vă fac viața mai frumoasă, mai profundă și mai plină de semnificații!
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

IANUARIE 2016 - LUNA SERVICIULUI VOCATIONAL

Dragi prieteni,
Începând din 2016, luna ianuarie este în Rotary „Luna Serviciului Vocațional”.
Vizitele pe care le-am făcut în ultimele săptămâni mi-au reconfirmat că serviciul vocațional este cel care ne dezvăluie o dimensiune esențială a organizației căreia am decis să ne alăturăm. Un spectru de profesii atât de diversificat, cum este prezent în Rotary,  ar fi aproape inutil, dacă nu ar fi pus în valoare prin această oportunitate de a servi prin intermediul talentului, calităților și competențelor dobândite și consolidate în exercitarea profesiei fiecăruia dintre noi. Am întâlnit între colegii noștri profesori dedicați care se implică în proiecte de reducere a abandonului școlar sau stimulării excelenței, medici dispuși să inițieze proiecte de club prin care să asigure servicii medicale gratuite în favoarea suferinzilor lipsiți de posibilități materiale, artiști dornici să susțină prin arta lor cauze umanitare. Este tipul de implicare prin care Rotary se afirmă ca o forță competentă și capabilă să abordeze cu succes provocări dintre cele mai diverse.
Vă mulțumesc pentru generozitatea și modestia cu care vă dăruiți deseori sub semnul profesiei ori al vocației, făcând ca viața celor care ajung în atenția noastră să devina mai bună și mai plină de speranță.
În urmă cu câteva zile, pe 15 ianuarie, am primit din partea Președintele Rotary International K.R. Ravindran o scrisoare în care ni se face cunoscut un eveniment important.
 
Conform acestui anunț, se face cunoscut că Sfinția Sa Papa Francisc va oficia o slujbă pentru Rotarieni în Piața Sf. Petru, Roma, pe 30 aprilie. Opt mii de locuri vor fi rezervate pentru Rotarieni, prietenii si familiile acestora. Așa cum a anunțat Papa Francisc, acest jubileu este cunoscut drept Jubileul Extraordinar al Milostivirii și este menit să încurajeze iertarea, reconcilierea, solidaritatea, și speranța. Suntem invitați să participăm, sprijinind prin aceasta o inițiativă de consolidare a statutului și prestigiului Rotary.
Împreună cu această scrisoare găsiți atașat mesajul Președintelui K.R. Ravindran, precum și traducerea în limba română a acestuia. Cei interesați vor găsi detalii și link-ul la platforma on-line a evenimentului.
La început de an, vă doresc vă bucurați de sănătate, realizări minunate și împlinirea gândului bun!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova
---------------------------------------------------------------------------------------
ANEXA 1, Scrisoare primită din partea RID K.R. Ravindran (traducere)
Dragii mei prieteni,
Sunt bucuros să vă aduc o veste bună, anume că Sfinția Sa Papa Francisc va oficia o slujba pentru Rotarieni în Piața Sf. Petru, Roma, pe 30 aprilie. 8000 de locuri vor fi rezervate pentru Rotarieni, prietenii si familiile acestora.
Îmi revine deosebita plăcere de a va invita sa îmi fiți alături in aceasta zi, pentru a sărbători în Italia, Jubileul Rotarienilor, un eveniment deosebit, găzduit de Districtul Rotary 2080 și Vatican.
În plus, Rotarienii gazdă vor găzdui dineuri aniversare deosebite si vor pune la punct un proiect de servicii pentru participanți.
Cred că acest eveniment reprezintă o onoare extraordinară care va consolida statutul Rotary în lume, iar participarea, indiferent de propria religie sau credință, ne va aduce o mare bucurie.
Pentru mai multe informații, vizitați website-ul Jubilee of Rotarians, care a fost pus la dispoziție de către prietenii noștri din Districtul 2080. Noutăți și informații suplimentare vor fi disponibile in perioada premergătoare evenimentului. Înscrierile se fac începând cu 18 ianuarie. Vă rog pe fiecare să menționați acest eveniment în scrisoarea lunară a guvernatorului.
Așa cum a anunțat Papa Francisc, acest jubileu este cunoscut drept Jubileul Extraordinar al Milostivirii. Ne amintește ca este timpul iertării si al reconcilierii, al solidarității, speranței si dreptății. Este un angajament de a servi cu bucurie si in pace in întreaga lume.
In demersul vostru de a aduce un dar in lume, sper ca veți face un efort și veți fi prezenți la Roma alături de cat mai mulți membri din districtului vostru.
Cele mai bune urări,
K.R. Ravindran
Rotary International President, 2015-16

DECEMBRIE 2015

Dragi prieteni,
Ultimele șase luni mi-au dat posibilitatea să întâlnesc peste 60 de cluburi, între care 57 în cadrul vizitelor oficiale. Aceste întâlniri, împreună cu cele prilejuite de evenimentele districtuale, în care o parte dintre noi ne-am revăzut și ne-am bucurat să schimbăm idei, mi-au întărit convingerea că avem un district puternic și matur, cu colegi extraordinari care își dăruiesc cu modestie timpul prețios și rodul aptitudinilor, competențelor ori talentului lor comunităților din care fac parte.
Vă felicit și vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați înfăptuit sub semnul Rotary!
M-am simțit de fiecare dată onorat și am fost copleșit de prietenia pe care mi-ați arătat-o, de dorința de a împărtăși bucuria succesului fiecăruia dintre proiectele voastre. Vă sunt recunoscător și pentru deschiderea cu care mi-ați adus în atenție unele aspecte problematice din viața clubului vostru și pentru cooperarea excelentă pentru a găsi soluții în spiritul prieteniei și energiei Rotary întotdeauna pozitive.
Clipele anului 2015 încep să ne părăsească una câte una, luând cu ele temerile mari ale acestui an, descurajările și neîmplinirile mărunte și ne lasă în memorie doar amintirea a ceea ce am înfăptuit și realizat mai bun. Poate fețele fericite ale unor copii pe care i-am sprijinit, poate cuvintele unei mame al cărui copil a fost salvat prin contribuția noastră, poate ceva din atmosfera specială a întâlnirilor Rotariene. Anul nou se apropie aducând cu sine sentimentul unor schimbări minunate care, în săptămânile și lunile ce vor urma zilei de 1 ianuarie 2016, ne vor face viața mai frumoasă, mai rodnică și mai plină în semnificații, iar pe noi mai apți să ne bucurăm de ceea ce ne oferă în fiecare zi.
În Rotary, tema lunii decembrie era până în acest an „Luna familiei”. Începând din 2015, Rotary International dorește ca această lună să fie dedicată prevenției și atenției pe care o acordăm sănătății. Fie că privim din una sau alta dintre perspective, această lună este una pe care o trăim întotdeauna sub semnul speranței și bucuriei depline, este una pe care o trăim în atmosfera caldă a căminului în sărbătoare și în care bucuria de a fi în mijlocul familiei și prietenilor este una cu totul aparte.
Vă îmbrățișez cu drag și vă doresc sărbători minunate, sănătate și împlinirea gândului bun!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

NOIEMBRIE – Luna Fundației Rotary

Dragi prieteni,
Luna noiembrie este în Rotary „Luna Fundației Rotary”.
Este posibil ca fondatorii acestei entități distincte a Rotary Internațional să nu fi anticipat rolul extraordinar pe care Fundația Rotary urma să-l aibă peste ani, sprijinind zeci de mii de comunități prin intermediul granturilor și asumând obiective de interes pentru întreaga umanitate, cum este cel al eradicării poliomielitei la nivel mondial.
Să ne reamintim câteva repere ale devenirii acestei fundații:
 • în 1917, prin inițiativa Președintelui Rotary International, Arch C.Klumph, s-a creat un fond special in scopuri de binefacere;
 • în 1928, aceasta structură s-a reorganizat sub forma Fundației Rotary;
 • în 1929, Fundația Rotary a făcut prima donație, în valoare de 500 USD, în favoarea unui centru care găzduia copii cu infirmități;
 • în perioada 1947-1966, s-au lansat mai multe programe între care  Ambassadorial Scholarships și Grup Study Exchange. S-au pus bazele programelor de grant.
 • În 1985 s-a lansat programul PolioPlus având ca obiectiv eradicarea poliomielitei în întreaga lume.
Poliomielita, făcea în anii ’80, ca în 125 de țări să se înregistreze la fiecare 3 ani peste un milion de victime. În cea mai mare parte, copii se stingeau în chinurile acestei cumplite boli sau rămâneau paralizați. În prezent numărul persoanelor infectate anual este mai mic decât 500. Este de menționat că, în 2015 nu a apărut încă nici un caz de infectare cu poliomielită pe continentul african, iar în Nigeria s-a înregistrat ultimul caz de poliomielita în iulie 2014! Afganistanul și Pakistanul sunt cele mai mari provocări ale următorilor ani, însă atât timp cât poliomielita nu este eradicată, pericolul infectării rămâne o amenințare globală. În contextul în care în România, rata de vaccinare împotriva poliomielitei a scăzut, după cum spune Emilian Popovici – D2241 Rotary Foundation PolioPlus Chair, sub 70%, pericolul izbucnirii unei epidemii nu este de neglijat. Aceasta cu atât mai mult cu cât alte fenomene prezente, cum este cel al migrației, pot face ca virusul să ajungă mai ușor și în spațiul geografic al Europei. Prin efortul Rotarienilor de pretutindeni, putem face ca în scurt timp niciun copil de pe pământ să nu se piardă și să nu rămână infirm ca urmare a poliomielitei. Nu suntem singuri în acest efort, iar între partenerii noștri, UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Bill și Melinda Gates sunt dintre cei mai importanți.
Seminarul Districtual al Fundației Rotary a avut loc cu doar câteva zile în urmă, la Brașov. Astfel că o mare parte a cluburilor își vor primi în noiembrie, Luna Fundației Rotary, certificările care atestă că sunt eligibili pentru programul „Global Grants”. Comunitățile din România și Moldova, au beneficiat de programe de grant de aproape 14 mil. USD, în cei 15 ani de existență a districtului, prin inițiativa cluburilor locale și a partenerilor din străinătate, conform unui raport pe care PDG Martha Maria Mocanu, Rotary Foundation Chair, l-a prezentat la această ediție a seminarului fundației.
Programele Fundației Rotary nu ar exista fără noi toți și de cele mai multe ori fără implicarea unor persoane excepționale, cu suflet ales și care poartă în ființa lor vocația de a dărui. Președintele Clubului Rotary Sighet, colegul nostru Joseph Geebelen, a anunțat chiar în finalul seminarului fundației, o donație personală care se află la nivelul celor mai ridicate din districtul nostru. Joseph este acel tip de prieten în Rotary în compania căruia te simți stimulat să devii mai bun. Ce final mai inspirat pentru un seminar al fundației s-ar fi putut găsi? Prin gestul său Joseph a dat și mai multă strălucire acestei întâlniri Rotariene.
Seminarul districtual al Fundației Rotary s-a bucurat în acest an de o prezență numeroasă și de condiții de desfășurare excelente. Este în mare parte meritul colegilor noștri din Clubul Rotary Brașov care au dorit ca orașul lor să găzduiască această ediție, în anul în care clubul aniversează 85 de ani de la prima chartare și 20 de ani de la reînființare.
Vă doresc să găsiți în programele Fundației Rotary oportunități în beneficiul comunităților din care faceți parte și sprijin pentru proiectele voastre!
Mai presus de inițiativele concrete, prețuiți spiritul Rotary care ne face să iubim și să dăruim!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

OCTOMBRIE – Luna Serviciului Vocațional

Dragi prieteni,

Luna octombrie este în Rotary „Luna Serviciului Vocațional”.

Aceasta lună oferă multor cluburi din întreaga lume o oportunitate unică de a promova serviciul vocațional ca o cale de acțiune pe care Rotarienii o prețuiesc într-un fel aparte. Avem colegi extraordinari: medici, profesori, artiști care se bucură de recunoaștere și apreciere, manageri, specialiști în domeniile marketingului sau comunicării, alții aparținând multor alte categorii. Cu toții manifestă disponibilitatea ca, venind în Rotary, să pună competențele, abilitățile și talentul lor în slujba proiectelor de club și prin ele, în beneficiul comunităților sau a acelora care au nevoie de solidaritate și susținere. Există situații în care serviciul vocațional ne oferă nouă înșine ocazia să avem perspective noi să ne îmbogățim sufletește. Am să vă relatez o întâmplare despre care am aflat de curând și care m-a impresionat prin profunzimea semnificației ei.
Colegul nostru Capetan Bacskai Marius este în acest an Președintele Clubului Rotary Lugoj. Este de profesie medic oftalmolog și are în spate o întreagă viață și carieră dedicate acestei profesii. Prin proiectul „Să redăm copiilor bucuria vederii!” clubul din Lugoj a asigurat asistență medicală gratuită pentru câteva sute de copii in fiecare an, începând cu 2007. Ca medic oftalmolog, Marius este sufletul acestui proiect și își pune profesia în serviciul dedicat copiilor și tinerilor lipsiți de posibilități. Într-o zi a întâlnit o fetiță imobilizată într-un scaun cu rotile. Fetița, cu multiple handicapuri fizice și psihice, nu se putea mișca, nu vorbea, nu auzea și avea de o formă severă de autism. Părea că suferă de o tristețe iremediabilă și rareori își ridica privirea din pământ. Marius a observat un strabism și a avut suspiciunea că problemele de vedere sunt chiar mai mari. Diagnosticarea era dificilă, copilul nu putea răspunde niciunei întrebări, iar starea de sănătate făcea orice cooperare imposibilă. După câteva investigații, cu ajutorul echipamentului medical de care dispune și pe baza experienței sale, Marius a prescris fetiței o pereche de ochelari care să amelioreze atât problemele cauzate de strabism cât și pe celelalte prezumate. În momentul în care i s-au pus ochelarii, s-a petrecut ceva neobișnuit. Fetița a început să râdă în hohote. Râdea și nu se oprea. Ansamblul de sentimente ale celor prezenți este greu de descris. Compasiunea era evidentă, dar uimirea și emoțiile resimțite de cei care nu o cunoscuseră încă râzând erau cele mai pregnante. Fetița părea că într-un fel neașteptat trăia acea bucurie spontană și intensă care îi face pe copii să hohotească în felul lor unic. Râsul copiilor este felul lor de a ne spune, fără cuvinte, că sunt curați și fericiți. Marius mi-a mărturisit că este poate întâmplarea care l-a marcat cel mai mult în cariera sa.

Când am auzit această relatare m-am gândit că serviciul vocațional în Rotary ne poate îmbogăți sufletește într-un fel aparte. M-am gândit apoi dacă putem descoperi și alte semnificații în această întâmplare. Cum pot două lentile să transforme tristețea în bucurie spontană? E posibil ca de multe ori să nu apreciem cum se cuvine realitatea din jurul nostru și să nu vedem cu adevărat măreția spectacolului de forme și culori care ne înconjoară. Nu vedem, poate, așa cum se cuvine frumusețea oamenilor care ne sunt prieteni, colegi sau doar alături pentru un timp. Oricând vom fi triști ne putem aminti de această fetiță. Iar singurul motiv al tristeții noastre nu poate fi altul decât acela că, pentru un moment, uităm să deschidem bine ochii sau să purtăm lentilele potrivite. Câteodată ne găsim lentile singuri, alteori un prieten sau o persoană necunoscută ni le oferă în mod neașteptat.
Să ne bucurăm de competențele profesionale sau talentul de care dispunem noi înșine sau colegii din Rotary și să prețuim oportunitatea pe care o avem de a folosi calitățile și cunoștințele noastre pentru a aduce bucurie și a îmbunătăți calitatea vieții a celor care au nevoie de sprijin și susținere!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

SEPTEMBRIE – Luna Noii Generații

Dragi prieteni,

Luna septembrie este în Rotary „Luna Noii Generații”.
Programele Noii Generații au în vedere cea mai tânără parte a familiei Rotary. Beneficiarii sunt adolescenții și adulții tineri. Unii dintre aceștia sunt Rotaractieni, Interactieni, participanți la taberele RYLA sau la programele de schimb, alții tineri care au atras prin calitățile sau talentul lor atenția cluburilor Rotary și au fost sprijiniți de acestea.
Serviciile pentru Noua Generație s-au alăturat relativ curând, în 2010, serviciilor de club, serviciilor vocaționale, serviciilor comunitare și serviciilor internaționale devenind cea de a cincea cale de a servi. Prin aceasta se recunoaște importanța alocării de timp și resurse de către Rotarieni în scopul sprijinirii tinerilor în efortul lor de a deveni liderii următoarelor decade. Tinerii vor trebui curând să se dovedească capabili să gestioneze provocările unei societăți multiculturale, marcată de o accelerare fără precedent a schimbărilor, de o incertitudine în creștere și de un progres tehnologic care modifică regulile interacțiunii și comunicării. O lume cu oportunități noi și bariere altfel configurate.
 
Sarcina Noii Generații nu va fi una mai ușoară decât a generației din care noi suntem parte.

Sintagma „Noua Generație” a fost folosită pentru prima dată într-un sens apropiat de cel folosit astăzi în Rotary de către Președintele RI Luis Vicente Giay, care în 1996, pe parcursul Convenției Rotary de la Calgary a spus: „Viziunea noastră asupra viitorului este acum mai mult decât oricând diferența dintre succes și cădere. Investiția noastră în viitor este Noua Generație. Vă invit să începem să construim acest viitor de astăzi!”

La nivelul clubului putem sprijini programele pentru Noua Generație prin:
- Recunoașterea rezultatelor de excelență a tinerilor prin acordarea de diplome, burse sau premii care să motiveze;
- Implicarea în activitățile de strângere de fonduri desfășurate de tineri pentru a sprijini proiectele comunității;
- Donații de carte către școli sau către centre de studiu și facilitarea participării tinerilor la cursuri de leadership;
- Invitarea tinerilor din Interact și Rotaract să participe la întâlnirile Clubului Rotary sponsor.

Este în egală măsură o oportunitate să folosiți programele Rotary International prin:
- Facilitarea cunoașterii de către tineri a organizațiilor sponsorizate Rotaract și Interact și a posibilităților de participare în programele de schimb de tineri pe termen scurt și termen lung;
- Invitarea și susținerea tinerilor din Rotaract și Interact pentru a participa la taberele RYLA;
- Invitarea tinerilor care au participat în programele de schimb (YEP) să se alăture cluburilor Interact și Rotaract sau să aibă inițiativa înființării unora noi.

 
Ceea ce rămâne încă mai important, este să avem în inimă un loc rezervat tinerilor. De acolo va porni, când se va ivi o ocazie, impulsul de a inspira, motiva și susține pe cei care vor pune din nou aripi visurilor noastre și le vor duce mai departe!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

AUGUST – Luna Apartenenței la Rotary

Dragi prieteni,
Luna august este luna pe care Rotary Internațional a declarat-o ca fiind „Rotary Membership Month”. Este luna în care suntem invitați să medităm asupra apartenenței noastre la Rotary și să rememorăm tot ce am făcut mai bun pentru semenii noștri, ca membri ai acestei uimitoare organizații.
Unii dintre noi își vor aminti despre proiectele de club prin care au ridicat moralul unor persoane aflate în dificultate, alții vor fi fericiți să-și aducă aminte cum au dat un impuls pozitiv unor tineri susținându-i în afirmarea talentului lor, alții cum au implementat cu ajutorul granturilor si colaborărilor internaționale proiecte importante pentru comunitate. În orice fel vom privi spre realizările noastre de până acum, vom conștientiza adevărata noastră menire ca Rotarieni și ne vom reîmprospăta rezerva de energie și entuziasm pentru acțiunile următoare.
Avem în același timp o nouă ocazie pentru a reflecta asupra felului în care viața noastră este mai plină și mai frumoasă datorită deciziei pe care am luat-o fiecare din noi de a deveni parte a acestui corp de elită, asupra felului în care Rotary ne-a ajutat să fim mai mult decât am fi reușit altfel.
Conform tradiției, Rotary Internațional încurajează cluburile ca în această lună să își sărbătorească membrii prin organizarea unor întâlniri speciale, motivante și semnificative. De asemenea invită la luarea în considerare a următoarelor sugestii:
- alegerea unei imagini inspirate pentru profilul personal pe Facebook, afișarea unei fotografii potrivite și a mesajului „Sunt mândru să fiu în Rotary!”;
- postarea pe Facebook de fotografii care să ilustreze acțiunile clubului din această lună;
- reevaluarea strategiilor la nivelul cluburilor pentru retenție, dar și pentru atragerea de membri noi.
Vă încurajez la rândul meu să revedeți planul de acțiune al clubului și să stabiliți cele mai potrivite căi pentru retenție și pentru primirea de membri, astfel încât la sfârșitul acestui an Rotarian fiecare dintre cluburile noastre să fie mai numeros cu cel puțin 3 noi prieteni, recomandați prin calitățile umane pe care le au, dar și prin disponibilitatea de a servi.
Vă mulțumesc pentru că dăruiți timp serviciului Rotarian și vă supun atenției un gând:
„Timpul pe care îl dăruim servind acelora care au nevoie de noi poate fi o răscruce, nu numai pentru viețile lor, dar și pentru a noastră!”
Vă doresc ca apartenența la Rotary să vă facă viața mai bogată și mai plină în semnificații în fiecare zi!
Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

IULIE 2015:

BUN VENIT ÎN ANUL ROTARIAN 2015-2016

Luna iulie este luna în care îmbrățișăm leadership-ul noului an Rotarian. Cluburile din întreaga lume au președinți noi care polarizează energiile pozitive ale proaspetelor echipe ce vor asigura conducerea executivă. Este un moment în care se cuvine să privim cu respect realizările liderilor care ne-au precedat și să le mulțumim. Datorită lor, începem de la o linie de start mai avansată în fiecare an.

În 2015-2016 avem un nou Președinte al Rotary International în persoana carismaticului nostru coleg K.R. Ravindran și o nouă tema prezidențială capabilă să inspire multe dintre proiectele pe care le vom derula în curând. Suntem persoane adulte și de-a lungul drumului nostru în viață am primit în dar multe lucruri importante. Mai întâi darul vieții pentru care trebuie să mulțumim cerului și părinților noștri. Am primit rând pe rând darurile iubirii, îngrijirii și protecției. Apoi darurile educației, ale formării și dezvoltării fiecărei abilități sau calități pe care o avem. Locurile frumoase pe care le-am văzut, persoanele dragi pe care le-am întâlnit, toate au fost daruri pentru noi. Este anul în care putem să punem in valoare ce avem noi înșine mai valoros, ce gândim mai limpede, ce simțim mai autentic și profund.

Și dacă vă veți întreba cum puteți fi un dar, veți ști deja că:
- ori de câte ori vom face ca un copil să nu mai meargă flămând la culcare, vom fi un dar;
- ori de câte ori vom șterge lacrimile de pe obrazul unei mame, ajutând copilul ei să aibă acces la un tratament pe care nu și-l poate permite, vom fi un dar;
- ori de câte ori vom face un copil care nu și-a cunoscut părinții să zâmbească, vom fi un dar.

Dragi prieteni, vă invit ca în acest an să aduceți în familiile și comunitățile voastre darurile compasiunii, ale prieteniei și înțelegerii. Să aduceți darurile inteligenței, demnității și acțiunii, să faceți ca viața voastră să se schimbe, devenind mai fericită și mai bogată în semnificații în toate privințele.
Vă invit să fiți un dar pentru voi și mai ales pentru ceilalți!

Cu aleasă prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 România și Republica Moldova

MARTIE 2015:

În lumea Rotary International, luna martie este luna alfabetizării. UNESCO i-a numărat: 774 milioane de analfabeţi pe tot globul. Când spunem analfabeţi, ne gândim, desigur, la Africa Subsahariană, la unele ţări arabe sau asiatice, la cine știe ce locuri uitate de lume. În general, să recunoaștem, privim cu relaxare și cu o oarecare detașare către aceste drame. Ele se întâmplă altora, undeva, departe de noi. Ne putem aduna la câte un bal și colecta fonduri pentru bieții copii necăjiți de peste mări și țări. Surpriză, însă! Uneori, realitatea ne poate lovi direct în tâmplă și atunci aflăm că noi suntem Africa Europei!
Unul din doi adolescenţi români, cu vârsta de 15 ani, are dificultăţi de citire şi înţelegere a unui text! Adică, 53% dintre adolescenţii români sunt analfabeţi funcţional, procent de peste două ori mai mare decât media UE (24%).
Unul din cinci tineri români are doar opt clase. Rata tinerilor care îşi întrerup studiile după terminarea gimnaziului plasează România între primele cinci state europene ce se confruntă cu abandonul şcolar timpuriu.
În România, rata abandonului şcolar s-a triplat în 2007, faţă de 2000, iar peste 70.000 de copii sunt nevoiţi, în prezent, să muncească în loc să înveţe, potrivit unui studiu realizat de organizaţiile neguvernamentală. Muncile în care sunt implicaţi copiii îi transformă într-o categorie socială extrem de vulnerabilă. Ei sunt obligaţi, pentru a supravieţui, să cerşească, să distribuie droguri, să spele parbrize sau să întreţină relaţii sexuale şi riscă zilnic să fie abuzaţi fizic şi psihic. O treime dintre copiii obligaţi să muncească sunt analfabeţi, 40% au un nivel redus al abilităţilor de scris şi citit, unul din cinci astfel de copii nu a fost niciodată la şcoală, iar opt din zece copii care nu merg la şcoală sunt rommi.
In 2010, PDG Daniel Condurache spunea:
Particularizând, România şi Republica Moldova oferă din ce în ce mai multe exemple legate de lipsa accesului la educație, iar lucrul acesta se întâmplă, cu precădere, în mediul rural. Zeci de kilometri străbătuți pe jos cu ghiozdanul în spate, familii sărace pentru care fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire, lipsa veniturilor, copii care muncesc de la vârste fragede pentru a aduce bani în casă – acestea reprezintă imgini ale unei situații îngrijorătoare din România profundă.
Dacă ar fi să creăm un tablou al formării sociale educația, școala și profesorii sunt principalii factori care pot influența în mod pozitiv viața unui copil. Conștientizând importanța educației și rolul său în integrarea socială, Francis Bacon spunea că „învățătura îl face pe om întreg, discuțiile pregătit, scrierea exact.”
Cât de actual a rămas și cât de important este pentru noi, rotarienii, să încercăm să amelioram această stare de fapt. Ne place să credem că aparținem, prin tot ceea ce suntem și prin tot ceea ce facem, acelei elite responsabile a Luminătorilor patriei și norodului său. Să fim sinceri: câți dintre noi am mai fi fost ceea ce suntem astăzi dacă nu am fi trecut prin școala românească, așa cum a fost ea, din ultimii 50 de ani?! Câți dintre noi s-ar mai fi recunoscut astăzi într-o oglindă dacă, cu ani în urmă, nu s-ar fi căznit mai întâi cu Abecedarul pe genunchi?!
Nimeni nu și-ar fi imaginat că țara care dă continentului cei mai mulți olimpici, are și cei mai mulți neștiutori de carte. Să o spunem deschis: această stare de lucruri este intolerabilă! Nu putem accepta și, mai ales, nu putem asista nepăsători la transformarea României în fruntașa analfabetismului din Europa. Putem organiza chiar și un bal pentru a combate acest fenomen îngrozitor! Sau nu. Sau, poate, suntem în stare de mai mult.
Depinde numai de noi. De fiecare dintre noi. Vă chem dragi prieteni în Rotary să ne unim încă o dată pentru a aprinde flacăra Luminii de carte. Aștept de la voi idei și inițiative din care să se nască un nou proiect districtual. Undeva, în întunericul necuvintelor, un  copil așteaptă ajutorul nostru.
Light up Rotary!

Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

FEBRUARIE 2015:

Dragi prieteni in Rotary,
La 23 februarie 2015 Rotary sarbatoreste 110 ani de la infiintare, 11 decenii ce au permis ca astazi sa fie in lume 34000 de cluburi care sa duca mai departe spiritul Rotary.
Nu suntem numai cea mai veche organizatie de servicii, dar suntem si cea mai prestigioasa, fiind astazi in masura sa prezentam un palmares impresionant in realizarea unei lumi mai bune.
Luna februarie este dedicata intelegerii intre oameni si acest lucru nu este doar un slogan. Rotary este un partener al universitatilor de prestigiu care lucreaza la promovarea Pacii si solutionarea conflictelor in formare. Rotarienii sunt ambasadori ai Pacii capabili sa intervina in lume.
Exista in continuare prioritate in eradicarea poliomielitei, in sustinerea financiara a acestui proiect. Dar sa nu uitam miile de voluntari implicati in administrarea vaccinului, un act de curaj insotit de multe ori de lacrimi si sange. Cei ce merg din usa in usa pentru a informa si imuniza sunt adevaratii eroi.
As dori la aceasta aniversare sa vamultumesc pentru implicarea voastra in viata cluburilor si comunitatilor din care faceti parte si sa va invit in a va implica cu ambitie si marinimie la proiectul districtului SALVATI INIMA UNUI COPIL.
Light up Rotary!

Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

IANUARIE 2015:

Dragi prieteni in Rotary,

Un An Nou fericit vouă și familiilor voastre! Vreau să mulțumesc în primul rând celor care au trimis urarile lor pentru Anul Nou!
Sper că ați avut ocazia de a sărbători noul an cu toți cei care va sunt dragi voua. De asemenea, va doresc din inima ce-i mai bun pentru 2015, și în special sa găsiti energia de a indeplini visele in actiunile Rotary.
Noul an este o oportunitate pentru mulți de a face proiecte bune sau de a relua proiectele de succes din ultimul an. Ca Rotarieni, ar trebui să vă adresați fiecare întrebarea locului pe care il ocupa Rotary în viața voastră. Întrebați-vă în ce măsură valorile, principiile, obiectivele sau testul celor patru întrebări re regăsesc în viața voastră de fiecare zi.
Mi-aș dori ca fiecare Rotarian sa poarte insigna PHF (Paul Harris Fellow), nu ca pe un trofeu, ci cu mândrie pentru ceea ce este Rotary: onestitate, etica, leadership, camaraderie, Serviciul mai presus de sine!
Rotary este în primul rând o problemă de suflet. Rotarienii din întreaga lume lucrează pentru pace și stingerea conflictelor, se angajeaza în prevenirea și tratamentul bolilor, cum ar fi Poliomielita, se implica să sprijine sănătatea Mamei și Copilului, organizează educația de bază și alfabetizarea, și dezvolta sau consolideaza mediul economic din comunitatile lor.
Sper din toată inima mea că acest an va adduce multă bucurie și satisfacție și că va veți alătura îndemnului Light up Rotary.

Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

DECEMBRIE 2014:

Dragi prieteni,

Luna Decembrie confirma succesul rotarienilor nostri in marea familie Rotary. Dupa Agripa Popescu in 1938. PDG Corneliu Dinca este nominalizat Director RI pentru Zona 19. Felicitari!

Anul Rotary începe în luna iulie; în luna august marcăm luna membership, în septembrie sărbătorim noua generație, octombrie este luna serviciului vocational, și așa mai departe. Calendarul supune atenției noastre diferite subiecte în Rotary și ne amintește să vorbim despre subiecte importante pe care le-am putea altfel trece cu vederea pe parcursul unui an Rotarian incarcat. Toate acestea fac parte din ceea ce face Rotary, ceea ce este, și ceea ce face fiecare dintre noi Rotarienii.

În Rotary, Decembrie este Luna Familiei. Privind înapoi in anii mei ca Rotarian, am văzut cât de important este familia în Rotary - și cât de important poate fi Rotary pentru familiile noastre. Sper că în acest an Rotary, multi dintre voi vor încuraja membrii familiei să se alăture Rotary, Rotaract sau Interact.

În Rotary putem servi împreună. Cu Rotary avem mereu lucruri interesante de povestit la cină. Suntem cu toții implicați în diferite servicii, în diferite cluburi, asa ca atunci cand ne așezăm împreună, vorbim despre nevoile umanitare de orice fel, în orice parte a lumii.

Există întotdeauna ceva nou de învățat. Conversațiile noastre sunt, de asemenea, un mod minunat de a învăța copiii noștri, prin acțiunile noastre, ceea ce este cu adevărat important în viață. Ei învață despre cum traiesc oamenii în diferite părți ale lumii, precum și modul în care fiecare dintre noi putem ajuta. Nu exista lectii mai bune pentru familiile noastre decât lecțiile serviciului în Rotary.

Este Luna Familiei si la sfârsit de an, familiile se reunesc în pace pentru a petrece clipe minunate de sarbatori. Spiritul sărbătorilor în familie trebuie sa se reverse si peste Rotary si sa ne reuneasca la cinele cluburilor sau la balurile de caritate pe care le organizam în acest moment al anului.

Este timpul sa multumesc celor 70 de cluburi la care am ajuns cu vizita oficiala pentru interesul aratat momentului si pentru intreaga activiatate rotariana.

Alaturi de prietenii din Comitetul Districtual, va doresc ca Noul An sa va aduca sanatate, bucurii si impliniri profesionale. Va doresc sa va regasiti în Rotary, sub LIGHT UP ROTARY inca prezent si in noul an si sa va dedicati celor din jur care au nevoie de sprijinul si caldura voastra sufleteasca.

Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

NOIEMBRIE 2014:

Dragi prieteni,
După cum știți, Noiembrie este dedicate Fundației Rotary in calendarul anual.
Fundația este o corporație non-profit finan exclusiv contribuții voluntare ale rotarienilor si prietenilor care împărtășesc viziunea de a realiza o lume mai bună. Anul trecut, Rotarienii din întreaga lume au donat record 123 mil USD la Fondul anual al fundației Rotary.
Pentru publicul larg, Fundația Rotary ocupă un loc important ca o organizație de caritate, obținând un rating de 68.57 din 70 pentru transparență din partea Charity Navigator. Pentru Rotary, TRF înseamnă pur și simplu satisfacerea nevoilor umane prin granturi districtuale și globale, eradicarea poliomielitei prin vaccinarea copiilor din intreaga lume, elaborarea de noi studii pentru mentinerea si promovarea pacii, și crearea de noi prietenii, prin Vocational Team Training.
Vă îndemn să reafirmam angajamentul de a contribui la programele fundatiei, în special în scopul de a îndeplini angajamentul de a eradica poliomielita in intreaga lume. În același timp, Cluburile trebuie sa se concentrerze pe utilizarea mai amplă a programelor Fundatiei în beneficial comunităților.
Noul model de finanțare va este cunoscut, si am remarcat ca excelati ca oportunitati in serviciile primare ale fundației – proiecte umanitare și formarea profesională – ce sigur vor avea impact durabil. Îndemn fiecare Rotarian sa ia in considerare donatiile directe catre Fundatie prin EREY (Every Rotarian, Every Year – Fiecare Rotarian in fiecare an).
Implicati-va prin proiectele voastre in viata comunitatii si atunci in mod sigur se va putea spune ca Aprindeti lumina Rotary!

Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

OCTOMBRIE 2014:

Dragi prieteni,
Ințelegerea ideii de Serviciul vocational poate schimba complet atitudinea față de munca și scopul în viață. Participarea la o afacere este mai mult decât o modalitate de a-ți câștiga existența; este oportunitatea de a fi un membru al comunității care sprijină comunitatea pentru a face viețile altora mai bune.
Așadar, ce este Serviciul Vocational? Paul Harris a scris odată: 'Fiecare Rotarian este o legătura dintre idealismul Rotary și meseria sau profesiunea sa'. Astfel, Serviciul Vocational este modul în care Rotary sprijină idealul de a servi prin exercitarea tuturor vocațiilor, o responsabilitate comună atât a Clubului Rotary, cât și a membrilor săi.
Rolul Clubului este sa puna în aplicare și să încurajeze obiectivele propriilor sale acțiuni care sa permita membrilor să utilizeze talentele profesionale în slujba comunității. Rolul membrilor este ca prin ei înșiși și prin afacerile lor, sa desfasoare aceste actiuni in conformitate cu principiile Rotary.
Programele de servicii vocationale, prin natura lor, oferă oportunități excelente pentru Implicarea in comunitatea de afaceri locală și a Districtului. Este de fapt ceea ce se va intimpla in luna noiembrie si la Forumul Vocational, la care sunteti asteptati sa participati.

Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

SEPTEMBRIE 2014:

Dragi prieteni,
Sper ca ati profitat din plin de vacanta de vara si ca acum reluati activitatile cotidiene, dar si cele legate de clubul Rotary al vostru, revigorati si cu dorinta de a face ceea ce trebuie sa aveti in planul de activitati al fiecarui club.
Ma aflu intr-un nou ciclu de vizite la cluburi, si recunosc ca am fost profund impresionat de ceea ce am vazut până acum. Fiecare club, cu personalitate diferita, profita de independenta sa, respectând însă obiectivele rotariene. La cele mai multe, am întâlnit entuziasm, profesionalism si înțelegere între membri.
Luna aceasta este luna Noii Generatii. Conform deciziei ultimului Consiliu Legislativ, “actiunea tinerilor” reprezinta o actiune specifica, echivalenta în interiorul clubului cu actiune interioara, cu cea profesionala, de interes public și cu acțiunea internațională. Gândiți-vă deci la cei tineri!
•           Clubul vostru participa la schimbul de tineri?
•           Clubul vostru a propus participant la taberele RYLA?
•           Clubul vostru a facut ceva în susținerea tinerilor?
Nu lăsați aceste întrebări să fie retorice. Spiritul Rotarian vine din inima. Cei tineri vin lângă noi cu bucurie, fac lucrurile vizibile și cred că împreună putem aprinde lumina Rotary!
Al vostru in serviciul Rotary
Petre Diculescu
Guvernator D2241
2014 – 2015

AUGUST 2014:

Dragi prieteni,
Creșterea numărului de membri în Rotary a fost o problemă care mă frământă de ceva timp. De ce cu atât de multe proiecte de servicii prestate de către cele 113 cluburi din districtul nostru, cu multe vieți pe care le-am schimbat în mai bine, creșterea numarului de membri continuă să fie o provocare pentru multe cluburi?
Cred cu fermitate că, pentru cluburi ca sa creasca numărul membrilor, ele trebuie să întreprindă un exercițiu de planificare strategică și să extindă orizontul lor de planificare pe mai mulți ani. Procedând astfel, cluburile vor fi în măsură să își definească viziunea lor (aliniată cu District Vision) și să dezvolte proiecte de mare impact, care sunt durabile și aduc schimbări benefice în comunitate, asigurând continuitatea între trecut, prezent și viitor.
Concretizând acest lucru în ceea ce arătăm, atunci avem o șansă mai mare de sensibilizare a publicului cu privire la lucrurile bune pe care Rotary le face. Scopul este de a inspira oamenii să se alăture Rotary pentru că ei cred în cauza noastră și în ceea ce facem.
Ca Rotarian, eu contez, pentru că... este o propoziție pe care sper că noi toți, Rotarienii, vom ști să o completăm. Numai atunci când vom găsi răspunsul la această întrebare personală putem ieși ca rotarieni în comunitate și inspira pe alții să fie ca noi.
Vreau cu  această ocazie să reamintesc tuturor cluburilor unele bune practici de a crește numărul membrilor și de a asigura retenția celor existenti:
 • Reintegrarea foștilor membri de calitate;
 • Efectuarea sondajului de clasificare pentru a identifica în cadrul clubului vocații absente, mijlocind astfel o căutare de membru concentrat;
 • Respectarea perioadei de Orientare a noilor membri;
 • Implicarea familiei noului membru în cadrul ceremoniei de inducție;
 • Creșterea numărului membrilor de sex feminin în club;
 • Întâlnire săptămânală placută și informată;
Și nu în ultimul rând, consolidați clubul la un număr de minim 25 membri.
Succes!
Al vostru în Serviciul Rotary
Petrișor Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241​

IULIE 2014:

Dragi prieteni Rotarieni din Districtul 2241,
Înainte de orice, doresc să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru devotamentul și dăruirea cu care ați împărtășit vocația ROTARY în anul ce a trecut. Am convingerea, știu, că fiecare dintre voi, dragi prieteni, l-ați ajutat pe PDG Marian Mocan să realizeze angajamentul său în ROTARY: schimbarea într-o viață mai bună.
Îti multumesc și eu, Marian, pentru conducerea pertinentă și perspectivele create noului an rotarian!
Prin noua noastră temă, LIGHT UP ROTARY, Președintele RI Gary C.K Huang încurajează  membrii Rotary să răspândească Lumina Rotary, schimbul de idei în serviciul nostru, necesitatea consolidării cluburilor noastre.
ZIUA ROTARY este o modalitate foarte bună pentru cluburi de a pune LIGHT UP ROTARY în acțiune. În mod sigur vă este de ajutor broșura Rotary Days. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu fiecare dintre voi, am toată încrederea în echipa districtuală aleasă, prietenii mei în Rotary cărora le mulțumesc pentru încredere și ajutor.
Cu sprijinul vostru și inspirația ce vă caracterizează, există speranță pentru a aprinde Lumina ROTARY, așa cum, de 110 ani, Rotary a mers mereu înainte oferind servicii mai presus de sine.
Ne vedem curând, prieteni!
Guvernator Rotary District 2241
Petrisor Diculescu

IUNIE 2014:

Dragi prieteni rotarieni,
Luna iunie este ultima lună din acest an rotarian. Vă scriu această scrisoare după întoarcerea de la Convenția Internațională Rotary de la Sydney și, așa cum v-am promis în scrisoarea precedentă, o să vă transmit câteva impresii despre eveniment.
Convenția de la Sydney a fost una de bună calitate. Australienii s-au străduit să facă un eveniment grandios și, în cea mai mare parte, au reușit. Și la această convenție, districtul nostru s-a prezentat foarte bine, meritul fiind întru totul al PDG Martha Maria Mocanu, care s-a zbătut ca prezența noastră să fie la un înalt nivel. Cei doi artiști care au reprezentat districtul nostru au avut evoluții de excepție, susținând mai multe concerte decât era prevăzut în mod inițial. Ne-am simțit mândri când am auzit, pe lângă cântece internaționale, și piese românești, pe ritmul cărora am început să dansăm. Alături de noi au venit și alți colegi rotarieni din diferite țări ale lumii (în special asiatici). Organizatorii ne-au mulțumit în public de mai multe ori pentru această evoluție.
Standul nostru expozițional, care arăta rolul românilor în dezvoltarea științei, tehnicii și culturii mondiale, a fost singurul ce avea o temă mai deosebită și lângă care s-au fotografiat o mulțime de rotarieni din întreaga lume. Ne-am simțit foarte bine când mai mulți colegi, de pe mai multe continente, ne-au felicitat pentru standul nostru, declarându-se impresionați de contribuția românilor la dezvoltarea omenirii. Cu toții au fost de acord că avem motive să fim foarte mândri că suntem români.
Dacă vreți să vedeți ce reprezintă cu adevărat Rotary la nivel național, trebuie să participați la o Conferință Națională districtuală. Dacă vreți să vedeți ce reprezintă Rotary la nivel internațional, trebuie să participați la o convenție internațională. Următoarea convenție va fi în Brazilia, la Sao Paolo, în iunie 2015.
Analizând activitatea din acest an rotarian, pot să mă declar mulțumit de ce am reușit să fac. Mă simt mulțumit în primul rând de atmosfera din district în acest an, de faptul că toate cluburile au lucrat în liniște, au colaborat, au derulat multe proiecte comune de impact pentru comunitățile lor. Sunt mulțumit de colaborarea cu echipa mea districtuală, care mi-a depășit toate așteptările, de lucrul cu majoritatea președinților și comitetelor cluburilor. Singura nemulțumire majoră este legată de neparticiparea unor cluburi la donația de 150 de euro/club, necesară pentru participarea în bune condiții a districtului la Sydney.
Rog președinții de cluburi să colaboreze întru totul cu noii președinți aleși, astfel încât ceremoniile de predare/primire să fie bine organizate, iar trecerea de la un an la altul să se facă lin, fără sincope.
Faptul că mandatul de președinte sau de guvernator ține doar un an este un lucru foarte bun. În anul de mandat, fiecare rotarian care deține o funcție de președinte vrea să facă ce știe și poate mai bine pentru a-și lăsa amprenta pe acțiunile cluburilor. Faptul că fiecare dintre noi este ocupat cu o  mulțime de probleme de serviciu, de familie și de altă natură ne face să nu prea avem timp pentru alte activități o perioadă mai îndelungată. Fiecare an rotarian trebuie să însemne un pas înainte în dezvoltarea globală a clubului și a districtului din care facem parte. Să nu uităm că este bine și eficient să lucrăm în echipă.
Vă rog să fiți atenți la activitatea cluburilor Rotaract și Interact pe care le coordonați. În acest an, numărul cluburilor de tineret a crescut cu peste 25%, ceea ce este un lucru pozitiv. Dar această creștere trebuie să însemne și o implicare mai mare și mai multe proiecte pentru comunitate. Tinerii sunt foarte dornici să facă o treabă bună, dar ei trebuie sprijiniți și îndrumați.
La final de mandat, vreau să urez tuturor cluburilor sănătate și bună înțelegere, multe proiecte de succes, să fiți alături de noul Guvernator, care trebuie să vă simtă aproape, așa cum v-am simțit și eu. Să încercați să faceți tot ce vă stă în putință să-i ajutați pe cei care au nevoie.
Mă simt fericit și foarte mândru că am fost Guvernatorul Districtului 2241 România – Republica Moldova în anul rotarian 2013-2014 și că am reușit să descopăr partea pozitivă a României și a Republicii Moldova.
Să ne revedem cu bine!
Cu prietenie rotariană,
Marian MOCAN
Guvernator 2013-2014

MAI 2014:

Dragi prieteni rotarieni,

Luna mai este penultima lună din acest an rotarian. Am reușit să vizitez 112 cluburi din cele 113 și nădăjduiesc să închei cu bine mandatul meu de guvernator.

Am așteptat să scriu această scrisoare, aferentă lunii mai, după ce s-a desfășurat deja Conferința Districtuală de la Timișoara, astfel să pot transmite câteva concluzii, la cald, despre cel mai important eveniment rotarian al anului. Și, ca să fiu și mai expresiv, trebuie să știți că această scrisoare a fost scrisă la peste 10.000 metri altitudine în avionul ce ne poartă, pe mine și încă 42 persoane, (rotarieni și familiile lor) spre Convenția Internațională de la Sydney.

Conferința Districtuală din acest an, la care au participat peste 150 rotarieni din district, s-a afirmat ca o încununare a muncii depuse de noi toți (de mine, de comitetul districtual, de comitetele de conducere ale cluburilor, și de fiecare rotarian din district ). Cred că am reușit. Sper ca toți participanții să fi avut același sentiment cu cele exprimate deja de unii dintre ei…
La această conferință au participat, pe lângă rotarieni din districtul nostru, și rotarieni din Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Ucraina. Ne-a impresionat în mod deosebit delegația din Ucraina, formată din patru rotarieni care, chiar în condițiile dificile prin care trece țara lor, și-au ținut cuvântul dat mie, în luna noiembrie, când am chartat clubul Donetsk Advance, când au promis că vor veni la conferința noastră.

Dezbaterile interesante cu privire la proiectele desfășurate, dar și cele propuse în cadrul conferinței, au fost subiectele noastre, în zilele de 15 – 18 mai, 2014. Colegii din alte districte au apreciat munca noastră, reflectată în prezentările făcute, de substanța lor, dar și de implicare cluburilor. Reprezentantul special al președintelui Rotary International, colegul nostru, Moshe Yonay, din Israel, a evidențiat, printre altele, că a venit aici să dea un impuls mișcării rotariene de aici și să transmită informații noi, dar în final, cu seriozitate, dar și cu umor, a recunoscut că… avut de învățat de la noi! Deliciul conferinței a fost seara multiculturală, când peste 90% din colegi, îmbrăcați în costumele populare, specifice zonei fiecăruia, au demonstrat și simț artistic, și atașament față de valorile tradiționale. A fost o petrecere minunată și am simți o emanare de bucurie și voie bună, cum nu am mai simți de multă vreme. Deși ne - am dorit să alegem cel mai frumos costum popular, acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că numărul costumelor și diversitatea lor au fost atât de impresionante, încât juriul, printr-o excepție unica, le-a declarat pe toate… câștigătoare! Mulțumesc președintelui Mihai Horațiu Josan și clubului din Aiud, care ne-a făcut în dar, pentru acea seară de neuitat, orchestrația muzicală, dar și o echipă de dans popular, ambele, de excepție. Mulțumesc clubului din Zalău și, personal, colegului nostru, Dinu Iancu Sălăjanu, membru al acestui club, care a susținut un concert extraordinar, producând o energie din care s-au hrănit dansatorii pe ringul de dans. Dans rotarian, dacă-mi permiteți să inventez o nouă sintagmă!

Participanții la conferință au primit în mape și cartea ce a reflectat toate acțiunile rotariene din Districtul 2241 (perioada iulie 2013-aprilie 2014), comunicate colegei mele, Lia Lucia Epure, responsabila cu imaginea districtului. Ne propunem ca în finalul mandatului să tipărim și partea a doua a cărții, ”Arta de a fi rotarian”, cu un sumar editorial, referitor în lunile mai și iunie, dar și cu cele mai relevante expresii ale muncii în district, pentru anul pe care-l vom încheia curând. Vă rog, deci, să transmiteți cât mai urgent reflectarea acțiunilor voastre, ele vor fi cuprinse în noul volum.

Sper ca intențiile noastre, complexitatea activităților din cadrul districtului, multitudinea de preocupări, proiectele ample, energiile incumbate în munca noastră din acest an să fi devenit vectorul comun, rotarian, spre afirmarea scopului nostru: servirea comunității.

Dar toată această desfășurare de forțe nu ar fi fost posibilă fără sprijinul de care am beneficiat din partea echipei districtuale și al celor patru cluburi din Timișoara. Le mulțumesc tuturor și îi asigur de întreaga mea considerație. Fotografiile realizate la conferință au fost deja distribuite către cluburi, în varianta electronică.

Vă supun atenției o propunere din district: unul dintre cluburi a propus ca districtul nostru să se implice mai mult în activitatea de protecție a mediului și să începem o colaborare cu Ministerul Mediului astfel ca, din rândurile noastre, să furnizăm un număr de comisari voluntari de mediu care să supravegheze modul de respectare a legislației în domeniu. Ideea îmi pare interesantă și aș dori să vă trimiteți opiniile voastre la secretariatul districtului.

În final, doresc să adresez o rugăminte cluburilor care, din diferite motive, nu au transmis încă donația lor de 150 Euro/club pentru promovarea imaginii districtului, la Sydney. Îi rog să facă asta, este un gest normal, rotarian, patriotic, promovarea valorilor de referință în fața a peste 25.000 rotarieni, din întreaga lume. Colega noastră, PDG Martha Maria Mocanu, a depus o muncă titanică, să arătăm lumii cine suntem, cu adevărat!

La întoarcerea de la Sydney, în scrisoarea aferentă lunii iunie, vă voi comunica modul în care ne-am prezentat la această întâlnire grandioasă, în care forța rotariană, energia noastră, capătă valențe noi.

Cu prietenie rotariană,


Marian MOCAN
Guvernator 2013-2014

APRILIE 2014:

Dragi prieteni rotarieni,

Pentru Rotary International, luna aprilie este "Magazine Month". In aceasta luna se analizeaza activitatea cluburilor Rotary, Rotaract si Interact si se propune premierea celor mai reprezentative cluburi din district.

Aprilie 2014 este si luna Sarbatorilor Pascale pentru intreaga crestinatate. Este luna in care fiecare dintre noi ne analizam introspectiv activitatea de pana in prezent si ne facem planuri personale si organizationale pentru urmatoarele luni ale anului.

Asa cum va spuneam in scrisoarea din martie, a inceput verificarea informatiilor tuturor membrilor Rotary din district, prin telefon, printr-un call center constituit la Timisoara. Verificarea pleaca de la lista oficiala a membrilor Rotary International inscrisi pe My Rotary, care au ID rotarian. Rog presedintii si secretarii cluburilor sa raporteze la Rotary International toti colegii primiti in cluburi, conform normelor rotariene. Aceasta actiune va continua aproximativ o luna, pana la finalizarea tuturor verificarilor, astfel incat sa avem informatii cat mai corecte despre toti membrii din district.

Cea mai semnificativa actiune din luna urmatoare va fi Conferinta Districtuala de la Timisoara, in perioada 15-18 mai. Cu aceasta ocazie, vor fi sarbatoriti 85 de ani de miscare rotariana in Romania. In 1929 au fost infiintate primele doua cluburi Rotary din Romania, la Bucuresti si Timisoara. In anii urmatori au fost infiintate si alte cluburi, in alte orase din tara. Plecand de la acest moment festiv, vrem sa organizam in data de 16 mai o seara inedita, in care fiecare participant sa fie imbracat in costum traditional popular din zona sa folclorica. Evenimentul va avea loc la restaurantul fabricii de bere din Timisoara (prima fabrica de bere din Romania, infiintata in 1718). Va fi organizat si un concurs de costume populare iar atmosfera va fi intretinuta de solisti si formatii de renume.

In 17 mai, va avea loc gala dinner - o seara de gala de inalta tinuta si rafinament. Mancarea va fi pregatita de maestrul Antonio Passarelli, vinul va fi oferit de Cramele Recas, iar partea muzicala va fi asigurata de solisti si formatii cu legaturi directe in cluburile Rotary. Conferinta se va incheia duminica, 18 mai, la Cramele Recas, unde incepand cu ora 13 vom avea un pranz special, cu degustari de vinuri premiate la ultimele concursuri internationale si cu alte surprize. Ne dorim sa avem un eveniment deosebit, care sa arate forta si diversitatea Districtului 2241 Romania si Republica Moldova. Va rugam sa va inscrieti prin formularele care se gasesc pe site-ul districtului. Locurile fiind limitate, la anumite actiuni se va merge pe principiul - primul venit, primul servit -

Suntem in ultima parte a anului rotarian 2013-2014. Am depasit limita de 100 cluburi vizitate si sper ca in curand sa vizitez toate cele 113 cluburi din district. A fost un maraton adevarat, intalniri cu foarte multi colegi, vizite la diferite proiecte, intalniri cu autoritatile. Am avut privilegiul de a intalni oameni minunati care mi-au dat motive sa ma implic cu toata energia in munca aceasta frumoasa, dar si grea. Asa cum am spus si in ultimele mele vizite, am avut oportunitatea de a intalni partea pozitiva a Romaniei si a Republicii Moldova.

Este important ca la nivel national cluburile sa-si promoveze activitatea in mass media. Vom avea astfel mai multa vizibilitate, iar oamenii din exteriorul organizatiei ne vor cunoaste mult mai bine.

Pentru a fi promovati in revista districtului, va rog sa trimiteti colegei noastre Lia Lucia Epure fotografii si descrieri pe scurt ale evenimentelor pe care le-ati desfasurat.

Cu prietenie rotariană,
Marian MOCAN
Guvernator 2013-2014