Martie 2019

Bine v-am regasit din nou prieteni dragi,

Intr-o noua luna primavaratica care in calendarul rotarian o dedica unei teme de real interes pentru omenire cunoscuta sub numele Water and Sanitation Month.
Avand in vedere ca toate formele de viata cunoscute depind de apa , existenta ei fiind vitala ei pentru viitorul omenirii,Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a decretat, in 2010, ca accesul la apa potabila este un drept uman.
Ziua Mondiala a Apei este sarbatorita anual pe 22 martie, iar, in 2019, are ca slogan "Leave No One Behind/ Nu lasa pe nimeni in urma".
Organizatia noastra se apleca cu multa atentie asupra acestei teme stabilind ca fiind una din cele 6 arii de actiuni prioritare la care se implica toate cluburile la nivel international.
Nu am sa ma opresc asupra zonelor din lumea larga care sunt deficitare la acest capitol, in contextul in carea apa dulce se afla intr-un raport de doar 2.7 din cantitatea totala a globului.
Zona cea mai afectata se regaseste in partea Africii subsahariene ,unde peste 4000 de copii africani isi pierd viata in fiecare zi, datorita faptului ca beau apa infestata, nu au canalizare si sufera de boli cauzate de lipsa igienei.
Conform organizatiei World Vision, circa 8 milioane de copii africani decedeaza anual.
O problema grea de rezolvat la care guvernele si organizatiile mondiale o situeaza cap de lista pe agenedle lor de lucru in vederea identificarii de noi resurse si modalitati de a stopa aceste situati.
Districtul nostru si cluburile ce-l comun, prin donatiile facute catre Fundatia Rotary se alatura la rezolvarea acestei probleme de pe integul cuprins a lumii.
Cu probleme, nu la fel de grave ca cele din zona Africii, ne confrimtam si noi romanii, si asta datorata nu la lipsei apei ci a sistemelor de canalizare din tara noastra .
Statistic doar o treime din comune au sisteme canalizare iar la nivelul locuitorilor doar jumatae din populatia romanei se bucura de sistemul de canalizare.
Romania, o tara care are 320 orase si municipii, 2861 comune si circa 13.000 de sate se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce lipsa alimentarii cu apa si a canalizarii si este tara unde cei mai multi cetateni au WC-ul in curte.
Aceasta este o mare problema a administratie de stat si locala care va trebui reglata sub auspiciile Lg nr 241.2006 privind Legea Serviciului de alimentare cu apa si canalizarea .

Noua, ca si organizatie, la nivelul D 2241 Romania si R Moldiva, ne ramane posibiliate de a ne implica prin proiecte de tipul celui propus si desfasurata de catre colegul nostru - PP Florin Iliescu, de la RC Bistriata Nosa , care mi-a facut onoarea sa se alature Comitetului Districtual ca si Chair Water and Sanitation Group Committee -o persoana calificata si cu o vasta expertiza dovedita pe acest domeniu, care, in urma cu trei ani, a initiat si implementat un Proiect Educational privind Apa si Iginena Sanitara , lansat in spatiul D 2241 ca un program dedicat elevilor din scolile celor doua tari.
Cu siguranta la nivelul organizatiei noastre ar mai putea fi subiect de discutie si implicare pentru realizarea unui proiect de tara ca un semnal deloc onorant precum rezolvarea situatie privind latrinile existente in spatele curtiior scolare ...
In urma multor propuneri primite din district cu privire identificarea unei viitoare teme locomotiva a organizatie noastre, din cele primite pana la acest moment, parte din ele generic vorbind, fara a fi bine puncate, se regaseau si in zona Apei si Sanitatie. Urmare acestor propuneri si pentru a le adauga la masa discutiilor, la multe altele am facut cateva cercetari pentru a ma documenta in identificarea si localizare lor geografica.

"Aproximativ 30% dintre scolile din Romania nu au grupuri sanitare in interior, situatie care afecteaza peste 230.000 de elevi la nivel national. in total, 2.220 de scoli din Romania nu au grupuri sanitare in interior, iar diferenta dintre mediul urban si cel rural este evidenta: 38% in mediul rural, comparativ cu 7% in mediul urban. Aceste constatari sunt relevante tinand cont de legatura dintre conditiile sanitare si de igiena si subdezvoltarea copiilor, care poate fi cauzata de infectii bacteriene"

Am ramas surprins sa constat nr mare a acesstor cazuri , peste 2 300 de scoli in aceasta situatie, insa destul de bine impartite pe zone pe care le-am identificat pe fiecare in parte cu numar din fiecare oras si comuna- unde cluburile noastre le-ar putea acoperi fara mari prrobleme.
Asta m-a facut sa cred ca poate fi o directie asupra careia organiatia noastra ar putea lua in calcul si in discutiele ce se vor purta ca o provocare spre a ne-o asuma rezolvarea ei.
Subiect care mi-a prilejit si o intoarcere cu gandul in spate la peste 100 de ani din istoria organizatie amintindu-mi de primul proiect comunitar facut de clubul No.1 din Chicago construire unei spalatorii si WC public in Chicago .
In acest sens , profitand de o vizita in capitala, am tatonat acest subiect cu reprezentanti din cadrul Ministerului Invatamanatului si Educatiei aratandu-ne intentia si disponibilitatea organizatiei noastre sa se implice in aceasta problema. Au ramas surprinsi de initiativa propusa si felicitandu-ne pentru dorinta implicarii noastre mi-au comunicat ca si in agenda lor de lucru se regaseste aceasta tema .

Partea interesanta este faptul ca la sfarsitul lunii ianuarie ministerul lanseaza in spatiul mediatic stirea ca se vor ocupa de acesata problema iar la sfarsitul lunii februarie apare anuntul ca Guvernul a alocat sumele necesare catre autoritatiile locale spre a rezolva situatia scolilor cu latrinele din spatele curtilor !

A fost doar unul din exemplele a temelor de lucru in care ne-am fi putut implica ca fiind de actualitate, necesar, putea fi masurat in numar si timp si bine gestionat de cluburile din zonele de necesitate.

Din pacate avem atatea probleme de rezolvat in acesata tarisaora in care traim incat cu siguranta se va regasi potrivita si necesara una din cele temele propuse de voi ,prieteni dragi, unde prin implicare noastra in rezolvarea ei ,rolul si capacitatea organizatiei noastre va putea fi pe deplin confirmata.

Nutresc convingerea ca pe 18 mai 2019, in cadrul Evenimentul Districtual de la Bucuresti avand ca motiv celebrarea a 90 de ani de activitate rotariana in spatiu romanesc, eveniment care se va petrece la Ateneului Roman,vom fi pregatiti sa prezentam organizatia noastra in spatiul societatii civile,invitata la acest eveniment, aflata sub toate formele ei de organizare, in marea lor majoritate persoane nerotariene, unde sa lansam noua provocare asumata la care sa-i invitam sa ni se alature si sa fie parte din acest proiect de tara.
Prin urmare, prieteni dragi , nu ne ramane decat sa finalizam cu succes si inspirati in selectia principalei teme care va guverna organizatia noastra pana la rezolvarea ei.

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Februarie 2019

Prieteni dragi,

M-as bucura sa va regasesc pe toti sanatosi, fericiti si motivati sa incepeti cu bine Noul An in care nazuintele, visele si asteptarile voastre, unele neimplinite inca, sa se materializeze cu succes.

Am convingerea ca atat prin experienta voastra in domeniile pe care le profesati la nivel de excelenta, cat si apartenenta la aceasta organizatie, faceti parte dintr-o categorie speciala a comunitati noastre.

Va numarati printre cei care faceti diferenta in aceasta lume, inzestrati fiind cu un set de valori si calitati speciale, cu o chimie armonios impletite intre ele, din care nu lipsesc prietenia, empatia, toleranta, altruismul sau generozitate, pregatiti si capabili sa fiti generosi si sensibili la nevoile celor care nu au avut sansa noastra de a razbate in viata. Putem sa facem acest lucru pentru ca multi dintre noi au reusit sa-si construiasca o cariera de succes, de a carei reusita sunt mandri si multumiti.

Posibil sa existe si situatii in care, unora dintre ei le lipseste componenta vocatiei profesionale, ceea ce face ca cercul gradului de satisfactie sa nu se inchida complet.

Printr-o cariera ne putem fixa o destinatie, precum succesul, prin vocatie insa putem avea si un destin. Si aici am bucuria sa va regasesc pe voi, prieteni dragi! Aveti vocatia de a face bine!

Pe langa prietenia si excelenta in profesie, liant de baza ce-i leaga pe membrii organizatiei noastre, Vocatia se adauga ca element determinant in formarea si dainuirea acestei organizatii.

Districtul nostru se bucura de o serie de exemple in acest sens, demne de amintit, pentru ca fac parte dintr-o pleiada diversificata a reusitei noastre si a excelentei in profesia aleasa.

Din multitudinea lor, ma opresc la cea mai recenta, a colegului nostru rotarian, dr. Stefan Tiron, de la RC Bucuresti. Cu ocazia celui de al VI-lea Congres Mondial de Ozonoterapie, desfasurat la sfarsitul anului, la Guangzhou (China), Adunarea Generala l-a ales in functia de Presedinte al Federatiei Mondiale de Ozonoterapie. O federatie in componenta careia se regasesc sute de mii de medici din peste 35 de state ale lumii medicale. Cata mandrie poate fi pentru corpul medical al tarii noastre, cand confratii lor primesc o astfel de recunoastere mondiala!

Profitand de faptul ca luna ianuarie, in calendarul Rotary International este cunoscuta ca "Luna Vocatiei", nu ratez prilejul pentru a-l felicita pe Stefan, alaturandu-l listei onorante a colegilor nostri rotarieni, care ne fac cinste prin apartenenta lor la organizatia Rotary.

Vocatia, un dar si un deosebit privilegiu de a o urma daca ... am descoperit-o la timpul potrivit!

Din pacate, nu toti am avut sansa sa o descoperim si sa o urmam. Cauzele pot fi multiple, incepand de la familie, scoala, societate, factori care, poate, ne-au impiedicat sa o descoperim sau sa facem alegeri inspirate. Peste timp, unii dintre noi constatam ca de fapt avem un rol pe care il jucam fara mare placere, realizand ca ne-am fi dorit sa facem altceva.

Chiar si atunci, cand descoperim acel nou rost, posibil sa fie prea tarziu pentru a face marea schimbare. Intervin factorul responsabilitatilor asumate, locul de munca, familia, finantele. Decizia ce trebuie luata este foarte grea si pentru multi dintre noi poate fi un joc de noroc foarte riscant sa-l jucam in respectivul moment al vietii.

Si asa, ajungem sa constatam ca la aceasta varsta, pentru unii dintre noi este un pic cam tarziu pentru o noua incercare la care sa ne angajam. Si atunci, mergem mai departe pe calea carierei alese, care ne aduce oarecare satisfactie, dar ne face sa visam la acel deziderat neimplinit, de a face ce ne-ar fi placut.

Intr-o forma sau alta, noua rotarienior, invatand din experientele noastre, ne ramane insa posibilitatea si rolul de a influenta pozitiv viitorul tinerilor care la randul lor, in mare parte, traiesc o dilema in a-si descoperi scopul vietii sau acel har pe care il au in forma incipienta care ar putea fi explorat cu succes.

Ma gandesc in acest caz la serviciul de mentorat pe care noi rotarienii am putea sa-l oferim tinerei generatii, membri ai cluburilor Interact. Avem sansa ca in gradina noastra sa detinem o comoara pe care nu o constientizam la adevarata valoare compusa din peste 1.800 de tineri adolescenti pregatiti in a-si lua zborul in viata profesionala.

O noua generatie de adolescenti, a carei suma de valori este inestimabila! Aceste cluburi, parte a unui program Rotary de mare anvergura, pot deveni o platforma de succes a programului rotarian in care vocatia si visul personal sa reprezinte doua dintre cele mai cunoscute teme de dezvoltare personala ale viitoarei generatii de lideri ai acestei tari.

Aici am putea sa ne aducem aportul, capabili fiind sa le facem mai clare optiunile privind alegerea drumului in viata prin cel putin doua directii de actiune si anume:

1. Constientizarea si fixarea setului de valori de urmat in viata, unde Testul celor 4 Intrebari poate juca un rol determinant in formarea viitorul lor.

2. Actiunea de mentorat privind consilierea in alegerea viitoarei profesii. Rotarienii pot facilita tinerilor elevi de liceu, membri ai cluburilor Interact, functie de optiunile lor de viitor, vizite si contactul direct cu firmele lor, personalul si proiectele apartinand diverselor domenii de activitati precum medicina, arta, avocatura, mediul academic, mediul antreprenorial in diversele sale forme.

Sunt convins ca un astfel de exercitiu, la nivelul fiecarui club, ar crea o noua viziune sau o noua certitudine pentru unii din tinerii vizati, in ceea ce priveste indentificarea vocatiei si implicit a drumului ales in viata.

Putem sa ne aducem contributia in acest mod, venind in ajutorul celor care din necunostinta sau influentati de altii, vor putea face o alegere pe care, peste ani, ar putea sa o regrete.

Este sansa noastra si a lor de a pregati viitorul cu oameni dedicati profesiilor alese, in domenii in care sa exceleze, asigurandu-si un viitor de succes, atat pentru ei, cat si pentru familiile ce si le vor intemeia.

Si ca sa fim in consonanta cu tema internationala lansata de Presedintele Rotary International, Barry Rassin - Be The Inspiration - haideti ca in viitoarele noastre actiuni din noul an, sa fim sursele de inspiratie ale acestei noi generatii, facand in asa fel ca fiecare tanar din organizatia noastra sa-si descopere acel har cu care a fost inzestrat de la mama natura.

Putem sa o facem! Pentru ca am dovedit ca putem fi priviti ca modele inspirationale! Si mai ales, pentru ca avem pentru cine si avem de ce!

Dorindu-va succes deplin in noile voastre actiuni, nu-mi mai ramane, prieteni dragi, decat sa va multumesc pentru implicare si suport!

Indatorat si cu multa pretuire, va imbratiseaza al vostru,

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Ianuarie 2019

Prieteni dragi,

M-as bucura sa va regasesc pe toti sanatosi, fericiti si motivati sa incepeti cu bine Noul An in care nazuintele, visele si asteptarile voastre, unele neimplinite inca, sa se materializeze cu succes.

Am convingerea ca atat prin experienta voastra in domeniile pe care le profesati la nivel de excelenta, cat si apartenenta la aceasta organizatie, faceti parte dintr-o categorie speciala a comunitati noastre.

Va numarati printre cei care faceti diferenta in aceasta lume, inzestrati fiind cu un set de valori si calitati speciale, cu o chimie armonios impletite intre ele, din care nu lipsesc prietenia, empatia, toleranta, altruismul sau generozitate, pregatiti si capabili sa fiti generosi si sensibili la nevoile celor care nu au avut sansa noastra de a razbate in viata. Putem sa facem acest lucru pentru ca multi dintre noi au reusit sa-si construiasca o cariera de succes, de a carei reusita sunt mandri si multumiti.

Posibil sa existe si situatii in care, unora dintre ei le lipseste componenta vocatiei profesionale, ceea ce face ca cercul gradului de satisfactie sa nu se inchida complet.

Printr-o cariera ne putem fixa o destinatie, precum succesul, prin vocatie insa putem avea si un destin. Si aici am bucuria sa va regasesc pe voi, prieteni dragi! Aveti vocatia de a face bine!

Pe langa prietenia si excelenta in profesie, liant de baza ce-i leaga pe membrii organizatiei noastre, Vocatia se adauga ca element determinant in formarea si dainuirea acestei organizatii.

Districtul nostru se bucura de o serie de exemple in acest sens, demne de amintit, pentru ca fac parte dintr-o pleiada diversificata a reusitei noastre si a excelentei in profesia aleasa.

Din multitudinea lor, ma opresc la cea mai recenta, a colegului nostru rotarian, dr. Stefan Tiron, de la RC Bucuresti. Cu ocazia celui de al VI-lea Congres Mondial de Ozonoterapie, desfasurat la sfarsitul anului, la Guangzhou (China), Adunarea Generala l-a ales in functia de Presedinte al Federatiei Mondiale de Ozonoterapie. O federatie in componenta careia se regasesc sute de mii de medici din peste 35 de state ale lumii medicale. Cata mandrie poate fi pentru corpul medical al tarii noastre, cand confratii lor primesc o astfel de recunoastere mondiala!

Profitand de faptul ca luna ianuarie, in calendarul Rotary International este cunoscuta ca "Luna Vocatiei", nu ratez prilejul pentru a-l felicita pe Stefan, alaturandu-l listei onorante a colegilor nostri rotarieni, care ne fac cinste prin apartenenta lor la organizatia Rotary.

Vocatia, un dar si un deosebit privilegiu de a o urma daca ... am descoperit-o la timpul potrivit!

Din pacate, nu toti am avut sansa sa o descoperim si sa o urmam. Cauzele pot fi multiple, incepand de la familie, scoala, societate, factori care, poate, ne-au impiedicat sa o descoperim sau sa facem alegeri inspirate. Peste timp, unii dintre noi constatam ca de fapt avem un rol pe care il jucam fara mare placere, realizand ca ne-am fi dorit sa facem altceva.

Chiar si atunci, cand descoperim acel nou rost, posibil sa fie prea tarziu pentru a face marea schimbare. Intervin factorul responsabilitatilor asumate, locul de munca, familia, finantele. Decizia ce trebuie luata este foarte grea si pentru multi dintre noi poate fi un joc de noroc foarte riscant sa-l jucam in respectivul moment al vietii.

Si asa, ajungem sa constatam ca la aceasta varsta, pentru unii dintre noi este un pic cam tarziu pentru o noua incercare la care sa ne angajam. Si atunci, mergem mai departe pe calea carierei alese, care ne aduce oarecare satisfactie, dar ne face sa visam la acel deziderat neimplinit, de a face ce ne-ar fi placut.

Intr-o forma sau alta, noua rotarienior, invatand din experientele noastre, ne ramane insa posibilitatea si rolul de a influenta pozitiv viitorul tinerilor care la randul lor, in mare parte, traiesc o dilema in a-si descoperi scopul vietii sau acel har pe care il au in forma incipienta care ar putea fi explorat cu succes.

Ma gandesc in acest caz la serviciul de mentorat pe care noi rotarienii am putea sa-l oferim tinerei generatii, membri ai cluburilor Interact. Avem sansa ca in gradina noastra sa detinem o comoara pe care nu o constientizam la adevarata valoare compusa din peste 1.800 de tineri adolescenti pregatiti in a-si lua zborul in viata profesionala.

O noua generatie de adolescenti, a carei suma de valori este inestimabila! Aceste cluburi, parte a unui program Rotary de mare anvergura, pot deveni o platforma de succes a programului rotarian in care vocatia si visul personal sa reprezinte doua dintre cele mai cunoscute teme de dezvoltare personala ale viitoarei generatii de lideri ai acestei tari.

Aici am putea sa ne aducem aportul, capabili fiind sa le facem mai clare optiunile privind alegerea drumului in viata prin cel putin doua directii de actiune si anume:

1. Constientizarea si fixarea setului de valori de urmat in viata, unde Testul celor 4 Intrebari poate juca un rol determinant in formarea viitorul lor.

2. Actiunea de mentorat privind consilierea in alegerea viitoarei profesii. Rotarienii pot facilita tinerilor elevi de liceu, membri ai cluburilor Interact, functie de optiunile lor de viitor, vizite si contactul direct cu firmele lor, personalul si proiectele apartinand diverselor domenii de activitati precum medicina, arta, avocatura, mediul academic, mediul antreprenorial in diversele sale forme.

Sunt convins ca un astfel de exercitiu, la nivelul fiecarui club, ar crea o noua viziune sau o noua certitudine pentru unii din tinerii vizati, in ceea ce priveste indentificarea vocatiei si implicit a drumului ales in viata.

Putem sa ne aducem contributia in acest mod, venind in ajutorul celor care din necunostinta sau influentati de altii, vor putea face o alegere pe care, peste ani, ar putea sa o regrete.

Este sansa noastra si a lor de a pregati viitorul cu oameni dedicati profesiilor alese, in domenii in care sa exceleze, asigurandu-si un viitor de succes, atat pentru ei, cat si pentru familiile ce si le vor intemeia.

Si ca sa fim in consonanta cu tema internationala lansata de Presedintele Rotary International, Barry Rassin - Be The Inspiration - haideti ca in viitoarele noastre actiuni din noul an, sa fim sursele de inspiratie ale acestei noi generatii, facand in asa fel ca fiecare tanar din organizatia noastra sa-si descopere acel har cu care a fost inzestrat de la mama natura.

Putem sa o facem! Pentru ca am dovedit ca putem fi priviti ca modele inspirationale! Si mai ales, pentru ca avem pentru cine si avem de ce!

Dorindu-va succes deplin in noile voastre actiuni, nu-mi mai ramane, prieteni dragi, decat sa va multumesc pentru implicare si suport!

Indatorat si cu multa pretuire, va imbratiseaza al vostru,

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Decembrie 2018

Prieteni dragi,

Ma bucur sa va regasesc In febra pregatirilor pentru ultimele ac?iuni ale sfar?itului de an. Pe unii va regasesc cuantificand realizarile ob?inute, pe al?ii Inca la pregatirea balurilor anuale, evenimente memorabile din care va asigura?i resursele ?i fondurile necesare realizarii proiectelor voastre.

Dupa cum ?tim, la nivel districtual, In mare parte, aceste proiecte scot In eviden?a implicarea In domeniul sanata?ii, arie deficitara In fiecare comunitate unde ne desfa?uram activitatea, unde se simte o nevoie acuta de ajutor. De aceea, luna Decembrie poate fi un prilej cat se poate potrivit pentru a ne implica In acest domeniu de interes, mai ales ca ?i coincide cu tema regasita In calendarul lunar al organiza?iei noastre, cunoscuta sub denumirea de “Disease Prevention and Treatment Month”.

Sunt mandru de faptul ca reu?im sa ducem la bun sfar?it astfel de proiecte importante ?i va felicit pe to?i cei implica?i In aceste ac?iuni/demersuri! Incep prin a-i felicita pe liderii fiecarui club, dar ?i pe to?i ceilal?i, prieteni dragi, care face?i posibil, ca prin apartenen?a voastra la aceasta organiza?ie, sa fie un “pic” mai bine pentru cei din jurul nostru. La fel de mandru ?i onorat m-am sim?it ?i la ultima ac?iune districtuala, cea In care reprezentan?ii D 2241 Romania ?i R. Moldova au raspuns prezent la evenimentele dedicate celebrarii Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, In perioada 29 Noiembrie – 1 Decembrie 2018.

Alaturi de cei peste 500 de participan?i am trait momente de o mare emo?ie sufleteasca, greu de descris In cuvinte, participand la evenimentele organizate, cu succes, de colegii no?tri rotarieni ai cluburilor gazda din Alba Iulia. Au fost zile pline petrecute alaturi de rotarieni apar?inand tuturor zonelor istorice, care prin prezen?a lor, au facut dovada ca, indiferent de etnia de care apar?inem, suntem romani prin nascare, reuni?i sub umbrela unei mari organiza?ii care promoveaza un set de valori prin care facem diferen?a In societate.

Pentru cei care nu a?i fost prezen?i la fa?a locului, multe dintre aceste momente le-a?i regasit pe canalele de comunicare de tip social media, prin postarile ?i comentariile facute de participan?i. Cu ajutorul acestor materiale s-a desprins ideea ca a fost un eveniment districtual reu?it ?i ca cei care au participat au avut ocazia sa traiasca aceste stari de Inalta Incarcatura emo?ionala. Mai mult, au avut ?ansa sa se bucure de prietenia aratata de fiecare rotarian In parte, indiferent de zona lui de provenien?a.

A fost o ocazie desavar?ita pentru a vedea un tablou plin de culoare ?i diversitate, certificand Inca o data, diversitatea In unitate a organiza?iei noastre. Pentru a marca ?i pastra acest moment In memoria colectiva, ne gandim serios sa realizam un album, care sa fie distribuit la Conferin?a Districtuala de la Timi?oara, desfa?urata In perioada 13-17 iunie. Eveniment districtual la care, va a?teptam cu mare placere, In ora?ul care, peste doi ani va fi Capitala Culturala Europeana.
Pentru informarea celor care nu au reu?it sa ne fie fizic aproape, cu voia voastra ,va fac parta?ii la cateva ac?iuni care au marcat acest eveniment.
Inca din prima seara, ne-am bucurat de o suita de evenimente deosebite: vernisaj de pictura pe tema Marii Unirii, realizat de colega, Rodica Pungea; lansare de carte pe aceea?i tema, sub semnatura colegului, Sergiu Botezatu din Chi?inau-R Moldova ?i un scurt, dar explicit expozeu al cladirilor istorice care au marcat momentul actului istoric al anului 1918 . Am Incheiat seara cu un regal artistic, oferit de o seama de interpre?i violoni?ti ?i piani?ti remarcabili, printre care am regasit-o pe colega noastra, Vasilica Stoiciu-Frunza la pian, acompaniata de tenorul Eusebiu Hu?an, profesorul Alex Sandulescu ?i cei doi adolescen?i ai sai, ?i nu In ultimul rand de un emo?ionant moment oferit de echipa RotaKids Alba Iulia .

In prima parte a celei de-a doua zi, ne-am bucurat de interven?iile interesante, inedite ?i chiar necunoscute noua, ale unei pleiade de buni vorbitori- actiune moderata de colegul nostru Attila Tamas- din care amintim pe ilustrul nostru coleg, cosmonautul Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Dorin Herlea, Zsolt Vasile Grigoru?, prof dr.Bolea Nicolae etc.

Dupa amiaza, Incolona?i pe patru randuri, purtand steaguri tricolore ?i pancarte cu Insemnele districtului si ale cluburilor din ora?ele de provenien?a, ne-am deplasat cu cantec Inainte, de-a lungul bulevardului principal al ora?ului, pana la locul unde am dezvelit ceasul stradal, amplasat de membrii cluburilor din Alba Iulia, pe al carui cadran se afla sigla Rotary. Acest ceas a fost donat municipalita?i, se regleaza automat, via satelit ?i este a?ezat pe stativ stilizat precum cel pe care a stat aparatul folosit de fotogratul Unirii, Samoia Marza. A urmat o deplasare In Cetate, unde am participat la un flash mob, iar la final, In prezen?a unei delega?ii de rotarieni francezi, am purces la dezvelirea bustului lui Emmanuel de Martonne, geograful francez care a trasat grani?ele Romaniei Mari.

A urmat Balul Unirii, un eveniment deosebit, petrecut cu multa placere ?i bucurie pe ritmurile remarcabile ale grupului Mirel Manea Band. Balul a avut scop caritabil, ?i anume adunarea de fonduri In vederea dotarii muzeului din Alba cu o colectie Intreaga de costume populare romane?ti.

Diminea?a de 1 Decembrie ne-a Intampinat cu un ger de -14 grade, pe care l-am sfidat ?i, Incolona?i, cu cantecul pe buze, am intrat pe poarta Ceta?ii, pana la Sala Unirii, unde am urmarit citirea “Rezolu?iunii Adunarii Na?ionale de la Alba Iulia” ?i am retrait momentul “primirii Solilor Ceta?ilor de Scaun“ .

Momentul culminant al zilei a fost marcat de plantarea “Stejarului Rotary-Stejarul Centenar al Marii Uniri“, la baza caruia am depus “Capsula Timpului“. Peste 880 de mesaje ?i ganduri au fost introduse In aceasta capsula, adresate stra-stranepo?ilor no?tri, cei care, credem noi, le vor citi peste 100 de ani.

Ma consider un Guvernator privilegiat pentru ca am avut ?ansa ca mandatul meu sa se desfa?oare pe parcursul anului Centenar, care mi-a oferit ocazia marcarii evenimentului, In numele tuturor celor 3587 de suflete rotariene ale Districtul 2241.

Participan?i sau nu la eveniment, oricare dintre voi, m-a? bucura ca ori de cate ori drumurile voastre trec prin Alba Iulia, sa va opri?i ?i la “Stejarului Rotary-Stejarul Centenar al Marii Uniri“. Pentru ca da, este stejarul vostru, al tuturor rotarienilor care gandesc ?i traiesc In spiritul ?i valorile ce ne unesc In aceasta organiza?ie.
In momentul cand l-am plantat, mental v-am adus, pe fiecare in parte, alaturi de mine, considerandu-va parta?i la acest eveniment.

Prin urmare, fi?i mandri de voi pentru tot ceea ce a?i facut pana acum ?i pentru ceea ce o sa face?i pe viitor !
Bucura?i-va de acest sfarsit de an, de familiile voastre ?i de Noul An ce va sa vina, care sa va aduca, doar ce va lipse?te, nimic mai mult !

Sarbatori fericite, prieteni dragi !

Cu pretuire ,va imbratiseza al vostru

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Noiembrie 2018

Prieteni dragi,

Am intrat deja In luna noiembrie, luna care, In calendarul organiza?iei este cunoscuta ca fiind "luna Funda?iei" .
A?a cum bine ?tim cu to?ii, funda?ia Rotary a fost fondata In 1917, la ini?iativa rotarianului Arch C. Klumph, cel care nu peste multa vreme va deveni Pre?edintele Rotary-Interna?ional. Prima dona?ie facuta In cadrul acestei funda?ii a fost In valoare de 26,50 $, suma care va constitui fondul de lansare al funda?iei, gandit a fi folosit In scopul de "a face bine In lume" . In timp a devenit principalul fond care va sus?ine proiectele desfa?urate de catre cluburile din Intreaga lume, proiecte desprinse din ariile de ac?iune ale organiza?iei noastre, a caror valoare a depa?it suma de 3 miliarde de $ .

Districtul nostru a marcat acest moment din calendarul Rotary Interna?ional, la Inceputul acestei luni, cand a avut loc "Seminarul Funda?iei", In cadrul caruia au fost reiterate programele funda?iei, dar In mod prioritar ne-am axat pe o tema de mare interes ?i reala importan?a In via?a cluburilor, ?i anume realizarea Global Grant-urilor .
Pentru ca orice ar Insemna Rotary pentru noi rotarienii, pentru lumea ce ne Inconjoara, organiza?ia va fi recunoscuta pentru proiectele pe care le realizeaza In folosul comunita?ilor iI care traim.

A?a cum am constat de-a lungul timpului, aceste proiecte necesita finan?are, fie din mediul de afaceri care este din ce In ce mai pu?in sensibil ?i generos In a le sus?ine, fie din sponsorizarile rotarienilor, care nu reprezinta cea mai buna solu?ie In vederea realizarii lor. Acum Insa, avem acest instrument de lucru, care va face posibil ca fiecare dolar pus de noi sa capete dimensiuni multiplicatoare, facand posibil ca 100 $ sa devina 1000 $ ! Cu condi?ia sa fie ini?iat un Global Grant ...

Prin urmare, Intreaga Intalnire s-a centrat asupra acestui subiect, constituirea Global Grant-urilor, considerat a fi cel mai important instrument, In vederea realizarii unor proiecte durabile ?i de mare impact In comunita?ile noastre, proiecte multianuale, cu un grad mare de sustenabilitate .
De?i, anun?at In scurt timp, cu doar 10 zile Inaintea Inceperii acestui eveniment, seminarul a cunoscut o larga participare, fiind Inregistra?i participan?i din 87 de cluburi din D 2241. Le mul?umesc ?i pe aceasta cale, Pre?edintilor de club ?i AG pentru con?tientizarea necesita?ii trimiterii unui reprezentant de club la un asemenea eveniment, dedicat Global Grant-urilor .

Ca ?i loc de Intalnire ?i gazda a acestui seminar, a fost ales un club din mijlocul ?arii, ?i anume, cel din Miercurea Ciuc, un club tanar, cu o experien?a rotariana, de doar 4 luni, ai carui membrii ne-au primit cu mare placere, bucuro?i pentru Increderea ?i suportul acordat primilor pa?i facu?i pentru viitoarele ac?iuni rotariene.

Am avut ?ansa sa ne Intarim echipa de lucru, cu vorbitori de mare valoare pe temele prezentate In ceea ce prive?te programele funda?iei ?i realizarea unui GG . Ne-am bucurat de prezen?a ?i expertiza Chair-ului Funda?iei la nivel de District, PDG, Daniel Condurache, de PDG Maria Martha Mocanu , PDG Emilian Sopoianu, Chair-ului Districtual pe GG, Calin Lazar, alaturi de Co-Chair-ul Districtual GG, Mariana Faur .

Am gandit un program cu pu?ina teorie ?i multa practica, cu accent deosebit pe cel practic, bazat pe expunerea de exemple, de tip "pas cu pas". S-a avut In vedere redactarea unui GG, Incepand de la exerci?iul alegerii temei proiectului ?i Incadrarea corecta, Intr-una dintre cele 6 arii de ac?iune ale funda?iei, punerea lui In pagina, constituirea bugetului, identificarea partenerilor straini, a partenerilor locali, alaturi de o buna consiliere a pa?ilor necesari de urmat, care sa duca la evaluarea favorabila a comisiei decidente din centrala RI-Evenston, dupa care sa se faca implementarea proiectului, urmarirea lui In timp, cu buclele de control aferente, ?i nu In ultimul rand, aten?ia acordata considera?iilor de final ale acestui proiect.
Pentru a fi mai clari In cele transmise, a urmat expunerea a trei proiecte, derulate de catre colegii din district, ca exemple de buna practica pentru alte cluburi, care doresc sa realizeze un nou GG.
Evident ca, In economia Intregului seminar a fost prevazuta ?i latura de socializare, astfel ca, Impreuna cu Asistentul de Guvernator zonal, Attila Z. Jeszenszky?i clubul gazda am pregatit un program, In care am avut posibilitatea sa vizitam Muzeul Secuiesc al Ciucului, un edificiu ce merita vazut, daca drumurile voastre se vor abate prin aceasta zona. Aici am avut parte de un ghid profesionist, ?i anume, unul din membrii noului club din Miercurea Ciuc,care are ?i calitatea de Director al Muzeului.
A urmat o vizita la una dintre cele mai apreciate ?i recunoscute marci de bere private din Miercurea Ciuc, unde am facut un tur de fabrica, urmat de o degustare “fara limita”, a unei game diversificate de produse, vandute sub aceasta marca, ?i nu In ultimul rand, un pranz de poveste, luat In aer liber, In incinta fabricii, sub atenta observa?ie ?i Ingrijire a directorului acestei fabrici, o distinsa ?i agreabila fosta jucatoare de baschet din cadrul echipei nationale a Romaniei .
Intor?i In sala de conferin?e, am mai avut doua prezentari, In care s-a pus accentul pe identificarea partenerilor externi, In realizarea Global Grant-urilor, unde s-a reiterat ideea ca ini?ierea unui global grant Incepe de la o rela?ie Intre persoane, cand un membru al unui club din Romania, cunoa?te un membru al unui club dintr-o alta ?ara/district. In urma prieteniei ce se leaga ?i a discu?iilor purtate cu privire la posibilitatea deschiderii unui GG, persoana din clubul strain, bazata pe rela?ia de Incredere pe care partea romana i-a transferat-o, va propune In club aceasta inten?ie ?i va recomanda realizarea ei. De aici Incolo, totul este poveste, se fac demersurile In vederea unor vizite bilaterale de club, In urma carora membrii se cunosc mai bine, ocazie cu care se fac ?i reglajele financiare de fine?e, ?ara cu ?ara, district cu district, folosindu-se formulele de multiplicare ale sumelor puse In joc de fiecare parte.
?i uite a?a, din jocul acesta, poate lua na?tere un proiect, cu o valoare minima de 30 000 $ ?i maxima de 200 000 $.
?i pentru ca acest "vehicul" sa poarte un nume, Il vom gasi sub denumirea de “Comitete Inter?ari”, ICC, capitol la care, D 2241 se afla pe podiumul de premiere, fiind pe locul al doilea din Europa, cu 28 de Comitete Inter?ari.
Prin urmare, prieteni dragi, nu ezita?i sa ave?i cate un reprezentant sau doi, din fiecare club existent pe pagina D 2241, unde ve?i gasi ?i responsabilii districtului, pe fiecare ICC In parte.

Am Inchis seminarul prin acordarea MOU, certificatul care atesta dreptul clubului de a se Inscrie la deschiderea unui Global Grant, cluburilor participante la acest seminar de instruire. A urmat o masa de seara, agreabila, unde am fost surprin?i de catre gazdele noastre, cu prezentarea unui frumos spectacol folcloric de cantece ?i dansuri, care ne-a "Imbatat" auzul cu muzica specifica din secuime ?i ne-a "saturat" privirile In ceea ce prive?te portul popular din aceasta zona . Ne-am despar?it cu promisiunea deschiderii unui GG, cat mai curand posibil .

A?adar, cei care nu a?i putut participa, pregati?i-va pentru urmatorul seminar, care se va ?ine In luna februarie a anului viitor.

Pana atunci, toate cele bune ?i spor la proiecte !

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Octombrie 2018

Dragii mei prieteni rotarieni,

Ma bucur va regasesc din nou in cluburile voastre, pregatiti sa va aduceti aportul in realizarea proiectelor de club, comune sau in cele districtuale.

ĂŽn urma vizitelor efectuate prin D 2241, constat cu satisfactie ca echipele noilor lideri de club sunt inspirate si implicate in realizare proiectelor propuse spre derulare de-a lungul acestui mandat rotarian.

Luand pulsul organizatiei, va pot asigura ca este unul bun, plin de viata, vibrant si proactiv, ceea ce ma face sa fiu mandru de fiecare dintre voi si va multumesc!

ĂŽn calendarul lunar a organizatiei noastre, luna octombrie are ca tematica implementarea proiectelor ce au impact asupra sustinerii si dezvoltarii economiei locale, "Economic and Comunity Development Month". Un prilej potrivit sa ne aplecam pret de cateva randuri asupra temei de un real interes pentru organizatie si cluburile noastre.

Suntem definiti si cunoscuti ca reprezentanti ai elitei profesionale, fiecare in domeniul lui de activitate, calitate recunoscuta atat de breasla din care facem parte, cat si de comunitatea in care activam.

Desigur, multi dintre noi ne regasim in zona antreprenoriala, in raport cu colegii din zona academica sau a functionarilor publici apartinand diferitelor sectoare sau institutii ale statului, unde ne asumam un rol important in activitatea si dezvoltarea economica locala sau nationala.

Cu oarecare uimire si nedumerire constat insa ca uitam incet-incet un lucru sau ne ferim sa o spunem: pe langa faptele bune pe care le facem, transpuse in proiecte unde ne implicam cu trup si suflet, cu timpul si expertiza noastra, mai aducem si bani de acasa, bani care trebuie produsi de undeva.

De ceva timp, se aud pareri, tot mai vocale, care lasa sa se inteleaga ca membrii Rotary nu pot si nu nu ar trebui sa faca afaceri impreuna! Total eronat!

Daca noua, ca si antreprenorilor - oameni de afaceri - cei care pot si aduc un plus valoare la economia si dezvoltarea comunitatilor, nu ne merge bine si suntem ingrijorati de propriile noastre nevoi, cum am putea avea starea si putinta sa ne aplecam asupra altor nevoi desprinse din comunitati sau grupuri de oameni afectati de probleme a caror rezolvare institutiile statului si a reprezentantilor sai nu le pot momentan rezolva?!

Putem si trebuie sa facem afaceri intre noi, atata timp cat avem oferte cinstite, corecte si atractive, asa cum se recomanda in Codul de Conduita Rotarina:
"ĂŽmi desfasor etic activitatile mele personale, de afaceri si profesionale, incurajand si promovand inaltele standarde etice, ca un exemplu pentru ceilalti;
Sunt corect in toate relatiile mele cu ceilalti si sa ii tratez cu respectul cuvenit;
Nu solicit unui coleg Rotarian privilegii sau avantaje diferite de cele acordate si celorlalti, in mod normal, in relatiile de afaceri sau profesionale".
De la aceasta idee au plecat si parintii fondatori ai acestei organizatii, cand Paul Harris, din dorinta de a forma in jurul sau un grup omogen al oamenilor de afaceri, a infiintat un club in interiorul caruia s-a dezvoltat o stransa camaraderie si o buna relatie de conlucrare, ca parteneri de afaceri.

Cu timpul, au constientizat ca din postura oamenilor privilegiati ai momentului se pot implica asupra anumitor nevoi ale comunitatii in care traiesc, reusind sa puna in agenda lor de lucru si teme comunitare asupra careia au inceput sa se aplece si sa se implice tot mai mult, astfel ca nu peste mult timp, principala preocupare a organizatiei va capata valori si dimensiuni umanitare.

Prin urmate, haideti sa fim deschisi la aceasta oportunitate pe care ne-a oferit-o parintii fondatori ai acestei organizatii, oameni de afaceri, la randul lor.

Ar fi normal sa stii cu ce se ocupa colegul nostru rotarian din Iasi, ce produce cel din Alexandria, ce oferte au cei din Satu Mare, Bacau, Cluj sau Harghita. Trebuie sa ne facem cunoscute preocuparile noastre cotidiene si in masura interesului manifestat, sa lucram impreuna.

Totul depinde de noi si ceea ce cred ca ne lipseste in acest moment, ar fi COMUNICAREA pe aceasta tema.

ĂŽn urma unei bune si deschise comunicari vom reusi si sa dezvoltam si sa dinamizam afacerile noastre, care se va reflecta cu siguranta si in dezvoltarea economica locala, una din directiile de actiune ale organizatiei noastre, in care produsele si serviciile oferite le putem achizitiona din comunitatea locala a membrilor rotarieni sau sa sprijinim micii intreprinzatori locali prin achizitii a produselor si serviciilor oferite de acestia, incepand de la produsele agroalimentare pana la computere sau alte bunuri necesare vietii de zi cu zi.

ĂŽn calendarul de actiuni al acestui mandat ne propunem sa revigoram relatiile de afaceri desfasurate intre noi rotarienii, astfel ca in martie 2019 vom organiza Forumul Oamenilor de Afaceri Rotarieni (FOAR) - un eveniment aparte de cel Vocational - unde vor fi invitati toti cei care doresc sa-si promoveze EXPLICIT activitatea, incluzand prezentarea produselor, serviciilor si ofertelor de business.

Tot aici va fi si o Bursa a Locurilor de Munca, unde vor fi invitati membrii Cluburilor Rotaract pentru a lua la cunostinta si de ofertele prezente sau viitoare a locurilor de munca care le-ar putea oferi colegii lor mai mari in cadrul firmelor coordonate sau detinute de membrii rotarieni.

Ca o concluzie la aceasta tema, va indemn prieteni dragi sa indrazniti sa va cunoasteti si sa va diseminati mai bine activitatile de zi cu zi, sa interferati unii cu altii, sa va oferiti serviciile si produsele, fara nicio sfiala, catre intreaga comunitate rotariana a D 2241 si nu numai. Pentru ca, repet, numai daca ne merge bine vom fi capabili sa facem bine pe mai departe!

La sfarsitul acestei scrisori, doresc sa va reamintesc tuturor ca in data de 24 octombrie vom sarbatori, ca in fiecare an, Ziua Mondiala Polio, ziua proiectului-locomotiva al organizatiei noastre, in care indraznim sa ne asumam rezolvarea unei probleme globale - o lume fara Poliomielita. O asumare de care trebuie sa fim foarte mandri, deoarece ultimele date statistice ne arata ca au mai ramas doar doua tari endemice in care, la data de 25 septembrie au fost anuntate doar 18 cazuri de poliomielita, 4 in Pakistan si 14 in Afganistan. Mii de cluburi din intreaga lume si-au planificat o serie de evenimente dedicate acestei zile, in vederea cresterii constientizarii actiunilor intreprinse de organizatia noastra, de care trebuie sa fim mandri, fiecare rotarian din D2241, deoarece fiecare dintre noi a fost implicat in acest demers atat prin contributiile financiare donate catre Fundatia Rotary, cat si prin prezenta noastra in zonele de vaccinare.

Va invit, asadar, dragii mei rotarieni, presedinti de cluburi, ca la nivel de cluburi sa va programati un eveniment dedicat acestei teme de mare importanta pentru organizatia noastra, marcand cum se cuvine Ziua Mondiala dedicata luptei pentru eradicarea poliomielitei din intreaga lume!

Cu prietenie, va imbratiseaza al vostru

Indatorat si cu multa pretuire, va imbratiseaza al vostru,

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Septembrie 2018

Bine ati revenit din vacanta de vara, prieteni dragi!
M-as bucura sa stiu ca ati avut o vara plina de momente placute, alaturi de familie si de prieteni, de care sa va reamintiti cu placere!

De acum, suntem pregatiti sa revenim la activitatile cotidiene dedicate familiilor noastre, dar si interesului de a imbunatati parcursul vietii altora, care se confrunta cu diverse nevoi, uneori existentiale.

Luna septembrie si inceputul noului an scolar fac ca majoritatea proiectelor propuse spre derulare sa aiba in prim plan educatia.

Ziua de 8 septembrie este marcata in intreaga lume cunoscuta ca fiind Ziua Internationala a Alfabetizarii, reunind guverne, organizatii multinationale, ONG-uri, sectorul privat, comunitati, profesori, cursanti si experti in domeniu. Printre ei ne regasim si noi, pentru cei care in calendarul rotarian international, Luna Septembrie este cunoscuta drept Basic Education and Literacy Month.

Basic Education and Literacy este o tema si o preocupare a organizatiei rotariene inca din anii '30, cand medicul Ray Lyman Wilbur, in calitatea lui de secretar de stat, a cerut organizatiilor Rotary sa-ti asume implicarea alaturi de alte organizatii, in reducerea analfabetismului din Statele Unite.

Cluburile Rotary din SUA au trecut la actiuni de sustinere a cursurilor de alfabetizare a adultilor din zonele de activitate a cluburilor, acestea recunoscand importanta sustinerii educatiei generale, incluzand si elevii de scoala.
Au reusit sa adune un fond de imprumut destinat prioritar educatiei, prin sustinerea tinerilor in finalizarea invatamantului liceal sau pentru proiecte dedicate infiintarii de scoli in zonele defavorizate, furnizarea de programe si materiale didactice.

incurajati de succesul obtinut, organizatia deschide si sustine noi programe dedicate reducerii analfabetismului, incurajarii educatiei in general, prin acordarea de sprijin financiar cluburilor si districtelor, sub forma de granturi care au facut posibila desfasurarea de proiecte la o scara mult mai larga. O prima subventie a avut un accent educational si umanitar neasteptat. Clubul Rotary din Ierusalim a initiat si sustinut un proiect prin furnizarea materialelor Braile, dedicat nevazatorilor din Iordania, vorbitori de limba araba.

De-a lungul anilor 1970, educatia si alfabetizarea au continuat sa fie o zona populara de interes pentru cluburile Rotary de pretutindeni, desfasurand tot mai multe proiecte si servicii in acest sens.

Organizatia Rotary a remarcat ca alfabetizarea este si un element esential pentru reducerea saraciei, imbunatatirea sanatatii, incurajarea dezvoltarii comunitare si economice si promovarea pacii.

Incepand cu anul 2002, organizatia a oferit resurse si abilitati pentru avansarea alfabetizarii in comunitatile din intreaga lume, prin furnizarea de carti si materiale educationale, construirea si sustinerea de noi scoli, mentorarea elevilor, formarea profesorilor precum si conceperea unor programe de alfabetizare pentru copii si adulti.

Sprijinul puternic pentru initiativele de alfabetizare si educatie al organizatiei s-a extins prin lansarea noului program de granturi din 2013, cand educatia si alfabetizarea au fost incluse intr-unul dintre domeniile ce compun cele sase arii principale de actiune a organizatiei si Fundatiei Rotary.

Astazi, proiectele finantate de fundatie indeplinesc noi criterii de abordare, in care este implicata si comunitatea locala, concentrandu-se asupra proiectelor de impact durabil, care doar in perioada 2014-2015 a acordat 133 de burse in domeniul educatiei si alfabetizarii, in valoare totala de 8 milioane de dolari.

Suntem constienti de rolul pe care il avem in societate, capabili fiind sa schimbam vietile si destinele a milioane de copii din intreaga lume.

Ne mandrim ca am reusit sa sprijinim mii de proiecte pentru imbunatatirea educatiei de baza si alfabetizarii, sustinand acest drept fundamental al omului la educatie, la libertate si la castigarea respectului de sine. Azi, nu putem privi decat cu incredere spre viitor si ne concentram asupra modului in care putem aborda noile provocari actuale, cautand solutii inovatoare pentru a spori actul educatiei in Romania si in lumea larga.

La noi, ca si in anii precedenti, majoritatea cazurilor in care ne vom implica vor viza situatii privind familii cu bugete reduse, care nu au posibilitati materiale de a le asigura copiilor un minimum necesar pentru inceperea noului an scolar. Ne vom apleca spre actiuni care pot asigura un ghiozdan dotat cu cele utile unui an de studiu, un minimum echipament vestimentar, o bursa scolara necesara acoperirii costurilor de transport sau a unui loc de cazare intr-un internat scolar.

Stim ca implicare noastra in matricea prezentata nu poate fi o rezolvare a situatiei generale din educatie, cu care se confrunta Romania de azi.

Tema educatiei in Romania ramane o problema a carei rezolvare poate fi data doar de o strategie nationala bazata pe strategii si politici guvernamentale unde, in calitatea noastra, ne-am putea aduce aportul pe una din diversele directii ce o compun.

Din aceasta tema - Educatia - cu multiplele arii ce o compun - D 2241 ar putea identifica si extrage o nevoie speciala pe care organizatia noastra sa si-o asume, ca viitoare directie principala de actiune, pana la rezolvarea ei cu succes.

Asteptam ca printre propunerile voastre, pe care le vom primi din D 2241, sa se regaseasca si variante de actiuni pe aceasta spinoasa problema din sistemul educational din Romania.

Va recomand ca intr-una din urmatoarele voastre intalniri de club sa adaugati pe ordinea de zi si aceasta problema, pe marginea careia sa aveti o dezbatere in urma careia sa formulati un punct de vedere al clubului cu o solutie propusa.

Pana la realizarea unei noi strategii la nivel de tara, nu ne ramane decat sa mergem mai departe pe caile batatorite de peste 25 de ani de activitate si implicare rotariana, la care putem adauga actiuni specifice temei, precum cele dedicate mentoratului si dezvoltarii personale in scolile si liceele noastre, acordarea de burse elevilor promitatori, capabili peste ani sa genereze un plus valoare. Nu in ultimul rand, sa ne aplecam si asupra unor actiuni ce vizeaza pregatirea dascalilor care asigura educatia noii generatii.

Pana la o curanda reintalnire, va doresc un start cat mai reusit in noul inceput, cu impliniri si satisfactii pe masura asteptarilor voastre!

Cu pretuire, al vostru,

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


August 2018

Elementele primordinale ce definesc un club rotarian sunt membrii si prietenia ce-i leaga. Suntem o organizatie de membrii pentru ca la decizia aderarii in club a stat constientizarea faptului ca, impreuna putem face mult mai multe lucruri bune si de mai mare impact.

Daca vrem sa fim prolifici si sa ne realizam obiectivele propuse in deplina armonie si placere, trebuie sa avem grija de membrii nostri si sa protejam clubul de anumite pericole, ce pot dauna si perturba activitatea.
Cluburile Rotary si-au castigat respectul in randul semenilor prin seriozitate, implicare si onestitate, calitati de la care nu se face rabat. Si tocmai pentru a pastra acest spirit care patroneaza puternic cluburile rotariene, va invit, prieteni dragi, sa acordati mai multa atentie propunerilor facute pentru primirea unui nou membru in cluburile voastre.

Esti rotarian si te comporti in acest spirit, atat la club, cat si in societate, la locul de munca, in familie, in cercul de prieteni, oriunde in tara sau in afara ei, inca din clipa in care ai primit insigna. in tot acest rastimp, valorile si principiile rotariene ne intregesc si intaresc permanent personalitatea. Fiecare dintre noi reprezinta cartea de vizita a acestei organizatii, fiind apreciati si judecati dupa comportamentul nostru. Imaginea si increderea castigata de-a lungul timpului trebuie pretuita, atent pastrata si intretinuta. Este principalul nostru atu in fata comunitatii.

De aceea, introducerea unei persoane nepotrivite in acest grup, poate avea urmari ireparabile in cadrul clubului, prin perturbarea bunei armonii existente, fapt ce poate duce la divizare, dar si in comunitate, prin diminuarea increderii in organizatia noastra.

incepand cu luna septembrie, cluburile organizatiei noastre incep a se intregi cu noi aspiranti, ce doresc sa se implice in activitatea de voluntariat, aspiranti care cred ca se regasesc in valorile promovate de organizatia noastra.
insa, nu de putine ori, se intampla ca persoanele propuse sa devina membri ai clubului, nu corespund cerintelor si valorilor Rotary. Realizam in timp, ca nu a fost cea mai potrivita propunere pentru ca respectiva persoana sa se alature acestei organizatii.

Pentru unii dintre ei, dobandirea calitatii de membru rotarian, o vad doar ca o oportunitate sau o posibila rampa de lansare spre alte scopuri decat cele rotariene.
Sunt cazuri in care, din prea mare prietenie si respect pentru colegul nostru care face propunerea, facem rabat de la aceste criterii, avand ca urmare o serie de probleme cu care ne confruntam. Probleme cauzate de moralitatea, onestitatea sau lipsa implicarii personale in actiunile clubului.

Da, avem nevoie de un club viu si activ, improspatat mereu cu noi energii creative, capabile sa compuna un nucleu puternic si unit de prieteni. insa valoare lui nu poate fi data doar de numarul mare al membrilor ce-l compun, daca aceasta valoare se obtine in detrimentul calitatii si implicarii.

Asadar, prieteni dragi, m-as bucura ca urmatoarele voastre decizii sa fie trecute prin filtrul riscurilor mai sus amintite, si ...

Fiti Inspirati in alegerile voastre!

De asemenea, nu uitati!

Pentru a fi o organizatie credibila si atractiva pentru toti cei interesati a servi comunitatile, trebuie sa ne folosim de orice oportunitate aparuta, pentru a spune cat mai des, cine suntem si ce facem, folosind toate instrumentele si canalele de comunicare de care dispunem.

Cu pretuire, al vostru,

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Iulie 2018

Dragii mei rotarieni,

Au trecut cateva zile de cand la Timisoara am fost onorat sa  preiau colanul noului an rotarian, an in care am privilegiul de a servi organizatia  in calitate de Guvernator al D 2241 Romania & R Moldova.

Tin sa-l felicit PDG Milian Sopoian pentru realizarile remarcabile pe durata mandatului sau, recunoscute atat in cadrul D 2241, cat si la nivel international, pozitionand  districtul nostru in randul celor cu mare greutate.

De asemenea, multumesc pentru  ajutorul si incurajarile constante pe care le-am primit ,care mi-au usurat misiunea preluarii mandatului  de guvernator.

Este o deosebita onoare si o grea responsabilitate asumata in cunostinta de cauza, bazat fiind pe suportul si increderea aratata de voi, prieteni dragi, toti cei care v-ati exprimat disponibilitatea de  a-mi  fi alaturi pentru a forma  o echipa puternica si unita, pregatita sa continuie munca predecesorilor nostri, dar si  sa raspunda noilor provocari ale anilor ce va sa vina.

As ramane profund indatorat sa constat pe viitor, ca ma pot baza pe fiecare dintre voi,  considerandu-va  parte integranta a marii echipe, care joaca un rol important in noul an - an in  care ar trebui sa facem diferenta!

Pentru ca da, trebuie sa facem diferenta!

Si asta din  multe motive, din care am sa punctez doar doua. Unul, cel international, desprins din tema anului transmisa de catre presedintele RI Barry Rassin –Be the Inspiration, iar celalalt, contextual national, raportat la momentul fast al natiunii noastre, 1 dec. 2018, data ce marcheaza Centenarul Marii Uniri.

De peste 13 ani sunt conectat si partas  la intreaga activitate a miscarii rotariene din tara noastra alaturi de multi dintre voi care serviti organizatia de dublu anilor mei. Si cred ca sunteti cu totii de acord, ca privind retrospectiv, putem afirma, fara nici o ezitare, ca  avem de ce sa fim mandri de ceea  ce  am  reusit sa facem pana acum!

Proiectele derulate in folosul comunitatii au atins multiple arii de actiune specifice  organizatiei noastre, implicandu-ne cu succes in domenii, precum  educatie, sanatate, sustinerea noii generatii, dezvoltare  locala, sanatatea apei, si nu in ultimul rand, dezvoltarea pacii si prieteniei in lume, actiuni care, daca ar fi sa le cuantificam  in termeni financiari, ar depasi suma de un miliard de $!!!

Din pacate pentru noi, in pofida tuturor acestor actiuni  si diversitati ale domeniilor de implicare, noi, ca si organizatie, ne pierdem, nereusind  inca sa ne detasam destul de bine fata de cele peste 85.000 de alte  ONG-uri, asociatii sau fundatii din tara noastra care, si ele la randul lor, se implica intr-o paleta larga de proiecte pe teme asemeni noua.  Asta ne face grea sarcina in a convinge opinia publica ca putem fi parteneri de incredere, cu  o lunga si  vasta implicare in rezolvarea unor  probleme si nevoi comunitare sau  pentru  a stimula  interesul anumitor companii sau oameni de afaceri, care ar putea sa ni se alature in demersurile noastre prin sustinere  financiara a  proiectelor pe care le derulam.

Pentru a depasi acest handicap, in spiritul temei anului,  lansata de presedintele R I Barry Rassin, in calitatea mea de guvernator al D2241,  va invit, pe fiecare in parte, sa indrazniti mai mult. Consider ca a sosit timpul sa construim un plan, bazat pe identificarea unei directii pricipale de actiune, care sa ne individualizeze  mai clar si sa ne confere o mai mare incredere si vizibilitate in fata celor care ar putea sa ne sprijine in actiunile noastre. Sa facem diferenta fata de celelalte entitati similare noua, fara insa a abandona proiectele in derulare sau temele de actiune ale  organizatiei noastre.  

Dupa mai mult de 25  de ani de activitate rotariana, bazandu-ne pe resursele umane ale organizatiei noastre, elitele profesionale ale acestei natiuni, putem pretinde ca organizatia a atins deja maturitatea necesara pentru a putea identifica si extrage din noianul problemelor reale ale societatii noastre, o tema, o nevoie, de real interes, cu care se confrunta Romania de azi, un proiect  pe care  organizatia sa si-l  asume a-l coordona si gestiona pana la finalizarea lui.

Azi,  D 2241, are aceeasi problema cu care se confrunta RI, in anii 80. Atunci, in urma multor analize ale activitatilor derulate, liderii momentului au constientizat ca organizatia se pierde in multiple actiuni, pe teme si  proiecte,  mult sub capacitatea si potentialul organizatiei de talie internationala. Decizia alegerii unei teme principale, si anume “implicarea in procesul eradicarii poliomielitei”, a facut ca RI sa-si asocieze  numele cu un proiect de real interes pentru intreaga omenire, devenit proiect locomotiva al organizatiei, care  s-a bucurat de o mare vizibilitate si incredere, consacrandu-ne in randul organizatiilor de top, ce conteaza in aceasta lume.  

Azi, este timpul ca istoria sa se repete! E timpul sa dam tarii un proiect de real interes, care sa conteze si sa  evidentieze rolul si scopul organizatiei noastre. Pentru ca da, Districtul  2241 Romania & R.Moldova a atins  maturitatea necesara pentru a stabili un plan de actiune. Iar liderii acestui District,  trebuie sa ia o decizie in acest sens!  Pentru ca avem cu cine si avem de ce!

Nu conteaza cat va dura pana vom  finaliza acest proiect,  daca va fi necesar, il vom cara cu anii in spate, ca pe o piatra de moara, pana la finalizarea lui. Dar, va fi piatra noastra, pe care va trebui sa o ducem pana la capat. Si atunci, cand cineva se va intreba:  “Rotary? Cine sunt?”,  nu se va mai ridica din umeri, nu se va mai confunda cu vreo firma de constructii sau asimila cu vreo asociatie oarecare.  Se va spune: “ Rotary? Pai, Rotary sunt aceia care…”  

ACEIA ….CARE VOM DECIDE NOI SA FIM!  

La prezentarea obiectivelor mele, pentru anul rotarian 2018-2019, facuta  in fata Adunarii  Generale a Cluburilor din D 2241, in cadrul Conferintei de la Viseul de Sus, am propus si supus la vot  nevoia identificarii unei teme principale de actiune a D 2241, pentru urmatorii ani. Propunerea  a fost votata si validata de catre Adunarea Generala.

Aceasta va fi marea provocare a anului nostru!

Prin urmare, astept sa ne ajuti in a identifica aceasta tema, pentru ca parerea si propunerea ta conteaza mult, ea va fi adaugata pe lista de propuneri a Comisiei  de Nominalizare a viitoarei directii de actiune a D 2241. Comisia, formata din rotarieni reprezentativi ai D2241, in urma unor serioase si pertinente analize va extrage cea mai fezabila tema de lucru, stabilind  principala directie de actiune a D 2241, pentru  urmatorii  ani, pana la rezolvarea ei cu succes.

Ne asteapta un an provocator si captivant, caruia trebuie sa-i raspundem pe masura, in asa fel, incat la finalul sau, sa  fim mandri ca am contribuit la un plan, prin care organizatia noastra va dobandi  o mai mare vizibilitate, incredere si recunoastere, in peisajul organizatiilor de profil, o organizatie puternica si demna de a fi sprijinita de o seama de companii, pregatite a se implica in proiectele noastre.

Peste cateva zile, Asistentii  de Guvernator vor lua legatura cu Presedintii Cluburilor arondate, urmand sa stabileasca un calendar comun al vizitelor de club si pregatirea urmatoarelor evenimente. Pe mine si echipa executive  ne asteapta o luna dedicata activitatii de fixare a evenimentelor propuse a se derula de-a lungul mandatului, la care se adauga  o serie de activitati  administrative, privind  transferul de responsabilitati intre cele doua  institutii districtuale, Past District Governor si District  Governor, precum si cele in relatie directa cu RI.

Stim cu totii ca de-a lungul fiecarui an, activitatea Rotary nu cunoaste cuvantul vacanta, si m-as bucura sa constat ca  in fiecare club, pe timpul lunilor de vara, exista un nucleu de membri care mentin flacara de veghe clubului si a spiritului rotarian prin intalniri  saptamanale non-formale, in timp ce altii, rand pe rand se bucura de vacanta.

in incheiere, atat in numele meu, cat si a echipei districtuale, iti  multumim pentru activitatea si implicarea depusa pana acum, iti dorim  o binemeritata  vacanta, din care sa te intorci cu  forte proaspete pentru un nou inceput. 

Pana la curanda revedere, in spiritul temei anului rotarian, te indemn sa te descoperi pe tine insuti,  sa constati  ca poti mai mult, sa devii model de inspiratie pentru  cei din jurul tau, si nu in ultimul rand,  sa fii inspirat in identificarea destinatiei de vacanta si a persoanelor alaturi de care doresti sa o petreci.

Cristian V. Jurji
Guvernator 2018-2019
District 2241-Romania si Republica Moldova


Iunie 2018

Bine ati revenit din vacanta de vara, prieteni dragi!
M-as bucura sa stiu ca ati avut o vara plina de momente placute, alaturi de familie si de prieteni, de care sa va reamintiti cu placere!

De acum, suntem pregatiti sa revenim la activitatile cotidiene dedicate familiilor noastre, dar si interesului de a imbunatati parcursul vietii altora, care se confrunta cu diverse nevoi, uneori existentiale.

Luna septembrie si inceputul noului an scolar fac ca majoritatea proiectelor propuse spre derulare sa aiba in prim plan educatia.

Ziua de 8 septembrie este marcata in intreaga lume cunoscuta ca fiind Ziua Internationala a Alfabetizarii, reunind guverne, organizatii multinationale, ONG-uri, sectorul privat, comunitati, profesori, cursanti si experti in domeniu. Printre ei ne regasim si noi, pentru cei care in calendarul rotarian international, Luna Septembrie este cunoscuta drept Basic Education and Literacy Month.

Basic Education and Literacy este o tema si o preocupare a organizatiei rotariene inca din anii '30, cand medicul Ray Lyman Wilbur, in calitatea lui de secretar de stat, a cerut organizatiilor Rotary sa-ti asume implicarea alaturi de alte organizatii, in reducerea analfabetismului din Statele Unite.

Cluburile Rotary din SUA au trecut la actiuni de sustinere a cursurilor de alfabetizare a adultilor din zonele de activitate a cluburilor, acestea recunoscand importanta sustinerii educatiei generale, incluzand si elevii de scoala.
Au reusit sa adune un fond de imprumut destinat prioritar educatiei, prin sustinerea tinerilor in finalizarea invatamantului liceal sau pentru proiecte dedicate infiintarii de scoli in zonele defavorizate, furnizarea de programe si materiale didactice.

incurajati de succesul obtinut, organizatia deschide si sustine noi programe dedicate reducerii analfabetismului, incurajarii educatiei in general, prin acordarea de sprijin financiar cluburilor si districtelor, sub forma de granturi care au facut posibila desfasurarea de proiecte la o scara mult mai larga. O prima subventie a avut un accent educational si umanitar neasteptat. Clubul Rotary din Ierusalim a initiat si sustinut un proiect prin furnizarea materialelor Braile, dedicat nevazatorilor din Iordania, vorbitori de limba araba.

De-a lungul anilor 1970, educatia si alfabetizarea au continuat sa fie o zona populara de interes pentru cluburile Rotary de pretutindeni, desfasurand tot mai multe proiecte si servicii in acest sens.

Organizatia Rotary a remarcat ca alfabetizarea este si un element esential pentru reducerea saraciei, imbunatatirea sanatatii, incurajarea dezvoltarii comunitare si economice si promovarea pacii.

incepand cu anul 2002, organizatia a oferit resurse si abilitati pentru avansarea alfabetizarii in comunitatile din intreaga lume, prin furnizarea de carti si materiale educationale, construirea si sustinerea de noi scoli, mentorarea elevilor, formarea profesorilor precum si conceperea unor programe de alfabetizare pentru copii si adulti.

Sprijinul puternic pentru initiativele de alfabetizare si educatie al organizatiei s-a extins prin lansarea noului program de granturi din 2013, cand educatia si alfabetizarea au fost incluse intr-unul dintre domeniile ce compun cele sase arii principale de actiune a organizatiei si Fundatiei Rotary.

Astazi, proiectele finantate de fundatie indeplinesc noi criterii de abordare, in care este implicata si comunitatea locala, concentrandu-se asupra proiectelor de impact durabil, care doar in perioada 2014-2015 a acordat 133 de burse in domeniul educatiei si alfabetizarii, in valoare totala de 8 milioane de dolari.

Suntem constienti de rolul pe care il avem in societate, capabili fiind sa schimbam vietile si destinele a milioane de copii din intreaga lume.

Ne mandrim ca am reusit sa sprijinim mii de proiecte pentru imbunatatirea educatiei de baza si alfabetizarii, sustinand acest drept fundamental al omului la educatie, la libertate si la castigarea respectului de sine. Azi, nu putem privi decat cu incredere spre viitor si ne concentram asupra modului in care putem aborda noile provocari actuale, cautand solutii inovatoare pentru a spori actul educatiei in Romania si in lumea larga.

La noi, ca si in anii precedenti, majoritatea cazurilor in care ne vom implica vor viza situatii privind familii cu bugete reduse, care nu au posibilitati materiale de a le asigura copiilor un minimum necesar pentru inceperea noului an scolar. Ne vom apleca spre actiuni care pot asigura un ghiozdan dotat cu cele utile unui an de studiu, un minimum echipament vestimentar, o bursa scolara necesara acoperirii costurilor de transport sau a unui loc de cazare intr-un internat scolar.

Stim ca implicare noastra in matricea prezentata nu poate fi o rezolvare a situatiei generale din educatie, cu care se confrunta Romania de azi.

Tema educatiei in Romania ramane o problema a carei rezolvare poate fi data doar de o strategie nationala bazata pe strategii si politici guvernamentale unde, in calitatea noastra, ne-am putea aduce aportul pe una din diversele directii ce o compun.

Din aceasta tema - Educatia - cu multiplele arii ce o compun - D 2241 ar putea identifica si extrage o nevoie speciala pe care organizatia noastra sa si-o asume, ca viitoare directie principala de actiune, pana la rezolvarea ei cu succes.

Asteptam ca printre propunerile voastre, pe care le vom primi din D 2241, sa se regaseasca si variante de actiuni pe aceasta spinoasa problema din sistemul educational din Romania.

Va recomand ca intr-una din urmatoarele voastre intalniri de club sa adaugati pe ordinea de zi si aceasta problema, pe marginea careia sa aveti o dezbatere in urma careia sa formulati un punct de vedere al clubului cu o solutie propusa.

Pana la realizarea unei noi strategii la nivel de tara, nu ne ramane decat sa mergem mai departe pe caile batatorite de peste 25 de ani de activitate si implicare rotariana, la care putem adauga actiuni specifice temei, precum cele dedicate mentoratului si dezvoltarii personale in scolile si liceele noastre, acordarea de burse elevilor promitatori, capabili peste ani sa genereze un plus valoare. Nu in ultimul rand, sa ne aplecam si asupra unor actiuni ce vizeaza pregatirea dascalilor care asigura educatia noii generatii.

Pana la o curanda reintalnire, va doresc un start cat mai reusit in noul inceput, cu impliniri si satisfactii pe masura asteptarilor voastre!

Cu pretuire, al vostru,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania si Republica Moldova

Mai 2018

Luna mai este dedicata tinerilor. Tema Rotary International pentru aceasta luna este „Youth Service Month” Este asadar momentul sa ne reafirmam sprijinul pe care Districtul 2241 il ofera acestui segment al populatiei. in calitate de rotarieni, parte din eforturile noastre au fost indreptate spre pregatirea viitoarei generati. Am venit in intampinarea lor cu programe si proiecte care au fost structurate conform nevoilor tinerilor.

Stim cu totii ca tinerii sunt viitorul organizatiei noastre. Personal, imi doresc ca Rotary sa dainuie peste timp si sa se dezvolte, de aceea, avem o datorie morala sa continuam derularea programelor destinate tinerilor. Vom putea astfel sa oferim sprijin concret si sa mentinem un context propice dezvoltarii relatiilor dintre generatii. in viziunea mea, un numar tot mai mare de tineri vor lua contact cu valorile Rotary iar idealul de „a servi mai presus de sine” se va inradacina in mentalul colectiv.

Sincer vorbind avem si cu ce ne mandri. Presedintele RI, Ian Riseley aducand ca exemplu de buna practica permanent proiectul Rotaract Global Model United Nations, initiat de catre Clubul Rotaract TEAM Baia Mare si care astazi continua sa aduca la aceeasi masa tineri profesionisti care isi propun sa contribuie la promovarea pacii in lume. Energia pe care acesti tineri o emana ar trebui sa ne contamineze pe toti. Entuziasmul acestei generatii, dorinta sincera de implicare benevola si viteza de reactie sunt calitati pe care le admir zilnic cand intalnesc reprezentanti ai cluburilor Interact sau Rotaract din districtul nostru.

Mi-as dori ca programele si proiectele cluburilor noastre sa vina in completarea sistemului educational si sa dezvolte increderea de sine a tinerei generatii, abilitatile lor de comunicare si leadership, de care cu siguranta vor avea nevoie in viitoarele lor cariere profesionale.

Si daca tot vorbim de viitor, doresc sa reamintesc presedintilor alesi sa introduca obiectivele mandatului lor in Rotary Club Central. Este esential ca anul rotarian 2018-2019 sa fie pregatit temeinic astfel incat succesul actiunilor noastre sa fie garantat.

La Chisinau, in perioada 18-20 Mai va avea loc Conferinta Districtuala Rotaract, unde vor participa peste 250 de tineri. Felicitari si pe aceasta cale Medeei Petrovan, DRR 2017-2018 pentru extraordinara dedica?ie ?i implicare in acest an. in perioada 25-28 Mai va avea loc la Drobeta Turnu Severin a doua edi?ie a Rotary GenerationShip.

De asemenea vreau sa va reamintesc faptul ca in perioada 7 – 10 iunie va avea loc la Viseu de Sus Conferinta Districtuala Rotary D2241. Va fi un prilej de revedere, munca si relaxare in stilul caracteristic familiei Rotary. Va astept cu drag sa ne revedem.

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania si Republica Moldova

Aprilie 2018

Dragi prieteni rotarieni,

 

in luna Aprilie Rotary isi concentreaza atentia asupra sanatatii mamei si a copilului. Chiar si la ora actuala, din pacate, in lume zilnic se inregistreaza in jur de 800 de decese ale unor femei care mor datorita unor complicatii legate de sarcina sau la nastere. Ce este insa si mai trist, majoritatea dintre aceste decese (aproximativ 80%, conform unor estimari) ar putea fi prevenite.

Rotary International si-a propus sa se implice activ in atingerea Obiectivului 5 de Dezvoltare al Mileniului: „imbunatatirea sanatatii maternale”. Cred ca este un prilej bun sa va supun atentiei activitatea organizatiei noastre in acest domeniu. Grupul de Actiunea Rotarian pentru Populatie si Dezvoltare (RFPD) si-a unit fortele cu Federatia Internationala de Obstetrica si Ginecologie (FIGO) si pe baza unui protocol de colaborare desfasoara actiuni comune care vizeaza reducerea sustenabila a mortalitatii infantile si ale femeilor care mor la nastere. Va incurajez sa urmariti activitatea celor doua organisme la urmatoarele adrese www.rifod.org si www.figo.org.

Pe masura ce veti citi, veti vedea ca activitatea lor contribuie direct la reducerea incidentelor de moarte la nastere. Veti descoperi programele de educatie materna si actiunile punctuale de sustinere a sanatatii. Pentru ca, daca mamele sunt sanatoase si beneficiaza de oportunitati, atunci si stabilitatea familiei creste.

Personal sunt incantat de modul in care, si prin acest program, Rotary datorita parteneriatelor pe care le are si datorita oamenilor minunati care compun organizatia noastra, reuseste sa realizeze atat de multe. Luati-va un moment si reflectati la cum pot cluburile noastre sa produca o schimbare pentru sanatatea mamelor si a copiilor din Romania. Dupa ce ati identificat modalitatile concrete de implicare, actionati! incurajati-va rudele, prietenii, pe vecini vostri sa se alature eforturilor Rotary de a crea o lumea mai buna.

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania si Republica Moldova

Martie 2018

Dragi prieteni rotarieni,

 

Am ajuns in luna martie, care a venit, cu o ultima sfortare a iernii. Sper ca toata lumea a trecut cu bine peste aceasta perioada si ca primavara va veni cat mai curand. Sosirea acesteia ne aduce aminte ca mai sunt patru luni din acest an rotarian, destul timp ca sa ne completam lista de realizari a unui an de succes. Districtul nostru este puternic, unit, datorita fiecarui rotarian in parte.

Luna martie este „Luna Apei si a Igienei”. Apa curata, potabila este o nevoie umana de baza. Cand oamenilor, in special copiilor, le este satisfacuta aceasta nevoie, ei traiesc mai sanatos si duc o viata mai buna, in general. Cu toate acestea, exista comunitati intregi care nu au acces la acest lucru esential pentru supravietuire. Din pacate, zilnic, cel putin 3000 de copii mor din cauza unor boli provocate de apa pe care o beau. Datele puse la dispozitia publicului anul trecut cu ocazia Summit-ului Mondial al Apei din Sydney ne arata ca aproximativ 2,5 miliarde de oameni nu au facilitati sanitare imbunatite si mai mult de 783 de milioane de oameni nu au acces la apa potabila.

Proiectele Rotary, in general, vizeaza domeniul apei, insa nu trebui sa uitam si facilitatile sanitare care vin in completarea efortului nostru de a face diferenta. Spre exemplu, in urma cu mai bine de 100 de ani, unul dintre primele proiecte Rotary a fost sa construiasca o toaleta publica.

In zilele noastre, Districtul 2241 deruleaza proiectul „Educatia privind apa si igiena sanitara” cu scopul informarii, constientizarii si educarii tinerei generatii asupra utilizarii responsabile a apei si pentru asigurarea sanatatii personale si a celei publice prin igiena. Acest proiect reprezinta unul din principalele instrumente cu care rotarienii din Romania si Republica Moldova produc un impact semnificativ, pe termen lung in comunitatile locale.

Mai doresc sa va atrag atentia asupra unui alt aspect. In luna martie se implinesc 50 de ani de la chartarea primului club Rotaract. In mesajul sau prezidential, Ian Riseley pune accent pe rolul Rotaract ca parteneri in serviciu pentru Rotary si nevoia de a ingloba in activitatea noastra ideile si entuziasmul specific rotaractian: „Energia si viziunea lor aduc ceva nemaipomenit in familia noastra rotariana si in comunitatile noastre, lucru pe care il apreciez foarte mult.”

Activitatea Districtului continua si in aceasta luna in care avem programate doua evenimente majore:

 1. In perioada 16-18 martie la Sibiu va avea loc PETS 2018, unde vor fi organizate ateliere de instruire pentru presedintii alesi si pentru echipa districtuala.
 2. Adunarea Districtuala de Instruire a Secretarilor si Trezorierilor Alesi. Acest eveniment va avea loc in Cluj-Napoca, in perioada 23-24 martie.

Va incurajez sa va inscrieti si sa participati activ la cele doua evenimente pentru a intari si mai mult coeziunea din familia Rotary. Pentru a face lucruri cu adevarat valoroase, trebuie mai intai sa investim in propria dezvoltare si cunoastere.

Cu ocazia zilei de 8 Martie doresc tuturor colegelor din Rotary realizari, multa bucurie si fericire.
Sa avem o primavara frumoasa!

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania si Republica Moldova

Februarie 2018

Dragi prieteni rotarieni,

Februarie este o luna importanta pentru Rotary deoarece aceasta este luna in care organizatia noastra a luat nastere. Vom sarbatorii aniversarea a 113 ani de serviciu rotarian pe data de 23 februarie si va indemn sa marcati in club si localitati acest lucu.

Februarie este si „Luna pacii, a prevenirii si solutionarii conflictelor”. Milioane de oameni de peste tot din lume sunt in prezent refugiati din cauza conflictelor armate sau a persecutiei. 90% din victimele razboaielor sunt civili si aproximativ jumatate sunt copii. Ca de obiecei, Rotary nu ramane pasiva fata o nevoie majora a omenirii. Putem enumera aici proiecte care combat saracia, inegalitatea, tensiunile etnice, lipsa accesului la educatie sau distributia inegala a resurselor.

Rotary refuza sa accepte conflictul ca mod de viata, asa ca va lansez rugamintea sa ne concentram pe gasirea unor modalitati prin care fiecare dintre noi, cluburile si districtul nostru pot „face diferenta” si contribui la pace in lumea din care facem parte.

Uitandu-ma in jur, nu pot sa nu remarc o serie de proiecte extraordinare, dezvoltate de rotarieni in domenii diverse precum:

 1. imbunatatirea calitatii vietii. Membrii Rotary au creat Fundatia People for People, care a ajutat 10.000 de familii sa-si permita alimente, imbracaminte, chirie, utilitati, medicamente si alte necesitati.
 2. Cre?terea gradului de constientizare a bullyingului. Cluburile Rotaract din Filipine desfasoara campanii anti-bullying in scoli pentru a invata copiii cum sa faca fata conflictelor in mod pasnic de la o varsta frageda.
 3. Protectia supravietuitorilor violentei domestice si a familiilor acestora. Statul american Louisiana are a patra cea mai inalta incidenta a deceselor cauzate de violenta domestica. Membrii Rotary locali au abordat aceasta problema ajutand un adapost sa ofere hrana, imbracaminte si consiliere pentru peste 500 de femei intr-un an.
 4. Dezvoltarea abilitatilor diplomatice ale tinerilor lideri. Proiect initiat de Clubul Rotaract TEAM Baia Mare, care prin simularea activitatii ONU, ofera oportunitatea tinerilor din intreaga lume de a interactiona si a lucra impreuna pentru pace. Anul acesta, evenimentul va avea loc in New Delhi, India, in perioada 20-22 aprilie.

Paul Hariss spunea: „Cel mai virtuos razboi este Razboiul impotriva Razboiului”.

inchei aceasta scrisoare cu speranta ca ati avut parte de un inceput de an bun si productiv. Multumesc Comitetului Districtual pentru participarea la suior precum si tuturor pentru dedicarea voastra si suportul pe care l-am resimtit. Va multumesc pentru ca ajutati Districtul 2241 sa fie unul activ si plin de viata rotariana. Acum, haideti sa „facem diferenta” si sa avem in continuare un an Rotary minunat!

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania si Republica Moldova

Ianuarie 2018

Dragi prieteni rotarieni,

Paul Harris a spus: „Indiferent ce inseamna Rotary pentru noi, pentru lume va fi cunoscut prin prisma rezultatelor proiectelor noastre”. Noul an aduce o noua oportunitate, un nou start, luna Ianuarie este propice pentru a reflecta si a planifica viitorul. Au mai ramas 6 luni in acest an rotarian pentru a finaliza proiectele umanitare propuse.

in noul an va invit sa ne reamintim importanta serviciului vocational. Tinand cont de cele sase arii de interes ale Rotary, RI subliniaza importanta serviciului punctand anual pe parcursul a doua luni acest lucru. Luna serviciului vocational ne ofera oportunitatea de a ne reafirma angajamentul personal fata de Codul de Conduita al Rotary. Unul dintre obiectivele centrale ale serviciului vocational fiind promovarea si practicarea celor mai inalte standarde etice in munca noastra. „Testul celor 4 cai” pe care l-am amintit in scrisoarea in luna decembrie ne ajuta sa atingem aceste standarde. Acest test isi are radacinile in relatiile umane. 

Si pentru ca am adus vorba de relatii umane, in aceasta perioada, majoritatea cluburilor tocmai si-au ales, sau sunt in proces de alegere, al leadershipului  pentru viitor.  Pana in  momentul in care acestia vor ocupa oficial functiile, va incurajez sa oferim suport viitorilor lideri rotary. Sa contribuim prin vocatia noastra la planificarea anului, sa ne oferim voluntari pentru indeplinirea unor sarcini sau chiar sa ne asumam implementarea unor proiecte mai mari.

Sa-i asiguram pe colegii nostri ca vom face parte  din echipa lor si se pot baza pe prietenia noastra rotariana ce ne caracterizeaza. Sa privim aceasta sansa ca o oportunitate de a ne ajuta clubul si de a ne slefui proprile abilitati. Competentele astfel dobandite in Rotary vor fi de folos atat pe plan personal cat  si profesional.

Impactul pe care fiecare dintre noi il avem in calitate de rotarieni, individual sau la nivel de club este multiplicat de puterea membrilor RI. Cand hranesti o persoana flamanda, cand ajuti la educarea unui tanar sau cand protejezi un copil de o boala, impactul poate parea nesemnificativ. Este total gresit, pentru ca prin puterea actiunilor individuale noi toti putem face din Rotary organizatia care „face  diferenta!”  

Urmatorul eveniment rotarian major va avea loc in 26-28 Ianuarie 2018 la Suior Baia Mare, ?i cuprinde

-intrunirea Consiliului Consultativ al PDG, DGE, DGN

-Seminar Leadership

-Prezentarea Temei Prezidentiale 2018-2019

-Comitet Districtual

-Concurs rotarian de ski

Va doresc ca  in Noul An sa ave?i parte de sanatate, fericire ?i implinirea tuturor dorin?elor!

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

Decembrie 2017

Dragi prieteni rotarieni,

Luna decembrie reprezinta, pentru multi dintre noi, o perioada de bilan?. Este luna in care analizam activitatea de peste an, cu reu?ite ?i lec?ii inva?ate. Astazi ma adresez voua, incurajandu-va, in primul rand, sa reflecta?i la activitatea dumneavoastra in Rotary ?i activitatea clubului din care face?i parte. Pentru acesta este de ajuns sa ne amintim de testul celor 4 cai:
* Este adevarat?
* Este cinstit pentru orice este implicata
* Va intari si stimula atat prietenia, cat si bunavointa?
* Va servi in beneficiul tuturor celor implica?i?

Acest test ne va aminti, totodata, de adevaratele valoari pe care Rotary le transfera comunita?ii. Una dintre cele mai importante valori este, dupa parerea mea, voluntariatul - noi to?i ne implicam in activita?i voluntari, dezinteresa?i, mana?i doar de dorin?a sincera de a servi. Acest lucru este sarbatorit in mod deosebit in aceasta luna, deoarece pe 5 decembrie se sarbatore?te Ziua Interna?ionala a Voluntariatului. Profit de aceasta ocazie pentru a va ura, inca de pe acum, multa putere de munca ?i proiecte cu impact semnificativ in comunita?ile dumneavoastra.

Tot in luna decembrie, pe data de 10, va fi marcata Ziua Drepturilor Omului. ?tim cu to?ii ca Rotary este implicat activ prin tot ceea ce realizeaza in promovarea respectarii acestor drepturi pentru to?i ceta?enii planetei. Poate tocmai de aceea Rotary International a ales, pentru acest an, ca tema a lunii decembrie ,,Preven?ia ?i tratarea bolilor”.

Districtul nostru desfa?oara o serie de proiecte cu tradi?ie in acest domeniu ?i ?tiu ca fiecare club in parte are in aten?ie ?i acest subiect. Va indemn sa nu uita?i de rolul dumneavoastra in promovarea unei sanata?i mai bune, fie in familie, fie in comunitate. Legat de acest aspect, Rotary manifesta o implicare deosebita in lupta cu bolile ?i prevenirea lor. Mai precis, 15 din cele 26 de grupuri de ac?iune rotariana (RAGs) se concentreaza pe prevenirea ?i tratarea bolilor. Am sa amintesc aici activitatea urmatoarelor:
* GAR pentru Alzheimer ?i Demen?a, care i?i propune sa ajute persoanele suferinde de aceasta boala ?i pe membrii familiilor lor.
* Rotarieni pentru sanatatea familiala ?i prevenirea SIDA; acest grup ajuta cluburile ?i districtele sa planifice ?i sa puna in aplicare proiecte la scara larga, care imbunata?esc via?a ?i ofera acces la educa?ie in domeniul sanata?ii.
* GAR pentru Diabet, care este implicat in proiecte ce ofera un angajament ferm fa?a de educa?ia, identificarea ?i tratamentul diabetului zaharat, in special in randul copiilor din ?arile in curs de dezvoltare.

Acum, la final de an, doresc sa-mi exprim recuno?tin?a fa?a de membrii celor 49 cluburi cu care am reu?it sa ma intalnesc. La mul?umesc pentru sinceritatea ?i deschiderea de care au dat dovada!

Le mul?umesc ?i tuturor comitetelor de organizare a fiecarui proiect districtual in parte! Datorita lor, Districtul 2241 este astazi un district activ, profesionist ?i implicat.

Le mul?umesc colegilor din Comitetul Districtual si Asisten?i de Guvernator pentru ca am sim?it din partea lor un sprijin real ?i o daruire demna de un membru Rotary.

?i pentru ca e luna sarbatorilor, nu pot sa inchei aceasta scrisoare fara sa va urez: Craciun fericit ?i un An Nou plin de bucurii, impliniri ?i pace!

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

Noiembrie 2017

Dragi prieteni rotarieni,

Luna noiembrie este dedicata Funda?iei Rotary. in aceasta perioada suntem indemna?i sa ne gandim la caritate ?i la viziunea Rotary de a construi o lume mai buna. De asemenea, acest an este unul special, pentru ca se implinesc 100 de ani de cand, in 1917, Funda?ia Rotary a fost infiin?ata de cel de-al ?aselea pre?edinte Rotary International, Arch. C. Klumph. De-a lungul celor 100 de ani, contribu?iile atrase au crescut de la suma de 26,50 dolari, la peste 3 miliarde de dolari, ce au fost cheltui?i in proiecte care au schimbat vie?i, devenind una dintre cele mai mari ?i prestigioase funda?ii din lume.

Ca  urmare a celor 100 de ani de activitate, la conferin?a din anul acesta a Association of Fundraising Professionals, Funda?ia Rotary a primit titlul de, Funda?ie Excep?ionala a Lumii” (World’s Outstanding Foundation) pentru activitatea din 2016. Astfel, a fost recunoscut la nivel mondial impactul pe care activita?ile Rotary Foundation le are. Misiunea Funda?iei Rotary este de a permite membrilor sa promoveze in?elegerea, bunavoin?a ?i pacea in lume prin imbunata?irea sanata?ii, sprijinirea educa?iei ?i reducerea saraciei. intreaga activitate a Funda?iei se sprijine?te exclusiv pe contribu?iile voluntare ale membrilor Rotary ?i ai prietenilor Funda?iei, care imparta?esc aceea?i viziune.

Cu toate acestea, fara indoiala, cel mai mare impact l-a avut programul, End Polio”. De la demararea acestui program, in anul 1985, pana in prezent, s-a observat o reducere a cazurilor noi de poliomielita cu 99,9%. Membrii Rotary au jucat un rol cheie in atingerea dezideratului de eradicare a acestei boli. Eforturile noastre nu numai ca condus la dispari?ia poliomielitei din 122 de ?ari, dar au creat ?i un sistem de combatere a altor boli, precum ebola.

in ceea ce prive?te Districtul nostru, in perioada 15-17 Decembrie  2017, la Ia?i va avea loc, Seminarul Funda?iei Rotary”. Va incurajez sa lua?i parte la acest eveniment ?i imi doresc ca fiecare club Rotary sa aiba cel pu?in un reprezentant la acest seminar.

inainte de a incheia aceasta scrisoare, vreau sa punctez un eveniment de succes cu impact interna?ional care tocmai s-a incheiat. Este vorba, binein?eles, despre ” Rotary Institute Carpathia”, care a avut loc la Cluj-Napoca, ?i care s-a bucurat de participarea pre?edintelui RI Ian Riseley. Acest eveniment a oferit ocazia de a celebra proiecte de succes, de a ne face noi prieteni, de a interac?iona cu oameni din culturi diferite ?i de a ne imparta?i ideile pentru anii urmatori. Am fost onorati de prezen?a: HQ Evanston Dir.Laurie McCarthy, HQ Evaston Dir. Tom Thorfinnson, CDS Zurich Marco Nicosia, TRF Trustee Mario de Camaro, precum ?i doi directori RI in func?ie, viitorul director al Zonei 19 Yinka Babalola, trei past directori RI, coordonatori zonali , PDG, DGE, DGN ?i unsprezece DG din Zona 19-20B.

Felicit to?i rotarienii participan?i din Districtul 2241, intreaga echipa organizatorica pentru efortul depus ?i le mul?umesc pentru implicarea ?i devotamentul de care au dat dovada! Multumiri speciale: RID Corneliu Dinca, care a facut posibila desfa?urarea acestui eveniment pentru prima oara in Romania ?i in Europa de Est, PDG E/MGA Martha Maria Mocanu pentru implicarea ?i organizarea de excep?ie, PDG Daniel Tanase pentru efortul depus de a-l inso?i pe Pre?edintele RI , AG Dan Danci, Viorel Bunea, Aurel Damian, Claudiu ?ugar pentru sus?inere, DDR Medeea Petrovan, DIR Bianca Carau?u si voluntarilor din Rotaract si Interact pentru participare.

Ceea ce am realizat este inca o dovada ca, a?a cum spune ?i Ian Riseley:, impreuna putem face lucruri mare?e prin serviciul nostru in Rotary. „Rotary:making a difference.”

Cu prietenie,

Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

Octombrie 2017 „Luna Serviciului Voca?ional”

Interesele profesionale ale oamenilor au fost o tema de reflexie inca de la infiin?area primului Rotary.  Daca e sa ne gandim la motivele pentru care acest domeniu ne preocupa atat de mult, primele lucruri spre care ne indreptam aten?ia sunt importan?a esen?iala a profesiei in via?a noastra si vocatia ca serviciu in Rotary.

Cu toate acestea, exista ?i un al treilea motiv - oamenii pot sa fie confuzi cand trebuie sa aleaga acea cariera care le face placere in mod deosebit ?i care sa le ofere satisfac?ie ?i implinire personala. imi doresc sa accentuez aceasta expresie - „implinirea personala”, pentru ca aici este diferen?a. in ochii unui om care a facut alegerea potrivita in ceea ce prive?te profesia sa se cite?te mereu pasiunea ?i se vede cum a facut din locul lui de munca o poveste.

Ce putem face pentru a gasi, fiecare, calea perfecta pentru noi in ceea ce prive?te cariera? E simplu. Trebuie in primul rand sa ne analizam experien?ele, sa vedem ce activita?i ne aduc satisfac?ie, sa ne intrebam de ce ?i, poate cel mai important, sa fim sinceri cu noi cand raspundem. Via?a noastra se schimba in momentul in care suntem sinceri cu noi, in momentul in care facem ceea ce iubim, nu pentru un rezultat, pentru faima sau vreun trofeu. ?i uite a?a, zi de zi, cei care i?i traiesc voca?ia, ajung sa realizeze lucruri marete, pentru ca, in primul rand, iubesc ceea ce fac ?i i?i investesc cu drag ?i entuziasm resursele.

Calea serviciului voca?ional este una din caile de a servi in Rotary. Noi ?tim acest lucru, iar prin munca pe care fiecare din noi o facem servim comunita?ile noastre la standarde etice cu adevarat inalte. Vreau, de asemenea, sa va reamintesc un lucru important, responsabilitatea noastra, ca ?i rotarieni, este dubla - ne reprezentam voca?ia in club ?i promovam idealurile Rotary in comunitate, subiecte dezbatute si la Forumul Vocational Braila.

Din tot ceea ce am trait pana acum, am tras o concluzie simpla ?i clara. Daca ai incredere ?i „i?i urmezi inima”, visul devine realitate. Pentru mine, visul a fost sa servesc prin Rotary. Astazi traiesc acest vis.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

Septembrie 2017

Dragi prieteni,

Luna septembrie este marcata de inceputul ?colii. Este luna in care, pentru mul?i tineri, incepe „un nou an”. Rotary Interna?ional denume?te aceasta luna „New Generation Month”.

Cu to?ii ne dorim sa traim intr-o sociatate echilibrata, iar responsabilitatea crearii acestui echilibru este a noastra, a tuturor. De aceea, este esen?ial sa ne indreptam aten?ia asupra genera?iilor care ne urmeaza. Tinerii de ieri sunt adul?ii de astazi, la fel cum mul?i dintre rotaractienii de ieri astazi ne sunt colegi in Rotary. Construirea unui viitor mai bun pentru tineri inseamna sa investim in ei, sa cream oportunita?i ?i sa-i ajutam sa le valorifice ?i, implicit, sa le oferim contextul in care ei sa beneficieze de un start mai bun in via?a decat genera?iile anterioare.

Sa nu uitam, insa, ca puterea exemplului este pe cat de imporanta, pe atat de puternica. Un rotarian poate fi un mentor excelent pentru un tanar sau chiar un grup de tineri. De aceea, incurajez toate cluburile din districtul nostru sa sprijine Interact ?i Rotaract, iar acolo unde aceste cluburi nu exista, sa creeze noi organiza?ii de tineret. Tinerii vor putea astfel sa-?i ?lefuiasca calita?ile de leadership, sa se implice activ in via?a comunita?ii, sa in?eleaga mai bine lumea in care traiesc ?i sa lege noi prietenii constructive.

in perioada 31 august - 3 septembrie, la Ia?i, a avut loc Conferin?a cluburilor Interact din districtul nostru. Vreau sa mul?umesc pe aceasta cale tuturor cluburilor Rotary care au facilitat participarea interactienilor la acest eveniment. Felicit rotarienii si rotaractienii implica?i in buna desfa?urare a conferin?ei, care a fost una de excep?ie.

Tot in luna septembrie (14-15 septembrie 2017), la Centrul Cultural Nicapetre din Braila va avea loc Forumul Voca?ional Rotary, unde dorim sa cream un spa?iu de intalnire ?i dialog autentic intre rotarieni ?i rotaractieni. Va indemn sa profita?i de aceasta oportunitate pentru a realiza noi conexiuni ?i a le intari pe cele deja existente.

in final, parafrazandu-l pe Ian Riseley, pre?edintele Rotary International (2017-2018), doresc sa punctez faptul ca Interactul ?i Rotaractul sunt mai mult decat viitorul Rotary - ei sunt prezentul ?i viitorul comunita?ilor noastre.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

August 2017

Dragi prieteni,

Ce defineste un club Rotary? Cred ca nu puteam vorbi despre Rotary fara sa vorbim de oamenii minunati care sunt esenta acestei miscari globale. Luna aceasta ni se ofera prilejul in care noi toti, reflectand la calitatea de membru, putem constientiza frumusetea vietii rotariene.

Camaraderia reprezinta liantul cel mai puternic care ne uneste. Integritatea in actiunile noastre este ceea ce ne defineste. Diversitatea ne caracterizeaza iar serviciul adus comunitatii este instrumentul prin care fiecare membru Rotary aduce plusvaloare in vietile celor din jur.

Rotary presupune dezvoltarea de noi lideri. Fiecare membru este un lider, lider de club, lider de proiect, lider al unui comitet, lider in domeniul lui de activitate si exemplele ar putea continua. Va incurajez ca in cluburile voastre sa promovati diversitatea membrilor si impreuna sa lucram la imbunatatirea procesului de recrutare si mentinere a acestora. La nivel strategic Districtul 2241 si-a setat urmatoarele obiective ce vizeaza domeniul membership pentru anul 2017-2018:
   1. Cresterea efectivului cu cel putin 2 membrii in fiecare club
   2. Elaborarea unor noi strategii de retentie a membrilor.

Cred ca aceste obiective pot fi atinse de catre fiecare club din districtul nostru si astfel noi toti vom contribui la consolidarea miscarii rotariene din Romania si Republica Moldova.

Fiecare din noi avem un rol in Rotary. Fiecare membru din cluburile noastre s-a alaturat pentru a fi parte din ceva mare. De aceea este important ca toti sa primeasca sansa de a-si aduce aportul la activitatile zilnice ale clubului. Pentru ca, un membru implicat este motivat sa faca bine pentru club si pentru comunitate.

indemnul meu final cu ocazia „Rotary Membership Month” este sa incercam toti impreuna sa crestem lideri in cluburile noastre si sa atragem alaturi de noi membrii care sa dezvolte un puternic sentiment de apartenenta la Rotary.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

Iulie 2017

Dragi prieteni,

incepe un nou an rotarian in care avem datoria sa continuam munca depusa de membrii districtului 2241 in decursul anilor, facand conexiunea intre serviciul in folosul umanita?ii ?i diferen?a calitativa generata de spiritul Rotary: de la "Rotary Serving Humanity" la "Rotary Making a Difference"

Felicit echipa districtuala din mandatul 2016-2017 ?i pe to?i rotarienii implica?i in proiectele din acest an.

Consider ca prietenia, respectul, toleran?a ?i in?elegerea in cadru clubului ?i in District sunt principali factori care stau la baza tuturor succeselor ulterioare.intarirea ?i consolidarea acestora vreau sa devina proiectul meu de suflet in acest an, ?i va invit pe to?i alaturi de mine sa-l realizam.

Pre?edintele RI 2017-2018, Ian H.S. Riseley a spus: „ Pentru mine, Rotary nu se define?te prin ceea ce suntem, ci prin ceea ce facem, prin poten?ialul pe care Rotary ni-l ofera ?i prin modurile prin care materializam acest potential in servicii durabile ?i pline de relevanta”

in perioada 31.10.-05.11.2017 va avea loc GETS-ul pentru Zonele 19 si 20B ?i Institutul Rotary Carpathia 2017, Cluj Napoca, un mare eveniment care ne onoreaza, ?i care in acela?i timp este o provocare pentru noi. Avem ocazia sa confirmam evolutia deosebita pe care a avut-o Rotary in Districtul 2241 - Romania ?i Republica Moldova in ultimi ani.

Sunt convins ca noi to?i, sprijini?i de echipa districtuala, vom reusi sa facem diferen?a intre a fi sau a nu fi rotarian, in comunita?ile noastre.

Cu prietenie,
Milian Sopoian
Guvernator 2017-2018
District 2241-Romania ?i Republica Moldova

Iunie 2017

Dragi prieteni, 

Luna iunie este “inceptul unui sfar?it” de mandat de Guvernator, mandat pe care mi l-a?i incredin?at prin alegerea mea in aceasta onoranta func?ie. Nadajduiesc ca mi-am facut pe deplin datoria fa?a de aceasta minunata organiza?ie din care am ales sa facem parte, a?a cum am speran?a ca eforturile pe care echipa Districtuala din mandatul 2016 – 2017 le-a facut pentru cluburile din Romania ?i Republica Moldova au fost apreciate de fiecare dintre voi.

A fost un an frumos, interesant, provocator, emo?ionant. Pentru mine personal a fost o experien?a deosebita, care mi-a intarit credin?a ca Rotary District 2241 este o organiza?ie puternica, in care comunita?ile locale pot gasi un sprijin. Evident nu suntem aici sa rezolvam marile probleme ale acestei na?ii, dar suntem aici pentru a pune umarul la dezvoltarea unor domenii vulnerabile. Consider ca a?i reu?it sa face?i acest lucru, sa va pune?i toata experien?a profesionala, dar ?i resurse financiare, in a face lumea mai buna pentru elevi, persoane in varsta, copii ?i adul?i bolnavi, copii ?i adul?i cu nevoi materiale, copii ?i adul?i excep?ionali.

Am radiografiat in mandatul de Guvernator cluburile din cadrul District 2241 ?i am o imagine mai clara in legatura cu neajunsurile organiza?iei, dar cred ca impreuna cu colegii mei putem propune ?i cateva solu?ii. Vom face acest lucru in cadrul intalnirilor viitoare ale forurilor Rotary.

?in sa va trimit fiecaruia dintre voi un gand bun pentru ajutorul dat in mandatul 2016 – 2017. A?a cum gandul meu bun se indreapta acum catre Emilian Sopoian, viitorul Guvernator Rotary District 2241, caruia ii urez succes in activitate.

Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Mai 2017

Dragi prieteni, 

Tema lunii mai este un motiv de bucurie pentru mine personal, ?i cred ca sunt ?i in asentimentul multor colegi din cadrul District 2241. “Youth Service Month” este propunerea Rotary International pentru luna mai, o tema care se pliaza perfect pe ac?iunile pe care District 2241 a reu?it sa le realizeze in ultima perioada. Ac?iuni care au adus alaturi de noi foarte mul?i tineri, din toate structurile organiza?iei, tineri pe care i-am implicat in proiectele cluburilor ce se deruleaza in cele doua ?ari, dar ?i in luarea unor decizii pentru viitorul organiza?iei. M-am bucurat sa vad ca exista o resursa foarte importanta de idei, de entuziasm, de ambi?ie ?i de dorin?a de a reu?i din partea mai tinerilor no?tri colegi. Daca ne dorim ca Rotary sa fie o organiza?ie care gande?te pentru viitor, suntem obliga?i sa le acordam tinerilor care vin alaturi de noi toata aten?ia cuvenita. Raspundem astfel ?i cerin?elor legate de regulamentele interna?ionale de a primi in cadrul cluburilor de seniori, noi membri ce provin din Rotaract sau Interact.

Dincolo insa de diferite formalita?i este important sa credem in valoarea celor pe care ii invitam sa fie alaturi de noi, sa le oferim tot sprijinul necesar ?i sa le imparta?im din experien?ele noastre.

Vom aborda acest subiect, pe langa multe altele, ?i la Conferin?a Districtuala Rotary de la Tulcea. in atmosfera minunata a Deltei Dunarii vom putea reflecta la ce avem de facut in privin?a mai tinerilor no?tri colegi ?i cum putem sa devenim, impreuna, mai puternici. Conferin?a se desfa?oara in perioada 11 – 14 mai, la Tulcea. http://conferintadistrictuala.ro

Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Aprilie 2017

Dragi prieteni, 

Rotary International dedica luna aprilie unui subiect care trebuie sa ne preocupe in mod direct ?i pe noi, rotarienii din District 2241, cel pu?in din perspectiva de a avea in viitor o societate sanatoasa, pe care sa ne putem baza.

in aceasta luna, Rotary acorda mai multa aten?ie sanata?ii mamei ?i copilului, ?i nu doar din punct de vedere medical mi-a? permite sa adaug aici. Cel pu?in a?a a? vrea sa cred ca este de datoria noastra, a unei organiza?ii in care deseori punem familia pe primul loc, sa oferim un exemplu pentru societate ?i sa punem umarul ca unele lucruri sa se imbunata?easca. Pornesc de la exemplul personal, fiind tata a trei copii minuna?i, ?i pot afirma ca sunt in cuno?tiin?a de cauza cand spun ca un mediu familial sanatos este esen?ial pentru ca ei sa creasca oameni de nadejde. Cel pu?in eu a?a imi doresc sa creasca ei: ?tefania, Cezar, Ecaterina. Sunt situa?ii insa cand, diverse motive ii impiedica pe parin?i sa acorde toata aten?ia necesara copiilor. Pot aminti aici situa?iile de-a dreptul dramatice ale copiilor abandona?i in ?ara de parin?ii pleca?i la munca in strainatate, copii care sunt condamna?i sa creasca “nesanatos”, ca sa ramanem la tema lunii aprilie. Nu vreau sa invoc aici motivele pentru care s-a ajuns aici, dar vreau sa ne gandim daca putem sa facem ceva in a imbunata?i aceasta genera?ie. Mai sunt ?i alte exemple, poate mai accesibile de gestionat pe plan local, la nivelul cluburilor. Mamele abuzate de so?i ?i de copii violen?i, de persoane din anturajul lor care nu se sfiesc sa loveasca, sa jigneasca.

Colaborarea cu centre de asisten?a social dedicate acestui subiect poate reprezenta inceputul unui proiect care, derulat pe termen lung, aduce beneficii comunita?ii locale, poate insanato?i societatea. ?tiu ca nu este u?or, ?tiu ca am putea spune ca nu e neaparat treaba noastra, dar merita sa incercam sa ne gandim ?i la aceste lucruri, avand in vedere ca istoria ultimilor ani ne-a demonstrat ca impreuna putem sa face lucruri deosebite prin care am schimbat destine.

Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Martie 2017

Dragi prieteni, 
Luna martie reprezinta un nou restart in activita?ile noastre zilnice, fie ca ne referim la activita?ile profesionale sau cele voca?ionale, din interiorul organiza?iei Rotary District 2241 Romania ?i Republica Moldova. Lasam deoparte temperaturile scazute ?i ne uitam cu incredere la primavara anului 2017 ?i la proiectele pe care le avem de pus in practica pentru a sprijini comunita?ile locale. Rotary International dedica luna martie preven?iei, sanata?ii, in special la copii, care nu au acces la sisteme de apa potabila ?i canalizare. Dincolo de orice statistici care arata ca la nivel mondial sunt milioane de copii cu probleme ?i care i?i pierd via?a din cauza acestor lipsuri, trebuie sa ne uitam atent la ce se intampla ?i aproape de noi. De regula, principalele probleme de acest gen apar in ?ari catalogate drept “din lumea a treia”, dar trebuie sa recunoa?tem ca ?i in cele doua ?ari ale District 2241 sunt situa?ii asemanatoare care pot fi rezolvate, in primul rand, prin mai multa bunavoin?a din partea factorilor de decizie. Putem, noi rotarienii, sa intindem o mana de ajutor ?i sa punem la dispozi?ia comunita?ilor locale expertiza noastra profesionala pentru a face lumea mai buna. Pa?i concre?i in aceasta direc?ie pot fi facu?i ?i prin sus?inerea unor proiecte in educa?ia ecologica. Trebuie sa ii inva?am pe tineri, dar deopotriva ?i pe adul?i, cat de importanta este aceasta resursa, apa, ?i sa con?tientizeze ca ac?iunile lor au efect asupra vie?ii pe care o vor avea mo?tenitorii lor. De aceea va incurajez sa acorda?i o aten?ie deosebita acestui subiect in perioada urmatoare.
La inceputul lunii, 10 – 12 martie, ne vom reintalni la Cluj Napoca pentru a participa la sesiunile de instruire din cadrul PETS 2017, cunoscand faptul ca prezen?a pre?edin?ilor ale?i ai cluburilor din District 2241 este obligatorie, pentru ca la 1 iulie 2017 mandatele acestora sa inceapa in conformitate cu regulamentele Rotary.
Va doresc sa ave?i o primavara frumoasa!
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Februarie 2017

Dragi prieteni, 
Luna februarie reprezinta pentru Rotary o perioada in care trebuie sa fim mai aten?i la un subiect care, din pacate, este tot mai des intalnit in foarte multe medii ?i societa?i la nivel mondial, de cele mai multe ori in contexte dificile. Fac referire aici la conflicte, in termeni generali referindu-ne la razboaie, revolu?ii sau alte forme prin care se manifesta acest flagel la nivel mondial. Avem insa in aceste zile tumultoase pe care le traim cateva exemple care ne arata ca la cel mai inalt nivel intre?inerea unor conflicte sau generarea unora noi a devenit chiar o strategie, uneori transformata in arta. La ce am putea sa ne a?teptam daca in societa?i declarate foarte democratice, cu principii puternice ?i cu o imagine solida se intampla ni?te lucruri in care no?iuni ca pacea, solu?ionarea conflictelor raman simple deziderate pe hartie.
Tocmai aici intervine rolul nostru ?i al organiza?iei pe care o reprezentam. A?a cum prin programele pe care le derulam la nivelul comunita?ilor in care ne desfa?uram activitatea reu?im sa facem lucruri mici, dar consistente, comparabile uneori cu “o picatura intr-un ocean”, a?a suntem datori sa ne implicam ?i sa tratam subiectul aplanarii conflictelor cu cea mai mare responsabilitate. Sunt convins ca exista in intre noi, rotarienii din District 2241, mici conflicte, mici disensiuni de opinie ?i viziune, dar o atitudine deschisa ?i camaradereasca ne va ajuta sa depa?im astfel de stari. Una dintre caile de rezolvarea o reprezinta dialogul, discu?ia deschisa despre sursa conflictului ?i identificarea solu?iilor pentru aplanarea acestuia. Daca vom reu?i in primul rand noi sa demonstram ca se poate acest lucru, vom fi capabili sa le aratam ?i altora ca este posibil ?i poate lumea devine mai buna. E doar un vis?
Un vis a avut poate ?i Paul Harris atunci cand, in 23 februarie 1905, infiin?a Rotary. Visul s-a transformat in viziune, in proiecte, in programe care au schimbat lumea ?i au adus uneori ?i pacea. 112 ani de Rotary vom marca in luna februarie motiv pentru care va adresez sincere felicitari ca sunte?i parte din aceasta minunata organiza?ie. La mul?i ani, Rotary!
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Ianuarie 2017

Dragi prieteni, 

Avem deseori tendin?a de a ne indruma copiii in via?a, de a le arata ?i chiar recomanda anumite meserii, profesii prin intermediul carora sa se realizeze la randul lor. Ne asiguram ca au acces la un sistem de inva?amant performant, fie ca vorbim de gimnaziu, liceu sau facultate, ?i le imparta?im din experien?ele noastre. A?a au facut la randul lor, parin?ii ?i bunicii no?tri atunci cand au fost pu?i in fa?a alegerii unui viitor profesional pentru cei foarte dragi lor. Exista ?i cazuri in care mul?i dintre noi am ales poate alta cale decat cea pe care ?i-ar fi dorit-o familia. Cred ca dincolo de profesia pe care o exercitam acum, plusul pe care il aducem noi in aceasta minunata organiza?ie Rotary este ceea ce putem oferi comunita?ilor in care ne desfa?uram activitatea ?i bazandu-ne pe spiritual voca?ional sa realizam proiecte in domenii de actualitate pentru Rotary: educa?ie, sanatate, social. Rotary Interna?ional acorda o aten?ie deosebita acestui subiect ?i are dedicate doua luni din an temei serviciului voca?ional. Privesc cu drag la ce a facut Rotary District 2241 in ultimii ani in Romania ?i Republica Moldova, cum a reu?it, gra?ie calita?ii membrilor sai ?i a dorin?ei lor de a fi de folos, sa schimbe destine ?i mentalita?i. Am putut sa observ ?i mai mult acest lucru prin prisma pozi?iei pe care o ocup in acest moment ?i va marturisesc ca ultimele 6 luni mi-au oferit o altfel de imagine a organiza?iei din care fac parte. ?tiam ca oamenii din Rotary sunt dedica?i principiilor organiza?iei, ?tiam ca prietenii no?tri i?i sacrifica timp ?i resurse financiare pentru a servi in Rotary, dar vizitele la cluburile din cadrul District 2241 mi-au intarit acest sentiment ?i cred ca impreuna putem face mai mult. Putem sa cooptam in echipele de proiecte colegi care pot contribui mai mult cu expertiza lor profesionala la succesul unor programe Rotary.

?in sa va reamintesc ca in aceasta luna este programat un eveniment important pentru activitatea District 2241 ?i anume intalnirea Comitetului Districtual, ce se va desfa?ura la Tirgu Mure?, in perioada 27 – 29 ianuarie 2017. Vom analiza activitatea noastra de pana acum ?i vom creiona planurile pentru perioada care urmeaza.

Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Decembrie 2016

Dragi prieteni, 
Cu bucurie ma adresez voua, celor peste 3000 de rotarieni din District 2241, acum cand ne apropiem de sfar?itul anului 2016, unul care pentru mine personal a avut foarte multe provocari. Am speran?a ca pute?i sa afirma?i acela?i lucru ?i despre activitatea fiecaruia dintre voi ?i ca prin ac?iunile pe care le-a?i derulat la nivelul comunita?ilor din care face?i parte a?i reu?it sa schimba?i mentalita?i, sa arata?i ca rotarienii din Romania ?i Republica Moldova sunt un grup unit ?i dispus sa ajute.
A?i facut acest lucru luna de luna, astfel incat proiectele pe care le-a?i inceput la nivelul cluburilor sa aiba continuitate, a?i reu?it sa acoperi?i o paleta larga de probleme din domenii cheie pentru societatea actuala: educa?ie, sanatate, social. Sper ca sunte?i mul?umi?i de ceea ce a?i reu?it sa face?i ?i va incurajez ca pentru viitor sa va fixa?i obiective ?i mai indrazne?e.
Va incurajez in acela?i timp, sa acorda?i in aceasta luna a Familiei in Rotary, pu?in mai multa aten?ie celor din jurul vostru. Atunci cand vorbim de familie, putem in?elege la un moment dat marea familie in care ne desfa?uram activitatea profesionala ?i cea rotariana, dar vreau sa ma refer acum la familia fiecaruia dintre voi. Sa dedicam aceasta luna in primul rand celor foarte apropia?i: partenerilor de via?a, copiilor ?i parin?ilor, pentru ca, din motive intemeiate, au fost poate u?or neglija?i in anumite momente ale anului. Sa nu uitam ca ei sunt suportul nostru pentru ceea ce ne-am angajat sa facem atat pe plan profesional, cat ?i in Rotary. Tot in aceasta lunp a Familiei in Rotary, sa ii aducem aproape pe prietenii adevara?i ?i sa petrecem momente placute din care poate se nasc idei pentru anul 2017, pentru ceea ce ne dorim sa facem atat in plan personal, cat ?i profesional.
Pentru Rotary District 2241 anul 2017 este unul plin de provocari ?i de responsabilita?i, marcarea a 100 de ani de la na?terea Funda?iei Rotary fiind unul dintre cele mai a?teptate evenimente.
Va urez sa ave?i un an 2017 a?a cum vi-l dori?i!
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Noiembrie 2016

Dragi prieteni, 
Luna noiembrie este luna dedicata Funda?iei Rotary, iar centenarul pe care il marcam in acest an rotarian ne ofera un bun prilej de reflec?ie asupra a ceea ce a schimbat Rotary prin ac?iunile Funda?iei in toata lumea, inclusiv in Romania si Republica Moldova.
Acum 100 de ani lucrurile pareau ceva mai simple fa?a de evolu?ia ?i provocarile societa?ii actuale, desi, prin ceea ce i-a imaginat presedintele de atunci al Rotary International, Arch Klumph, si ce a demonstrat ca se poate face il putem numi pe parintele Funda?iei Rotary un adevarat vizionar. Este foarte adevarat ca cei care i-au urmat si care nu s-au abatut de la principiile rotariene au reusit sa cladeasca o organiza?ie extrem de puternica in ciuda crizelor determinate de conflictele la nivel mondial.
La nivel interna?ional, poate cel mai cunoscut program derulat de Funda?ia Rotary in ultimele decenii este cel de eradicare a poliomelitei, EndPolio. Un program de succes, cu resurse financiare importante cheltuite pentru ca genera?iile viitoare sa creasca sanatos. Suntem in faza in care aceasta boala este aproape eradicata la nivel mondial, ceea ce nu poate decat sa ne faca mandri ca suntem parte din Rotary.
Dar Funda?ia Rotary nu inseamna doar atat. Aplicand principiul celor 3 H – Health, Hunger, Humanity - si beneficiind de sprijin financiar consistent din partea membrilor organiza?iei, dar ?i din exteriorul ei, s-au construit proiecte de care au beneficiat milioane de oameni.
Vom discuta despre rolul Funda?iei Rotary in perioada urmatoare, despre implicarea District 2241 in proiectele Funda?iei la intalnirea de la Bra?ov, din 11 – 13 noiembrie. Vom imparta?i experien?e ?i ne vom pregati pentru momentul aniversar din luna iunie 2017, Conven?ia Rotary de la Atlanta, unde vom afla cum putem ajuta in urmatorii 100 de ani pornind de la afirma?ia lui Arch Klumph: “Nu ar trebui sa traim doar pentru noi, ci pentru bucuria in a face bine pentru al?ii”.
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Octombrie 2016

Dragi prieteni, 
Luna octombrie ne ofera ?ansa de a reflecta mai mult asupra unuia dintre principiile care guverneaza activitatea rotariana: serviciul voca?ional. Este activitatea prin care fiecare dintre noi punem in valoare experien?a profesionala personala pentru a duce la indeplinire proiectele echipei din cluburile din care facem parte. Expertiza profesionala pusa la dispozi?ia unei comunita?i este ceea ce a stat, printre altele, la baza cladirii unei organiza?ii atat de puternice precum e Rotary International.
Din fericire, District 2241 are atat de multe exemple de oameni care s-au remarcat de-a lungul timpului prin daruirea ?i implicarea personala in diferite proiecte menite sa ajute comunita?ile locale. Mi-ar fi imposibil fizic sa in?ir aici nume sau proiecte ce au schimbat destinele unor semeni de-ai no?tri. Oameni pe care ii avem printre noi ?i de care ar trebui sa profitam zi de zi pentru know-how-ul disponibil. Va incurajez sa disemina?i in cadrul intalnirilor de club ac?iuni ?i proiecte in care colegii no?tri s-au facut remarca?i in mod deosebit, ac?iuni care au scos in eviden?a principiul care guverneaza aceasta luna a anului rotarian 2016 – 2017.
imparta?i?i experien?ele ?i cu tinerii din structurile District 2241 pentru ca a?a vom reu?i sa descoperim genera?ia viitoare. Ei sunt acum in faza avansata de pregatire profesionale ?i orice exemplu pozitiv ii face mai valoro?i. Dezbaterile pe aceasta tema vor fi cu siguran?a mai ample la Forumul Voca?ional, ce se va desfasura la sfar?itul lunii octombrie la Cluj Napoca.
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Septembrie 2016

Dragi prieteni, 
Luna septembrie este una dintre acele perioade din an in care sim?im ca o luam de la capat. Vacan?ele au devenit deja amintiri, stocate in diferite dispozitive electronice iar in jurul nostru incepem sa sim?im forfota specifica reluarii activita?ii cotidiene. ?i poate cea mai intensa activitate este reprezentata de debutul unui nou an ?colar. Sunt convins ca fiecare Rotarian din cadrul District 2241 este conectat, fie ca este parinte, bunic, cadru didactic sau are orice alta implicare in sistemul de inva?amant, la acest fenomen prin prisma educa?iei pe care o ofera celor mici, noua genera?ie pe care se va baza societatea in urmatorii ani.
Rotary Interna?ional marcheaza in luna septembrie, “Luna Noii Genera?ii” ?i transmite tinerilor din toata lumea cat de important este aportul lor la dezvoltarea acestei minunate organiza?ii. Dincolo de cuvinte, apar ?i faptele, iar ac?iunile din ultimii ani ale Rotary Interna?ional ?i ale District 2241 au aratat ca ne bazam pe noua genera?ie, ca ne dorim ca ei sa se implice ?i sa dovedeasca increderea ce le-a fost acordata. Tinerii rotarieni din Romania ?i Republica Moldova sunt ?i ei con?tien?i de rolul pe care il au ?i de aten?ia care li se acorda, dar cunosc ?i responsabilita?ile pe care ?i le asuma odata cu apartenen?a la Rotary.
indraznesc sa ma gandesc ca “Luna Noii Genera?ii” este un moment de reflec?ie ?i pentru rotarienii seniori din cadrul District 2241 pe care ii incurajez sa acorde credit celor pe care ii dorim sa devina liderii viitoarei genera?ii. ?i de aportul nostru depinde cum se formeaza aceasta genera?ie ce va activa intr-o societate aflata intr-o permanenta efervescen?a.
Este momentul de consolidare a ac?iunilor prin care oferi?i suport structurilor de tineret din cadrul District 2241 de a participa la toate ac?iunile ce le sunt adresate, de a cunoa?te proiectele in care pot fi implica?i ?i de a folosi mijloacele prin care pute?i recunoa?te activitatea depusa de ace?tia.
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

August 2016

Dragi prieteni,
"Rotary Membership Month" este tema pe care o propune Rotary International pentru luna august. Este a?adar o perioada in care trebuie sa ne gandim la ce am facut fiecare dintre noi pentru organiza?ia din care facem parte, dar ?i ce ac?iuni am avut pentru ca sa incurajam al?i oameni sa devina parte din Rotary. 
Rotary este o organiza?ie in care oamenii sunt pilonul principal. Membrii ei sunt cei care reu?esc, prin abilita?ile ?i aptitudinile pe care le au, sa indeplineasca proiecte in diferite domenii deficitare din comunita?ile lor. Fara ei, fara implicarea lor in comunitate, este foarte dificil ca proiectele sa aiba succes. Aceia?i oameni au insa datoria ca sa i?i foloseasca toata experien?a rotariana pentru ca organiza?ia, clubul, sa devina mai puternice. 
De aceea va incurajez ca in cadrul intalnirilor din aceasta luna sa pune?i mai mult accent pe rela?iile umane ?i de colaborare in cadrul clubului, sa descoperi?i noi oportunita?i de dezvoltare a celor care au mai pu?ina experien?a. Sa le oferi?i noilor membri cele mai utile informa?ii ?i sugestii pentru ca ei sa devina un sprijin real in realizarea proiectelor pe care vi le propune?i. O echipa puternica este intotdeauna mai eficienta ?i experien?a acumulata va fi foarte folositoare in urmatorii ani. Nu ezita?i sa comunica?i prin mijloacele pe care le ave?i la dispozi?ie rezultatele ac?iunilor pe care le organiza?i, punand in primul rand accent pe comunicarea catre comunitatea in care va desfa?ura?i evenimentele.
Ave?i la dispozi?ie nenumarate materiale ?i surse de inspira?ie puse la dispozi?ie de Rotary International pe site-ul rotary.org. Va indemn sa folosi?i aceste resurse ?i sa dezbate?i ideile care se desprind din ele in cadrul intalnirilor saptamanale. Prin dialog, urmat de ac?iune, vom putea impreuna sa ne indeplinim misiunea pe care ne-am asumat-o atunci cand am ales sa facem parte din Rotary: sprijin pentru comunitate. 
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
Guvernator 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Iulie 2016

Dragi prieteni,
Iata-ne la momentul de inceput al unui nou an rotarian, 2016 - 2017. Este un moment in care e important sa aruncam o privire asupra ceea ce am realizat in anul care s-a incheiat, sa facem propria analiza a activita?ii noastre ?i sa ne stabilim obiective mai indrazne?e. 
Se cuvine sa le mul?umim celor care au condus destinele Districtului 2241 in anul care s-a incheiat, o echipa ce a ob?inut o experien?a deosebita, un plus pentru to?i rotarienii din cadrul District 2241. 
De regula, luna iulie este una importanta la nivelul organiza?ional al cluburilor din cadrul Districtului. Se schimba echipe, se stabilesc priorita?i ?i obiective. Este un proces normal pentru organiza?ia noastra care vine sa intareasca echipa celor peste 3000 de rotarieni din Romania si Republica Moldova. 
De la 1 iulie ?i-a inceput mandatul ?i noul pre?edinte al Rotary Interna?ional, distinsul John Germ care prezinta intr-un mod foarte simplu rolul pe care il poate avea fiecare rotarian in sprijinirea comunita?ilor din care provine. "in fiecare zi in care activa?i pentru Rotary ave?i oportunitatea de a schimba vie?i. Toate aceste oportuni?a?i pot parea marunte, pot parea neimportante. Dar va asigur ca nu este deloc a?a. Tot ceea ce face?i conteaza mai ales pentru oamenii pe care ii ajuta?i. Trebuie sa ne asiguram ca Rotary serve?te umanita?ii", spune John Germ. 
A?tept cu nerabdare sa contribui, alaturi de fiecare rotarian din cadrul District 2241, la proiecte ce au ca ?inta principala educa?ia ?i sanatatea comunita?ilor noastre. Doar a?a vom putea lasa genera?iilor viitoare o baza solida de dezvoltare.
Va doresc succes!
Cu prietenie,
Mircea ?tefan Solovastru
District Governor 2016-2017
District 2241 Romania ?i Republica Moldova

Iunie 2016 – Luna „Rotary Fellowships”

Dragi prieteni,

Rotary Interna?ional a declarat luna iunie ca fiind luna „Rotary Fellowships”.  

A?a cum au fost concepute de RI, „Rotary Fellowships” grupeaza membri care imparta?esc o pasiune comuna pentru voca?ia lor sau pentru un hobby. Ele sunt organizate independent la nivel interna?ional ?i reunesc rotarieni, so?i sau so?ii de rotarieni ?i rotaractieni tenta?i de oportunitatea de a-?i face prieteni noi ?i de a-?i imboga?i experien?a in Rotary. Aceste veritabile cercuri largi de prieteni i?i au debutul in 1928 cand primul astfel de grup s-a constituit in jurul interesului unor rotarieni pentru limba Esperanto. Astazi exista un numar relativ mare de „Rotary Fellowships”, iar ele sunt centre de atrac?ie pentru membrii familiei Rotary prin prisma pasiunilor pentru cele mai diverse domenii: ciclism, pescuit sportiv, golf, cultura, yachting, fotografie, scufundari, schi, ?ah, gatit, medicina, mediu curat, jazz ?i tenis. Exista ?i unele al caror obiect are legatura directa cu Rotary: istoria interna?ionala a Rotary, istoria ?i patrimoniul Rotary, timbrele cu tematica Rotary. Altele, sunt cele care ne par amuzante, cum ar fi cel adresat magicienilor. Lista este deschisa oricarei noi ini?iative, care este conforma cu valorile ?i conduita Rotary. De?i cel mai adesea membrii unui „Fellowship” se intalnesc prin mijlocirea internetului ?i schimba informa?ii prin intermediul publica?iilor electronice periodice, in func?ie de interes au libertatea de a organiza evenimente oriunde in lume ?i sunt incuraja?i sa i?i stabileasca conferin?e ?i intalniri cu prilejul Conven?iilor Interna?ionale ale RI. De asemenea, pot stabili legaturi ?i intre grupuri mici sau legaturi individuale. Cuvintele cheie sunt pasiunea ?i prietenia.

Marcel Proust spunea „Sa fim recunoscatori celor care ne fac ferici?i, ei sunt gradinarii care fac ca sufletele noastre sa infloreasca.”. „Rotary Fellowships” este inca un loc creat de Rotary pentru a ne facilita intalnirea cu ace?ti „gradinari”.

Va doresc ca prietenia sa va ramana unul dintre cele mai dragi daruri pe care le-a?i primit in Rotary, iar ea sa va ofere resursa de energie ?i entuziasm pentru proiectele in sprijinul comunita?ii.
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

Mai 2016 – Luna Serviciului pentru tineri

Dragi prieteni,
in luna mai, gandurile, emo?iile ?i poate in parte ac?iunile noastre se indreapta catre cei mai tineri membri ai familiei Rotary. Luna mai este in Rotary „Youth Service Month”.
Astazi in districtul nostru sunt prezente toate programele pentru tineri: Interact, Rotaract, RYLA, ?i Schimbul de tineri (YEP). Prin cele patru cluburi RotaKids sunem ?i intre cei care i?i doresc ca rotarienii sa sprijine ?i inspire tanara genera?ie inca din etapele timpurii de formare. Sunt multe feluri in care putem sa facem ca talentul, creativitatea ?i aptitudinile tinerilor sa se dezvolte, dar mai ales putem sa facem ca ei sa nu-?i abandoneze ?elurile. „Men?ine-?i treze visurile tinere?ii!” indemna Friedrich Schiller. O facea cu ceva mai mult de doua secole in urma, dar mesajul este unul actual care ?i-a pastrat profunzimea ?i prospe?imea. Ca rotarieni putem avea un rol important in a sprijini progresul personal ?i profesional al tinerilor, recunoscand ?i respectand diversitatea op?iunilor ?i deciziilor lor.
Peste 20 de ani, calitatea vie?ii celor care astazi suntem in primele linii de ac?iune in cluburile Rotary va depinde de juste?ea ?i valoarea deciziilor acestor tineri, ce se vor afla la varsta maturita?ii. Este deopotriva o responsabilitate ?i o oportunitate sa ii ascultam, sprijinim ?i indrumam. Sa le facilitam contactul cu personalita?ile care pot sa-i inspire ?i sa le devina modele.
Avem o paleta larga de op?iuni la nivelul cluburilor pentru a oferi suport tinerilor:
 • sa recunoa?tem performan?a ?i sa acordam premii ?i burse tinerilor care ob?in rezultate de ecxelen?a
 • sa incurajam tinerii sa se alature cluburilor Interact ?i Rotaract existente ?i sa formeze noi cluburi
 • sa promovam programele de schimb de tineri, YEP, ?i sa facem ca tot mai mul?i sa poata trai experien?a transformatoare a rafinarii personalita?ii intr-un alt spa?iu cultural
 • sa facem cunoscute evenimentele RYLA ?i sa facilitam participarea tinerilor la workshopurile in care inva?a sa lucreze in echipa, sa comunice eficient ?i sa fie lideri mai buni
 • sa invitam membrii Rotaract ?i Interact sa participe alaturi de rotarieni la ac?iuni de strangere de fonduri, voluntariat ?i la evenimentele districtuale pentru a-i cunoa?te mai bine ?i a stimula dezvoltarea unor rela?ii armonioase.
Cu cateva luni in urma, Pre?edintele Clubului Rotary Tulcea, Dumitru Mergeani, mi-a marturisit ca una dintre cele mai semnificative experien?e de via?a, pe care Rotary i-a prilejuit-o, se datoreaza acestor tineri minuna?i cu varste intre 12 ?i 18 ani care au format ?i in Tulcea un club Interact. intr-una din zile tinerii au participat la intalnirea saptamanala a clubului Rotary ?i au prezentat cazul unei feti?e care suferea de o forma de leucemie.
Tratamentul prescris parea sa nu aiba efect, iar starea de sanatate a feti?ei se deteriora cu repeziciune. Unul dintre interactieni aflase ca ar exista posibilitatea ca printr-un transplat de maduva osoasa boala sa fie invinsa. Membrii clubului Rotary nu s-au lasat u?or convin?i. Au incercat mai degraba sa explice mult mai tinerilor colegi ca sunt situa?ii in care trebuie sa acceptam destinul ?i evolu?iile uneori nedrepte ?i tragice cu care via?a ii confrunta pe unii din semenii no?tri. Dar interactienii au fost ?i mai staruitori. Au venit la intalnirile urmatoare ?i au adus argumente noi. Uneori insiten?a lor parea exagerata. in cele din urma colegii din Rotary s-au decis sa sprijine aceasta idee. Au organizat un concert caritabil, au strans fondurile necesare, ?i mai mult, unul dintre ei s-a deplasat la centrul medical Wolfson din Tel Aviv, inso?ind feti?a. Interven?ia chirurgicala a fost facuta, a urmat o a?teptare plina de emo?ii pentru a se vedea evolu?ia. S-a confirmat in scurt timp succesul. Feti?a fusese salvata. O via?a datorata in buna masura entuziasmului molipsitor ?i lipsit de orice fel de prejudeca?i al unor tineri care in mare parte nu ajunsesera la varsta majoratului. ?i o noua exemplificare a infuziei de dinamism, energie ?i insufle?ire pe care tinerii o pot aduce in Rotary!  
Va incurajez ca in perioada urmatoare sa gasi?i cele mai bune cai pentru a va lasa inspira?i de noua genera?ie!

Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

Aprilie 2016 – Luna Sanata?ii mamei ?i a copilului

Dragi prieteni,

Rotary Interna?ional propune ca tema a lunii aprilie una din direc?iile sale prioritare de ac?iune: „Sanatatea mamei ?i a copilului”.  Este un domeniu in care s-au inregistrat rezultate pozitive importante in ultimele decenii ?i in care intensitatea mare a efortului de a progresa este inca justificata. Rapoartele Organiza?iei Mondiale a Sanata?ii arata ca mortalitatea in cazul copiilor cu varste de pana la cinci ani a scazut, la nivel mondial, cu 53% fa?a de anul 1990. in aceea?i perioada numarul deceselor mamelor, la na?tere, a scazut cu 44%. Acelea?i rapoarte estimeaza ca aproximativ ?ase milioane de copii cu varste sub cinci ani s-au pierdut in 2015, iar numarul deceselor mamelor la na?tere a depa?it 300.000. Decaljele intre ?arile dezvoltate ?i celelalte sugereaza ca situa?ia globala ar putea fi mult imbunata?ita. Astfel, este de men?ionat ca mortalitatea la na?tere este de 19 ori mai mare in ?arile in curs de dezvoltare fa?a de cele dezvoltate, ?i probabilitatea ca un copil sa i?i piarda via?a inainte de cinci ani este de opt ori mai mare, considerand aceia?i termeni de compara?ie. Cauzele acestor decese ?in cel mai adesea de lipsa asisten?ei medicale in perioada sarcinii, malnutri?ie ?i consumul de apa contaminata cu agen?i patogeni. La nivelul intregii popula?ii a globului, unul din patru copii sufera de infometare, iar 45% din totalul deceselor copiilor de sub cinci ani sunt datorate subnutri?iei. Este o realitate resim?ita in special de India ?i continentul african.

Problemele mamelor tinere, cu varste intre 15 ?i 19 ani, merita o aten?ie speciala. Statistic s-a constatat ca adolescentele care devin mame timpuriu sunt adesea victime ale violen?ei, sunt private de libertate ?i de dreptul la educa?ie. Sunt mai expuse depresiei dupa na?tere ?i riscurilor de a-?i face rau sau de a-?i abandona copii. ?i in aceasta privin?a decalajele economice par sa fie corelate cu frecven?a na?terilor de timpuriu. Daca in ?arile sarace se inregistreaza in jur de 130 de astfel de na?teri la 1.000 de locuitori, in ?arile dezvoltate numarul este de doar 20.

Ca rotarieni, avem oportunita?i sa fim parte a frontului de ac?iune in favoarea sanata?ii mamei ?i a copilului. Am putea-o face, in comunitatea noastra, prin ini?ierea unor proiecte in favoarea mamelor tinere, a copiilor abandona?i sau a celor care nu i?i pot permite tratamente scumpe. Ne putem alatura, printr-o contribu?ie cat de mica, unor Granturi Globale de pe contintul african sau din India. Putem sprijini in continuare programul Polio Plus ?i contribui la eradicarea acestei afec?iuni care in urma cu trei decenii era una din cauzele principale ale mortalita?ii infantile ?i paraliziei in randul copiilor.

Un exemplu de buna practica, asociat acestei direc?ii prioritare de ac?iune in districtul nostru, il reprezinta proiectul „Salva?i inima unui copil”. Amintesc ca in 2009 a inceput colaborarea dintre Districtul 2241 ?i Funda?ia Save a Child Heart, la ini?iativa Clubului Rotary Pite?ti, beneficiind de entuziasmul Anei Stan, a colegilor sai ?i ra?punzand ideii ?i incurajarilor lui Victor Steinberg. Zece copii au fost selecta?i ?i sponsoriza?i pentru interven?iile pe cord la Spitalul Wolfson din Tel Aviv. Eforturile au fost reluate ulterior, in special, prin implicarea Magdei Iorga, a colegilor din Ia?i, dar ?i prin suportul ?i dona?iile unui numar mare de colegi rotarieni. in total 50 de copii au fost salva?i pana in prezent. Am avut bucuria sa vad ca?iva astfel de copii jucandu-se ?i alergand ferici?i. Un drept la via?a reca?tigat, un suras din nou cald ?i lini?tit pe chipul unor mame altadata lipsite de speran?a.

O componenta noua a acestui proiect, devenit districtual, este suportul pentru crearea unui centru medical de excelen?a in Romania, unde vor putea fi opera?i copii cu probleme cardiace severe. Prin suportul Funda?iei Save a Child Heart, al Rotary D2241 Romania & Republica Moldova, Rotary D2490 Israel ?i al Gift of Life (USA), se fac eforturi pentru ca primele interven?ii ale unor echipe mixte, formate din medici romani ?i israelieni, sa se faca la centrul ce va func?iona in cadrul Spitalului clinic de urgen?a pentru copii  Grigore Alexandrescu, pana la sfar?itul acestui an. Alaturi de alte centre de excelen?a in chirurgia cardiaca pedriatica, cum ar fi cele din Targu Mure? ?i Cluj, noul centru din Bucure?ti va face ca mai mul?i copii sa aiba ?ansa unei interven?ii medicale salvatoare in Romania.

Sa ramanem fideli scopului de a fi o for?a a binelui ?i sa avem in aten?ie cauzele umanitare ale comunita?ilor noastre. Sa avem puterea sa manifestam compasiune ?i solidaritate pentru cauzele colegilor no?tri de pretutindeni devenind mai activi ?i mai prezen?i in proiecte interna?ionale.

Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

Martie 2016 – Luna apei ?i men?inerii igienei

Dragi prieteni,
Luna martie este luna pe care Rotary Interna?ional a declarat-o ca fiind „Water and Sanitation Month”. Poate mul?i dintre noi se intreaba de ce furnizarea apei potabile, promovarea igienei ?i asigurarea canalizarii definesc impreuna cea de-a treia prioriate Rotary. Alimentarea din surse de apa contaminate cu agen?i patogeni face ca, la fiecare 20 de secunde un copil sa se stinga pe glob din cauze care ?in de condi?iile precare de igiena. Pare, pentru mul?i, neverosimila realitatea pe care rapoartele oficiale o arata: numarul copiilor cu varste de pana la cinci ani care mor din cauza diareei, cauzata cel mai adesea de agen?ii patogeni din apa contaminata, este mai mare decat al celor care se sting din cauza malariei ?i a SIDA la un loc. Statisticile sunt relevante: mai mult de 2.6 miliarde de semeni ai no?tri nu au acces la apa potabila ?i canalizare. inte ace?tia 1,4 miliarde traiesc cu mai pu?in de 1.25 dolari pe zi. Departe de a fi la fel de grava, situa?ia din Romania ?i Republica Moldova prezinta aspecte care pot fi mult imbunata?ite, inclusiv printr-o mai mare aten?ie ?i implicare a Rotarienilor. Un raport al Institutului Na?ional de Statistica arata ca in 2011, in Romania, doar doi din cinci locuitori aveau acces la un sistem de colectare ?i evacuare a apelor uzate. Avem in prezent zone extinse unde mai pu?in de jumatate din popula?ie beneficiaza de astfel de sisteme ?i, din pacate, intr-unul dintre jude?ele ?arii, 80% din localita?i nu au canalizare. in prezent un Global Grant remarcabil, in valoare de aproximativ 500.000 USD este in derulare in districtul nostru ?i vizeaza realizarea sistemului de canalizare in satul Copceac, UTA Gagauzia, urmare a unui parteneriat realizat de Clubul Rotary Chi?inau Centru cu Rotarieni din D1870 Germania. Prin ini?iativa colegului nostru Florin Iliescu, District Water and Sanitation Chair, va demara in urmatoarele luni un proiect adresat elevilor din calsele I-IV, prin care se va promova igiena ca un mijloc de men?inere a unei stari bune de sanatate. Men?ionez ?i conferin?a „Water and Sanitation”care se va desfa?ura la Cluj-Napoca in perioada 8-9 aprile, avand ca tema centrala asigurarea apei curate ?i promovarea igienei. Evenimentul se va bucura de o participare interna?ionala ?i este o ini?iativa a colegilor no?tri PDG Ovidiu Co? ?i Florin Iliescu fiind sprijinita de mul?i colegi entuzia?ti din Cluj, de cluburile locale Rotaract ?i care are suportul AG Dan Du?u. Sunt doar cateva ipostaze ale aten?iei pe care Rotarienii din Districtul 2241 Romania ?i Republica Moldova o acorda acestei direc?ii prioritare de ac?iune.
Luna martie este ?i luna in care, in fiecare an, se desfa?oara seminarul de instruire al echipei districtuale (DTTS) ?i seminarul de instruire al pre?edin?ilor ale?i (PETS). O prima ocazie pentru cei care vor asigura leadershipul anului urmator de a se intalni, a se informa ?i a concepe primele planuri pentru viitor. in acela?i timp o minunata ocazie de a sim?i emo?ia evenimentelor Rotary care se bucura de o participare larga ?i reprezentativa. Succes ?i inspira?ie Guvernatorului Ales 2016- 2017 Mircea Solovastru ?i celor care se pregatesc pentru a fi, in numai cateva luni, resursele de sprijin ?i sursele de inspira?ie ?i motivare ale Rotarienilor din Districtul 2241!
in primele zile ale lunii martie am primit ?i vestea excelenta a intoarcerii colegei noastre Anamaria dintr-o misiune de vaccinare anti-polio desfa?urata in perioada 18-25 februarie, in India. Echipa de voluntari din care a facut parte Asistentul Guvernator Anamaria Gandila, a fost formata din ?ase membri, a fost coordonata de DRFCC PDG Albertine Perre ?i s-a numit „Echipa D1570 Olanda & D2241 Romania ?i Republica Moldova”. Eradicarea poliomielitei la nivel global este proiectul cel mai cunoscut al Rotary Interna?ional. Sprijinim prin dona?ii voluntare an de an acest program, iar Anamaria este, pentru programul de vaccinare al PolioPlus, primul voluntar al Districtului 2241, de la infiin?area acestuia. in 1997, un alt coleg remarcabil, Viorel Bunea, a participat la o ac?iune de vaccinare anti-polio in Africa. Sa ii pre?uim ?i sa le daruim aprecierea noastra pentru implicare, generozitate ?i curaj!
in curand lucrurile vor incepe sa se schimbe rapid in jurul nostru. Copacii se vor acoperi de florile care anun?a rodul acestui an, vom avea mai multa culoare, iar via?a va fi mai vizibila in toate formele ei pretutindeni in jur. Va doresc ca experien?a acestui frumos anotimp sa va inspire ?i sa va dea puterea ?i entuziasmul sa continua?i cu pasiune proiectele pe care le ave?i in gand!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

FEBRUARIE 2016 - LUNA PACII, A PREVENIRII ?I SOLU?IONARII CONFLICTELOR

Dragi prieteni,
Luna februarie este in Rotary „Luna pacii, a prevenirii ?i solu?ionarii conflictelor”.
Este o luna speciala, deoarece in februarie, pe 23, aniversam 111 ani de existen?a.
De la inceput organiza?ia noastra a respirat aerul curat al prieteniei, unind oameni cu varste, profesii ?i pasiuni diferite. Cea mai mare parte a colegilor au o personalitate puternica, vad lumea din perspective individualizate utilizand filtre diferite, bazate pe educa?ie, experien?e din trecutul mai indepartat sau apropiat ?i sisteme de credin?e proprii, chiar daca imparta?im valori comune. Gandim diferit, convingerile noastre nu sunt identic acelea?i, opiniile pe care le exprimam poarta amprenta felului in care ne-am format. Traim emo?iile cu o intensitate ?i o profunzime ce ne sunt caracteristice, iar cand vine vorba despre a ac?iona, fiecare manifestam un apetit mai mic sau mai mare. Diversitatea este una dintre valorile fundamentale pre?uite de Rotary. Poate aparea paradoxal ca tot ea este de multe ori sursa unor dezbateri aprinse, cea care pare sa puna la incercare soliditatea rela?iilor, fiind capabila sa nasca furtuni din mai nimic. in fapt, indiferent de felul in care ne pune in contact ?i mi?care, acest creuzet al diversita?ii este unul transformator ?i cel care ne faciliteaza exerci?iul respectului pentru pluralitatea de idei, opinii, speran?e ?i emo?ii.
Maturitatea cluburilor intr-un district este indisolubil legata de capacitatea de conciliere ?i nivelul bunavoin?ei pe care Rotarienii ?i-l arata reciproc. Luna februarie este luna in care suntem invita?i sa reflectam asupra modalita?ilor in care putem contribui la prevenirea conflictelor in cluburile noastre ?i in afara lor, dar ?i asupra modalita?ilor de solu?ionare a divergen?elor de opinii in spiritul prieteniei, cu in?elepciunea celor care doresc sa ac?ioneze ca o for?a a binelui in lume.
Mai departe de a fi preocupat de men?inerea unei armonii interioare, Rotary Interna?ional a considerat ac?iunea in favoarea pacii globale una prioritara inca de la inceputurile sale. Con?tient de asumarea unei misiuni dificile, Paul Haris afirma: „Drumul spre conflict ?i razboi este bine pavat, dar drumul spre pace este o salbaticie”, sugerand ca, nu sa provoci incidente ?i nein?elegeri este dificil, ci sa une?ti ?i sa construie?ti buna in?elegere. in 1917, Pre?edintele Rotary International Arch Klumph a infiin?at o entitate ce a fost redenumita doi ani mai tarziu „Funda?ia Rotary”. Misiunea acesteia a fost definita ca fiind aceea de a sprijini buna in?elegere, bunavoin?a ?i pacea, prin ac?iuni care sa imbunata?easca starea de sanatate, sa sprijine educa?ia ?i sa reduca saracia. Astazi, prin programele funda?iei se sprijina un numar impresionant de granturi in intreaga lume, in favoarea a mii de comunita?i. Reamintesc ?i alte repere ale Rotary International pe drumul catre pace:
 • in 1940 la Conven?ia Interna?ionala de la Havana, Rotary International  a adoptat o rezolu?ie care a devenit ulterior cadrul pentru elaborarea Declara?iei Drepturilor Omului;
 • in 1942 reprezentan?ii cluburilor Rotary din 21 de ?ari s-au intalnit la Londra pentru a genera o viziune pe termen lung privind dezvoltarea educa?iei, ?tiin?ei ?i culturii dupa cel de-al doilea razboi mondial. Aceasta adunare a facilitat ini?ierea dialogului cu privire la reconstruc?ia sistemului educa?iei ?i este recunoscuta astazi ca un precursor al UNESCO;
 • in 1945, Rotary s-a aflat in prima linie a finalizarii procesului de formare a Organiza?iei Na?iunilor Unite (ONU). Este de men?ionat ca la intalnirea de constituire, Rotary International a fost invitata sa participe cu un numar de 11 observatori, in timp ce nicio alta organiza?ie nu a avut mai mult de 3 observatori invita?i;
 • in 1985 s-a lansat proiectul PolioPlus. Fa?a de acea perioada in care se raportau anual 350.000 de infectari cu virusul poliomielitei, sunt realizari remarcabile. Anul trecut pe intreg globul au fost doar 72 de cazuri de imbolnavire. Trebuie sa ne sim?im mandri ca facem parte dintr-o organiza?ie care este unul dintre actorii principali ai acestui progres.
 • in 1992 a fost declarat primul ora? Rotary al pacii (Rotary Peace City) in Australia. Astazi sunt peste 60 de astfel de ora?e in intreaga lume;
 • intre 1996 ?i 1999 s-au pus bazele centrelor Rotary pentru pace (Rotary Peace Centers) prin stabilirea de parteneriate cu ?ase importante universita?i din Japonia, Australia, Marea Britanie, Suedia ?i Statele Unite;
 • tema preziden?iala a anului Rotarian 2012-2013 a fost „Pace prin serviciu”, iar anul a fost dedicat prin excelen?a ac?iunilor in favoarea pacii, prevenirii ?i solu?ionarii conflictelor.
Va doresc ca apartenen?a la o organiza?ie pentru care pacea ?i prietenia sunt valori fundamentale sa faca ca bunavoin?a ?i armonia sa se numere intre cele ce va fac via?a mai frumoasa, mai profunda ?i mai plina de semnifica?ii!
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

IANUARIE 2016 - LUNA SERVICIULUI VOCATIONAL

Dragi prieteni,
incepand din 2016, luna ianuarie este in Rotary „Luna Serviciului Voca?ional”.
Vizitele pe care le-am facut in ultimele saptamani mi-au reconfirmat ca serviciul voca?ional este cel care ne dezvaluie o dimensiune esen?iala a organiza?iei careia am decis sa ne alaturam. Un spectru de profesii atat de diversificat, cum este prezent in Rotary,  ar fi aproape inutil, daca nu ar fi pus in valoare prin aceasta oportunitate de a servi prin intermediul talentului, calita?ilor ?i competen?elor dobandite ?i consolidate in exercitarea profesiei fiecaruia dintre noi. Am intalnit intre colegii no?tri profesori dedica?i care se implica in proiecte de reducere a abandonului ?colar sau stimularii excelen?ei, medici dispu?i sa ini?ieze proiecte de club prin care sa asigure servicii medicale gratuite in favoarea suferinzilor lipsi?i de posibilita?i materiale, arti?ti dornici sa sus?ina prin arta lor cauze umanitare. Este tipul de implicare prin care Rotary se afirma ca o for?a competenta ?i capabila sa abordeze cu succes provocari dintre cele mai diverse.
Va mul?umesc pentru generozitatea ?i modestia cu care va darui?i deseori sub semnul profesiei ori al voca?iei, facand ca via?a celor care ajung in aten?ia noastra sa devina mai buna ?i mai plina de speran?a.
in urma cu cateva zile, pe 15 ianuarie, am primit din partea Pre?edintele Rotary International K.R. Ravindran o scrisoare in care ni se face cunoscut un eveniment important.
 
Conform acestui anun?, se face cunoscut ca Sfin?ia Sa Papa Francisc va oficia o slujba pentru Rotarieni in Pia?a Sf. Petru, Roma, pe 30 aprilie. Opt mii de locuri vor fi rezervate pentru Rotarieni, prietenii si familiile acestora. A?a cum a anun?at Papa Francisc, acest jubileu este cunoscut drept Jubileul Extraordinar al Milostivirii ?i este menit sa incurajeze iertarea, reconcilierea, solidaritatea, ?i speran?a. Suntem invita?i sa participam, sprijinind prin aceasta o ini?iativa de consolidare a statutului ?i prestigiului Rotary.
impreuna cu aceasta scrisoare gasi?i ata?at mesajul Pre?edintelui K.R. Ravindran, precum ?i traducerea in limba romana a acestuia. Cei interesa?i vor gasi detalii ?i link-ul la platforma on-line a evenimentului.
La inceput de an, va doresc va bucura?i de sanatate, realizari minunate ?i implinirea gandului bun!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova
---------------------------------------------------------------------------------------
ANEXA 1, Scrisoare primita din partea RID K.R. Ravindran (traducere)
Dragii mei prieteni,
Sunt bucuros sa va aduc o veste buna, anume ca Sfin?ia Sa Papa Francisc va oficia o slujba pentru Rotarieni in Pia?a Sf. Petru, Roma, pe 30 aprilie. 8000 de locuri vor fi rezervate pentru Rotarieni, prietenii si familiile acestora.
imi revine deosebita placere de a va invita sa imi fi?i alaturi in aceasta zi, pentru a sarbatori in Italia, Jubileul Rotarienilor, un eveniment deosebit, gazduit de Districtul Rotary 2080 ?i Vatican.
in plus, Rotarienii gazda vor gazdui dineuri aniversare deosebite si vor pune la punct un proiect de servicii pentru participan?i.
Cred ca acest eveniment reprezinta o onoare extraordinara care va consolida statutul Rotary in lume, iar participarea, indiferent de propria religie sau credin?a, ne va aduce o mare bucurie.
Pentru mai multe informa?ii, vizita?i website-ul Jubilee of Rotarians, care a fost pus la dispozi?ie de catre prietenii no?tri din Districtul 2080. Nouta?i ?i informa?ii suplimentare vor fi disponibile in perioada premergatoare evenimentului. inscrierile se fac incepand cu 18 ianuarie. Va rog pe fiecare sa men?iona?i acest eveniment in scrisoarea lunara a guvernatorului.
A?a cum a anun?at Papa Francisc, acest jubileu este cunoscut drept Jubileul Extraordinar al Milostivirii. Ne aminte?te ca este timpul iertarii si al reconcilierii, al solidarita?ii, speran?ei si drepta?ii. Este un angajament de a servi cu bucurie si in pace in intreaga lume.
In demersul vostru de a aduce un dar in lume, sper ca ve?i face un efort ?i ve?i fi prezen?i la Roma alaturi de cat mai mul?i membri din districtului vostru.
Cele mai bune urari,
K.R. Ravindran
Rotary International President, 2015-16

DECEMBRIE 2015

Dragi prieteni,
Ultimele ?ase luni mi-au dat posibilitatea sa intalnesc peste 60 de cluburi, intre care 57 in cadrul vizitelor oficiale. Aceste intalniri, impreuna cu cele prilejuite de evenimentele districtuale, in care o parte dintre noi ne-am revazut ?i ne-am bucurat sa schimbam idei, mi-au intarit convingerea ca avem un district puternic ?i matur, cu colegi extraordinari care i?i daruiesc cu modestie timpul pre?ios ?i rodul aptitudinilor, competen?elor ori talentului lor comunita?ilor din care fac parte.
Va felicit ?i va mul?umesc pentru tot ceea ce a?i infaptuit sub semnul Rotary!
M-am sim?it de fiecare data onorat ?i am fost cople?it de prietenia pe care mi-a?i aratat-o, de dorin?a de a imparta?i bucuria succesului fiecaruia dintre proiectele voastre. Va sunt recunoscator ?i pentru deschiderea cu care mi-a?i adus in aten?ie unele aspecte problematice din via?a clubului vostru ?i pentru cooperarea excelenta pentru a gasi solu?ii in spiritul prieteniei ?i energiei Rotary intotdeauna pozitive.
Clipele anului 2015 incep sa ne paraseasca una cate una, luand cu ele temerile mari ale acestui an, descurajarile ?i neimplinirile marunte ?i ne lasa in memorie doar amintirea a ceea ce am infaptuit ?i realizat mai bun. Poate fe?ele fericite ale unor copii pe care i-am sprijinit, poate cuvintele unei mame al carui copil a fost salvat prin contribu?ia noastra, poate ceva din atmosfera speciala a intalnirilor Rotariene. Anul nou se apropie aducand cu sine sentimentul unor schimbari minunate care, in saptamanile ?i lunile ce vor urma zilei de 1 ianuarie 2016, ne vor face via?a mai frumoasa, mai rodnica ?i mai plina in semnifica?ii, iar pe noi mai ap?i sa ne bucuram de ceea ce ne ofera in fiecare zi.
in Rotary, tema lunii decembrie era pana in acest an „Luna familiei”. incepand din 2015, Rotary International dore?te ca aceasta luna sa fie dedicata preven?iei ?i aten?iei pe care o acordam sanata?ii. Fie ca privim din una sau alta dintre perspective, aceasta luna este una pe care o traim intotdeauna sub semnul speran?ei ?i bucuriei depline, este una pe care o traim in atmosfera calda a caminului in sarbatoare ?i in care bucuria de a fi in mijlocul familiei ?i prietenilor este una cu totul aparte.
Va imbra?i?ez cu drag ?i va doresc sarbatori minunate, sanatate ?i implinirea gandului bun!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

NOIEMBRIE – Luna Funda?iei Rotary

Dragi prieteni,
Luna noiembrie este in Rotary „Luna Funda?iei Rotary”.
Este posibil ca fondatorii acestei entita?i distincte a Rotary Interna?ional sa nu fi anticipat rolul extraordinar pe care Funda?ia Rotary urma sa-l aiba peste ani, sprijinind zeci de mii de comunita?i prin intermediul granturilor ?i asumand obiective de interes pentru intreaga umanitate, cum este cel al eradicarii poliomielitei la nivel mondial.
Sa ne reamintim cateva repere ale devenirii acestei funda?ii:
 • in 1917, prin ini?iativa Pre?edintelui Rotary International, Arch C.Klumph, s-a creat un fond special in scopuri de binefacere;
 • in 1928, aceasta structura s-a reorganizat sub forma Funda?iei Rotary;
 • in 1929, Funda?ia Rotary a facut prima dona?ie, in valoare de 500 USD, in favoarea unui centru care gazduia copii cu infirmita?i;
 • in perioada 1947-1966, s-au lansat mai multe programe intre care  Ambassadorial Scholarships ?i Grup Study Exchange. S-au pus bazele programelor de grant.
 • in 1985 s-a lansat programul PolioPlus avand ca obiectiv eradicarea poliomielitei in intreaga lume.
Poliomielita, facea in anii ’80, ca in 125 de ?ari sa se inregistreze la fiecare 3 ani peste un milion de victime. in cea mai mare parte, copii se stingeau in chinurile acestei cumplite boli sau ramaneau paraliza?i. in prezent numarul persoanelor infectate anual este mai mic decat 500. Este de men?ionat ca, in 2015 nu a aparut inca nici un caz de infectare cu poliomielita pe continentul african, iar in Nigeria s-a inregistrat ultimul caz de poliomielita in iulie 2014! Afganistanul ?i Pakistanul sunt cele mai mari provocari ale urmatorilor ani, insa atat timp cat poliomielita nu este eradicata, pericolul infectarii ramane o amenin?are globala. in contextul in care in Romania, rata de vaccinare impotriva poliomielitei a scazut, dupa cum spune Emilian Popovici – D2241 Rotary Foundation PolioPlus Chair, sub 70%, pericolul izbucnirii unei epidemii nu este de neglijat. Aceasta cu atat mai mult cu cat alte fenomene prezente, cum este cel al migra?iei, pot face ca virusul sa ajunga mai u?or ?i in spa?iul geografic al Europei. Prin efortul Rotarienilor de pretutindeni, putem face ca in scurt timp niciun copil de pe pamant sa nu se piarda ?i sa nu ramana infirm ca urmare a poliomielitei. Nu suntem singuri in acest efort, iar intre partenerii no?tri, UNICEF, Organiza?ia Mondiala a Sanata?ii ?i Funda?ia Bill ?i Melinda Gates sunt dintre cei mai importan?i.
Seminarul Districtual al Funda?iei Rotary a avut loc cu doar cateva zile in urma, la Bra?ov. Astfel ca o mare parte a cluburilor i?i vor primi in noiembrie, Luna Funda?iei Rotary, certificarile care atesta ca sunt eligibili pentru programul „Global Grants”. Comunita?ile din Romania ?i Moldova, au beneficiat de programe de grant de aproape 14 mil. USD, in cei 15 ani de existen?a a districtului, prin ini?iativa cluburilor locale ?i a partenerilor din strainatate, conform unui raport pe care PDG Martha Maria Mocanu, Rotary Foundation Chair, l-a prezentat la aceasta edi?ie a seminarului funda?iei.
Programele Funda?iei Rotary nu ar exista fara noi to?i ?i de cele mai multe ori fara implicarea unor persoane excep?ionale, cu suflet ales ?i care poarta in fiin?a lor voca?ia de a darui. Pre?edintele Clubului Rotary Sighet, colegul nostru Joseph Geebelen, a anun?at chiar in finalul seminarului funda?iei, o dona?ie personala care se afla la nivelul celor mai ridicate din districtul nostru. Joseph este acel tip de prieten in Rotary in compania caruia te sim?i stimulat sa devii mai bun. Ce final mai inspirat pentru un seminar al funda?iei s-ar fi putut gasi? Prin gestul sau Joseph a dat ?i mai multa stralucire acestei intalniri Rotariene.
Seminarul districtual al Funda?iei Rotary s-a bucurat in acest an de o prezen?a numeroasa ?i de condi?ii de desfa?urare excelente. Este in mare parte meritul colegilor no?tri din Clubul Rotary Bra?ov care au dorit ca ora?ul lor sa gazduiasca aceasta edi?ie, in anul in care clubul aniverseaza 85 de ani de la prima chartare ?i 20 de ani de la reinfiin?are.
Va doresc sa gasi?i in programele Funda?iei Rotary oportunita?i in beneficiul comunita?ilor din care face?i parte ?i sprijin pentru proiectele voastre!
Mai presus de ini?iativele concrete, pre?ui?i spiritul Rotary care ne face sa iubim ?i sa daruim!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

OCTOMBRIE – Luna Serviciului Voca?ional

Dragi prieteni,

Luna octombrie este in Rotary „Luna Serviciului Voca?ional”.

Aceasta luna ofera multor cluburi din intreaga lume o oportunitate unica de a promova serviciul voca?ional ca o cale de ac?iune pe care Rotarienii o pre?uiesc intr-un fel aparte. Avem colegi extraordinari: medici, profesori, arti?ti care se bucura de recunoa?tere ?i apreciere, manageri, speciali?ti in domeniile marketingului sau comunicarii, al?ii apar?inand multor alte categorii. Cu to?ii manifesta disponibilitatea ca, venind in Rotary, sa puna competen?ele, abilita?ile ?i talentul lor in slujba proiectelor de club ?i prin ele, in beneficiul comunita?ilor sau a acelora care au nevoie de solidaritate ?i sus?inere. Exista situa?ii in care serviciul voca?ional ne ofera noua in?ine ocazia sa avem perspective noi sa ne imboga?im suflete?te. Am sa va relatez o intamplare despre care am aflat de curand ?i care m-a impresionat prin profunzimea semnifica?iei ei.
Colegul nostru Capetan Bacskai Marius este in acest an Pre?edintele Clubului Rotary Lugoj. Este de profesie medic oftalmolog ?i are in spate o intreaga via?a ?i cariera dedicate acestei profesii. Prin proiectul „Sa redam copiilor bucuria vederii!” clubul din Lugoj a asigurat asisten?a medicala gratuita pentru cateva sute de copii in fiecare an, incepand cu 2007. Ca medic oftalmolog, Marius este sufletul acestui proiect ?i i?i pune profesia in serviciul dedicat copiilor ?i tinerilor lipsi?i de posibilita?i. intr-o zi a intalnit o feti?a imobilizata intr-un scaun cu rotile. Feti?a, cu multiple handicapuri fizice ?i psihice, nu se putea mi?ca, nu vorbea, nu auzea ?i avea de o forma severa de autism. Parea ca sufera de o triste?e iremediabila ?i rareori i?i ridica privirea din pamant. Marius a observat un strabism ?i a avut suspiciunea ca problemele de vedere sunt chiar mai mari. Diagnosticarea era dificila, copilul nu putea raspunde niciunei intrebari, iar starea de sanatate facea orice cooperare imposibila. Dupa cateva investiga?ii, cu ajutorul echipamentului medical de care dispune ?i pe baza experien?ei sale, Marius a prescris feti?ei o pereche de ochelari care sa amelioreze atat problemele cauzate de strabism cat ?i pe celelalte prezumate. in momentul in care i s-au pus ochelarii, s-a petrecut ceva neobi?nuit. Feti?a a inceput sa rada in hohote. Radea ?i nu se oprea. Ansamblul de sentimente ale celor prezen?i este greu de descris. Compasiunea era evidenta, dar uimirea ?i emo?iile resim?ite de cei care nu o cunoscusera inca razand erau cele mai pregnante. Feti?a parea ca intr-un fel nea?teptat traia acea bucurie spontana ?i intensa care ii face pe copii sa hohoteasca in felul lor unic. Rasul copiilor este felul lor de a ne spune, fara cuvinte, ca sunt cura?i ?i ferici?i. Marius mi-a marturisit ca este poate intamplarea care l-a marcat cel mai mult in cariera sa.

Cand am auzit aceasta relatare m-am gandit ca serviciul voca?ional in Rotary ne poate imboga?i suflete?te intr-un fel aparte. M-am gandit apoi daca putem descoperi ?i alte semnifica?ii in aceasta intamplare. Cum pot doua lentile sa transforme triste?ea in bucurie spontana? E posibil ca de multe ori sa nu apreciem cum se cuvine realitatea din jurul nostru ?i sa nu vedem cu adevarat mare?ia spectacolului de forme ?i culori care ne inconjoara. Nu vedem, poate, a?a cum se cuvine frumuse?ea oamenilor care ne sunt prieteni, colegi sau doar alaturi pentru un timp. Oricand vom fi tri?ti ne putem aminti de aceasta feti?a. Iar singurul motiv al triste?ii noastre nu poate fi altul decat acela ca, pentru un moment, uitam sa deschidem bine ochii sau sa purtam lentilele potrivite. Cateodata ne gasim lentile singuri, alteori un prieten sau o persoana necunoscuta ni le ofera in mod nea?teptat.
Sa ne bucuram de competen?ele profesionale sau talentul de care dispunem noi in?ine sau colegii din Rotary ?i sa pre?uim oportunitatea pe care o avem de a folosi calita?ile ?i cuno?tin?ele noastre pentru a aduce bucurie ?i a imbunata?i calitatea vie?ii a celor care au nevoie de sprijin ?i sus?inere!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

SEPTEMBRIE – Luna Noii Genera?ii

Dragi prieteni,

Luna septembrie este in Rotary „Luna Noii Genera?ii”.
Programele Noii Genera?ii au in vedere cea mai tanara parte a familiei Rotary. Beneficiarii sunt adolescen?ii ?i adul?ii tineri. Unii dintre ace?tia sunt Rotaractieni, Interactieni, participan?i la taberele RYLA sau la programele de schimb, al?ii tineri care au atras prin calita?ile sau talentul lor aten?ia cluburilor Rotary ?i au fost sprijini?i de acestea.
Serviciile pentru Noua Genera?ie s-au alaturat relativ curand, in 2010, serviciilor de club, serviciilor voca?ionale, serviciilor comunitare ?i serviciilor interna?ionale devenind cea de a cincea cale de a servi. Prin aceasta se recunoa?te importan?a alocarii de timp ?i resurse de catre Rotarieni in scopul sprijinirii tinerilor in efortul lor de a deveni liderii urmatoarelor decade. Tinerii vor trebui curand sa se dovedeasca capabili sa gestioneze provocarile unei societa?i multiculturale, marcata de o accelerare fara precedent a schimbarilor, de o incertitudine in cre?tere ?i de un progres tehnologic care modifica regulile interac?iunii ?i comunicarii. O lume cu oportunita?i noi ?i bariere altfel configurate.
 
Sarcina Noii Genera?ii nu va fi una mai u?oara decat a genera?iei din care noi suntem parte.

Sintagma „Noua Genera?ie” a fost folosita pentru prima data intr-un sens apropiat de cel folosit astazi in Rotary de catre Pre?edintele RI Luis Vicente Giay, care in 1996, pe parcursul Conven?iei Rotary de la Calgary a spus: „Viziunea noastra asupra viitorului este acum mai mult decat oricand diferen?a dintre succes ?i cadere. Investi?ia noastra in viitor este Noua Genera?ie. Va invit sa incepem sa construim acest viitor de astazi!”

La nivelul clubului putem sprijini programele pentru Noua Genera?ie prin:
- Recunoa?terea rezultatelor de excelen?a a tinerilor prin acordarea de diplome, burse sau premii care sa motiveze;
- Implicarea in activita?ile de strangere de fonduri desfa?urate de tineri pentru a sprijini proiectele comunita?ii;
- Dona?ii de carte catre ?coli sau catre centre de studiu ?i facilitarea participarii tinerilor la cursuri de leadership;
- Invitarea tinerilor din Interact ?i Rotaract sa participe la intalnirile Clubului Rotary sponsor.

Este in egala masura o oportunitate sa folosi?i programele Rotary International prin:
- Facilitarea cunoa?terii de catre tineri a organiza?iilor sponsorizate Rotaract ?i Interact ?i a posibilita?ilor de participare in programele de schimb de tineri pe termen scurt ?i termen lung;
- Invitarea ?i sus?inerea tinerilor din Rotaract ?i Interact pentru a participa la taberele RYLA;
- Invitarea tinerilor care au participat in programele de schimb (YEP) sa se alature cluburilor Interact ?i Rotaract sau sa aiba ini?iativa infiin?arii unora noi.

 
Ceea ce ramane inca mai important, este sa avem in inima un loc rezervat tinerilor. De acolo va porni, cand se va ivi o ocazie, impulsul de a inspira, motiva ?i sus?ine pe cei care vor pune din nou aripi visurilor noastre ?i le vor duce mai departe!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

AUGUST – Luna Apartenen?ei la Rotary

Dragi prieteni,
Luna august este luna pe care Rotary Interna?ional a declarat-o ca fiind „Rotary Membership Month”. Este luna in care suntem invita?i sa meditam asupra apartenen?ei noastre la Rotary ?i sa rememoram tot ce am facut mai bun pentru semenii no?tri, ca membri ai acestei uimitoare organiza?ii.
Unii dintre noi i?i vor aminti despre proiectele de club prin care au ridicat moralul unor persoane aflate in dificultate, al?ii vor fi ferici?i sa-?i aduca aminte cum au dat un impuls pozitiv unor tineri sus?inandu-i in afirmarea talentului lor, al?ii cum au implementat cu ajutorul granturilor si colaborarilor interna?ionale proiecte importante pentru comunitate. in orice fel vom privi spre realizarile noastre de pana acum, vom con?tientiza adevarata noastra menire ca Rotarieni ?i ne vom reimprospata rezerva de energie ?i entuziasm pentru ac?iunile urmatoare.
Avem in acela?i timp o noua ocazie pentru a reflecta asupra felului in care via?a noastra este mai plina ?i mai frumoasa datorita deciziei pe care am luat-o fiecare din noi de a deveni parte a acestui corp de elita, asupra felului in care Rotary ne-a ajutat sa fim mai mult decat am fi reu?it altfel.
Conform tradi?iei, Rotary Interna?ional incurajeaza cluburile ca in aceasta luna sa i?i sarbatoreasca membrii prin organizarea unor intalniri speciale, motivante ?i semnificative. De asemenea invita la luarea in considerare a urmatoarelor sugestii:
- alegerea unei imagini inspirate pentru profilul personal pe Facebook, afi?area unei fotografii potrivite ?i a mesajului „Sunt mandru sa fiu in Rotary!”;
- postarea pe Facebook de fotografii care sa ilustreze ac?iunile clubului din aceasta luna;
- reevaluarea strategiilor la nivelul cluburilor pentru reten?ie, dar ?i pentru atragerea de membri noi.
Va incurajez la randul meu sa revede?i planul de ac?iune al clubului ?i sa stabili?i cele mai potrivite cai pentru reten?ie ?i pentru primirea de membri, astfel incat la sfar?itul acestui an Rotarian fiecare dintre cluburile noastre sa fie mai numeros cu cel pu?in 3 noi prieteni, recomanda?i prin calita?ile umane pe care le au, dar ?i prin disponibilitatea de a servi.
Va mul?umesc pentru ca darui?i timp serviciului Rotarian ?i va supun aten?iei un gand:
„Timpul pe care il daruim servind acelora care au nevoie de noi poate fi o rascruce, nu numai pentru vie?ile lor, dar ?i pentru a noastra!”
Va doresc ca apartenen?a la Rotary sa va faca via?a mai bogata ?i mai plina in semnifica?ii in fiecare zi!
Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

IULIE 2015:

BUN VENIT iN ANUL ROTARIAN 2015-2016

Luna iulie este luna in care imbra?i?am leadership-ul noului an Rotarian. Cluburile din intreaga lume au pre?edin?i noi care polarizeaza energiile pozitive ale proaspetelor echipe ce vor asigura conducerea executiva. Este un moment in care se cuvine sa privim cu respect realizarile liderilor care ne-au precedat ?i sa le mul?umim. Datorita lor, incepem de la o linie de start mai avansata in fiecare an.

in 2015-2016 avem un nou Pre?edinte al Rotary International in persoana carismaticului nostru coleg K.R. Ravindran ?i o noua tema preziden?iala capabila sa inspire multe dintre proiectele pe care le vom derula in curand. Suntem persoane adulte ?i de-a lungul drumului nostru in via?a am primit in dar multe lucruri importante. Mai intai darul vie?ii pentru care trebuie sa mul?umim cerului ?i parin?ilor no?tri. Am primit rand pe rand darurile iubirii, ingrijirii ?i protec?iei. Apoi darurile educa?iei, ale formarii ?i dezvoltarii fiecarei abilita?i sau calita?i pe care o avem. Locurile frumoase pe care le-am vazut, persoanele dragi pe care le-am intalnit, toate au fost daruri pentru noi. Este anul in care putem sa punem in valoare ce avem noi in?ine mai valoros, ce gandim mai limpede, ce sim?im mai autentic ?i profund.

?i daca va ve?i intreba cum pute?i fi un dar, ve?i ?ti deja ca:
- ori de cate ori vom face ca un copil sa nu mai mearga flamand la culcare, vom fi un dar;
- ori de cate ori vom ?terge lacrimile de pe obrazul unei mame, ajutand copilul ei sa aiba acces la un tratament pe care nu ?i-l poate permite, vom fi un dar;
- ori de cate ori vom face un copil care nu ?i-a cunoscut parin?ii sa zambeasca, vom fi un dar.

Dragi prieteni, va invit ca in acest an sa aduce?i in familiile ?i comunita?ile voastre darurile compasiunii, ale prieteniei ?i in?elegerii. Sa aduce?i darurile inteligen?ei, demnita?ii ?i ac?iunii, sa face?i ca via?a voastra sa se schimbe, devenind mai fericita ?i mai bogata in semnifica?ii in toate privin?ele.
Va invit sa fi?i un dar pentru voi ?i mai ales pentru ceilal?i!

Cu aleasa prietenie,
 
Daniel Tanase
District Governor 2015-2016
D2241 Romania ?i Republica Moldova

MARTIE 2015:

in lumea Rotary International, luna martie este luna alfabetizarii. UNESCO i-a numarat: 774 milioane de analfabeti pe tot globul. Cand spunem analfabeti, ne gandim, desigur, la Africa Subsahariana, la unele tari arabe sau asiatice, la cine ?tie ce locuri uitate de lume. in general, sa recunoa?tem, privim cu relaxare ?i cu o oarecare deta?are catre aceste drame. Ele se intampla altora, undeva, departe de noi. Ne putem aduna la cate un bal ?i colecta fonduri pentru bie?ii copii necaji?i de peste mari ?i ?ari. Surpriza, insa! Uneori, realitatea ne poate lovi direct in tampla ?i atunci aflam ca noi suntem Africa Europei!
Unul din doi adolescenti romani, cu varsta de 15 ani, are dificultati de citire si intelegere a unui text! Adica, 53% dintre adolescentii romani sunt analfabeti functional, procent de peste doua ori mai mare decat media UE (24%).
Unul din cinci tineri romani are doar opt clase. Rata tinerilor care isi intrerup studiile dupa terminarea gimnaziului plaseaza Romania intre primele cinci state europene ce se confrunta cu abandonul scolar timpuriu.
in Romania, rata abandonului scolar s-a triplat in 2007, fata de 2000, iar peste 70.000 de copii sunt nevoiti, in prezent, sa munceasca in loc sa invete, potrivit unui studiu realizat de organizatiile neguvernamentala. Muncile in care sunt implicati copiii ii transforma intr-o categorie sociala extrem de vulnerabila. Ei sunt obligati, pentru a supravietui, sa cerseasca, sa distribuie droguri, sa spele parbrize sau sa intretina relatii sexuale si risca zilnic sa fie abuzati fizic si psihic. O treime dintre copiii obligati sa munceasca sunt analfabeti, 40% au un nivel redus al abilitatilor de scris si citit, unul din cinci astfel de copii nu a fost niciodata la scoala, iar opt din zece copii care nu merg la scoala sunt rommi.
In 2010, PDG Daniel Condurache spunea:
Particularizand, Romania si Republica Moldova ofera din ce in ce mai multe exemple legate de lipsa accesului la educa?ie, iar lucrul acesta se intampla, cu precadere, in mediul rural. Zeci de kilometri strabatu?i pe jos cu ghiozdanul in spate, familii sarace pentru care fiecare zi este o lupta pentru supravie?uire, lipsa veniturilor, copii care muncesc de la varste fragede pentru a aduce bani in casa – acestea reprezinta imgini ale unei situa?ii ingrijoratoare din Romania profunda.
Daca ar fi sa cream un tablou al formarii sociale educa?ia, ?coala ?i profesorii sunt principalii factori care pot influen?a in mod pozitiv via?a unui copil. Con?tientizand importan?a educa?iei ?i rolul sau in integrarea sociala, Francis Bacon spunea ca „inva?atura il face pe om intreg, discu?iile pregatit, scrierea exact.”
Cat de actual a ramas ?i cat de important este pentru noi, rotarienii, sa incercam sa amelioram aceasta stare de fapt. Ne place sa credem ca apar?inem, prin tot ceea ce suntem ?i prin tot ceea ce facem, acelei elite responsabile a Luminatorilor patriei ?i norodului sau. Sa fim sinceri: ca?i dintre noi am mai fi fost ceea ce suntem astazi daca nu am fi trecut prin ?coala romaneasca, a?a cum a fost ea, din ultimii 50 de ani?! Ca?i dintre noi s-ar mai fi recunoscut astazi intr-o oglinda daca, cu ani in urma, nu s-ar fi caznit mai intai cu Abecedarul pe genunchi?!
Nimeni nu ?i-ar fi imaginat ca ?ara care da continentului cei mai mul?i olimpici, are ?i cei mai mul?i ne?tiutori de carte. Sa o spunem deschis: aceasta stare de lucruri este intolerabila! Nu putem accepta ?i, mai ales, nu putem asista nepasatori la transformarea Romaniei in frunta?a analfabetismului din Europa. Putem organiza chiar ?i un bal pentru a combate acest fenomen ingrozitor! Sau nu. Sau, poate, suntem in stare de mai mult.
Depinde numai de noi. De fiecare dintre noi. Va chem dragi prieteni in Rotary sa ne unim inca o data pentru a aprinde flacara Luminii de carte. A?tept de la voi idei ?i ini?iative din care sa se nasca un nou proiect districtual. Undeva, in intunericul necuvintelor, un  copil a?teapta ajutorul nostru.
Light up Rotary!

Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

FEBRUARIE 2015:

Dragi prieteni in Rotary,
La 23 februarie 2015 Rotary sarbatoreste 110 ani de la infiintare, 11 decenii ce au permis ca astazi sa fie in lume 34000 de cluburi care sa duca mai departe spiritul Rotary.
Nu suntem numai cea mai veche organizatie de servicii, dar suntem si cea mai prestigioasa, fiind astazi in masura sa prezentam un palmares impresionant in realizarea unei lumi mai bune.
Luna februarie este dedicata intelegerii intre oameni si acest lucru nu este doar un slogan. Rotary este un partener al universitatilor de prestigiu care lucreaza la promovarea Pacii si solutionarea conflictelor in formare. Rotarienii sunt ambasadori ai Pacii capabili sa intervina in lume.
Exista in continuare prioritate in eradicarea poliomielitei, in sustinerea financiara a acestui proiect. Dar sa nu uitam miile de voluntari implicati in administrarea vaccinului, un act de curaj insotit de multe ori de lacrimi si sange. Cei ce merg din usa in usa pentru a informa si imuniza sunt adevaratii eroi.
As dori la aceasta aniversare sa vamultumesc pentru implicarea voastra in viata cluburilor si comunitatilor din care faceti parte si sa va invit in a va implica cu ambitie si marinimie la proiectul districtului SALVATI INIMA UNUI COPIL.
Light up Rotary!

Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

IANUARIE 2015:

Dragi prieteni in Rotary,

Un An Nou fericit voua ?i familiilor voastre! Vreau sa mul?umesc in primul rand celor care au trimis urarile lor pentru Anul Nou!
Sper ca a?i avut ocazia de a sarbatori noul an cu to?i cei care va sunt dragi voua. De asemenea, va doresc din inima ce-i mai bun pentru 2015, ?i in special sa gasiti energia de a indeplini visele in actiunile Rotary.
Noul an este o oportunitate pentru mul?i de a face proiecte bune sau de a relua proiectele de succes din ultimul an. Ca Rotarieni, ar trebui sa va adresa?i fiecare intrebarea locului pe care il ocupa Rotary in via?a voastra. intreba?i-va in ce masura valorile, principiile, obiectivele sau testul celor patru intrebari re regasesc in via?a voastra de fiecare zi.
Mi-a? dori ca fiecare Rotarian sa poarte insigna PHF (Paul Harris Fellow), nu ca pe un trofeu, ci cu mandrie pentru ceea ce este Rotary: onestitate, etica, leadership, camaraderie, Serviciul mai presus de sine!
Rotary este in primul rand o problema de suflet. Rotarienii din intreaga lume lucreaza pentru pace ?i stingerea conflictelor, se angajeaza in prevenirea ?i tratamentul bolilor, cum ar fi Poliomielita, se implica sa sprijine sanatatea Mamei ?i Copilului, organizeaza educa?ia de baza ?i alfabetizarea, ?i dezvolta sau consolideaza mediul economic din comunitatile lor.
Sper din toata inima mea ca acest an va adduce multa bucurie ?i satisfac?ie ?i ca va ve?i alatura indemnului Light up Rotary.

Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

DECEMBRIE 2014:

Dragi prieteni,

Luna Decembrie confirma succesul rotarienilor nostri in marea familie Rotary. Dupa Agripa Popescu in 1938. PDG Corneliu Dinca este nominalizat Director RI pentru Zona 19. Felicitari!

Anul Rotary incepe in luna iulie; in luna august marcam luna membership, in septembrie sarbatorim noua genera?ie, octombrie este luna serviciului vocational, ?i a?a mai departe. Calendarul supune aten?iei noastre diferite subiecte in Rotary ?i ne aminte?te sa vorbim despre subiecte importante pe care le-am putea altfel trece cu vederea pe parcursul unui an Rotarian incarcat. Toate acestea fac parte din ceea ce face Rotary, ceea ce este, ?i ceea ce face fiecare dintre noi Rotarienii.

in Rotary, Decembrie este Luna Familiei. Privind inapoi in anii mei ca Rotarian, am vazut cat de important este familia in Rotary - ?i cat de important poate fi Rotary pentru familiile noastre. Sper ca in acest an Rotary, multi dintre voi vor incuraja membrii familiei sa se alature Rotary, Rotaract sau Interact.

in Rotary putem servi impreuna. Cu Rotary avem mereu lucruri interesante de povestit la cina. Suntem cu to?ii implica?i in diferite servicii, in diferite cluburi, asa ca atunci cand ne a?ezam impreuna, vorbim despre nevoile umanitare de orice fel, in orice parte a lumii.

Exista intotdeauna ceva nou de inva?at. Conversa?iile noastre sunt, de asemenea, un mod minunat de a inva?a copiii no?tri, prin ac?iunile noastre, ceea ce este cu adevarat important in via?a. Ei inva?a despre cum traiesc oamenii in diferite par?i ale lumii, precum ?i modul in care fiecare dintre noi putem ajuta. Nu exista lectii mai bune pentru familiile noastre decat lec?iile serviciului in Rotary.

Este Luna Familiei si la sfarsit de an, familiile se reunesc in pace pentru a petrece clipe minunate de sarbatori. Spiritul sarbatorilor in familie trebuie sa se reverse si peste Rotary si sa ne reuneasca la cinele cluburilor sau la balurile de caritate pe care le organizam in acest moment al anului.

Este timpul sa multumesc celor 70 de cluburi la care am ajuns cu vizita oficiala pentru interesul aratat momentului si pentru intreaga activiatate rotariana.

Alaturi de prietenii din Comitetul Districtual, va doresc ca Noul An sa va aduca sanatate, bucurii si impliniri profesionale. Va doresc sa va regasiti in Rotary, sub LIGHT UP ROTARY inca prezent si in noul an si sa va dedicati celor din jur care au nevoie de sprijinul si caldura voastra sufleteasca.

Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

NOIEMBRIE 2014:

Dragi prieteni,
Dupa cum ?ti?i, Noiembrie este dedicate Funda?iei Rotary in calendarul anual.
Funda?ia este o corpora?ie non-profit finan exclusiv contribu?ii voluntare ale rotarienilor si prietenilor care imparta?esc viziunea de a realiza o lume mai buna. Anul trecut, Rotarienii din intreaga lume au donat record 123 mil USD la Fondul anual al funda?iei Rotary.
Pentru publicul larg, Funda?ia Rotary ocupa un loc important ca o organiza?ie de caritate, ob?inand un rating de 68.57 din 70 pentru transparen?a din partea Charity Navigator. Pentru Rotary, TRF inseamna pur ?i simplu satisfacerea nevoilor umane prin granturi districtuale ?i globale, eradicarea poliomielitei prin vaccinarea copiilor din intreaga lume, elaborarea de noi studii pentru mentinerea si promovarea pacii, ?i crearea de noi prietenii, prin Vocational Team Training.
Va indemn sa reafirmam angajamentul de a contribui la programele fundatiei, in special in scopul de a indeplini angajamentul de a eradica poliomielita in intreaga lume. in acela?i timp, Cluburile trebuie sa se concentrerze pe utilizarea mai ampla a programelor Fundatiei in beneficial comunita?ilor.
Noul model de finan?are va este cunoscut, si am remarcat ca excelati ca oportunitati in serviciile primare ale funda?iei – proiecte umanitare ?i formarea profesionala – ce sigur vor avea impact durabil. indemn fiecare Rotarian sa ia in considerare donatiile directe catre Fundatie prin EREY (Every Rotarian, Every Year – Fiecare Rotarian in fiecare an).
Implicati-va prin proiectele voastre in viata comunitatii si atunci in mod sigur se va putea spune ca Aprindeti lumina Rotary!

Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

OCTOMBRIE 2014:

Dragi prieteni,
In?elegerea ideii de Serviciul vocational poate schimba complet atitudinea fa?a de munca ?i scopul in via?a. Participarea la o afacere este mai mult decat o modalitate de a-?i ca?tiga existen?a; este oportunitatea de a fi un membru al comunita?ii care sprijina comunitatea pentru a face vie?ile altora mai bune.
A?adar, ce este Serviciul Vocational? Paul Harris a scris odata: 'Fiecare Rotarian este o legatura dintre idealismul Rotary ?i meseria sau profesiunea sa'. Astfel, Serviciul Vocational este modul in care Rotary sprijina idealul de a servi prin exercitarea tuturor voca?iilor, o responsabilitate comuna atat a Clubului Rotary, cat ?i a membrilor sai.
Rolul Clubului este sa puna in aplicare ?i sa incurajeze obiectivele propriilor sale ac?iuni care sa permita membrilor sa utilizeze talentele profesionale in slujba comunita?ii. Rolul membrilor este ca prin ei in?i?i ?i prin afacerile lor, sa desfasoare aceste actiuni in conformitate cu principiile Rotary.
Programele de servicii vocationale, prin natura lor, ofera oportunita?i excelente pentru Implicarea in comunitatea de afaceri locala ?i a Districtului. Este de fapt ceea ce se va intimpla in luna noiembrie si la Forumul Vocational, la care sunteti asteptati sa participati.

Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241

SEPTEMBRIE 2014:

Dragi prieteni,
Sper ca ati profitat din plin de vacanta de vara si ca acum reluati activitatile cotidiene, dar si cele legate de clubul Rotary al vostru, revigorati si cu dorinta de a face ceea ce trebuie sa aveti in planul de activitati al fiecarui club.
Ma aflu intr-un nou ciclu de vizite la cluburi, si recunosc ca am fost profund impresionat de ceea ce am vazut pana acum. Fiecare club, cu personalitate diferita, profita de independenta sa, respectand insa obiectivele rotariene. La cele mai multe, am intalnit entuziasm, profesionalism si in?elegere intre membri.
Luna aceasta este luna Noii Generatii. Conform deciziei ultimului Consiliu Legislativ, “actiunea tinerilor” reprezinta o actiune specifica, echivalenta in interiorul clubului cu actiune interioara, cu cea profesionala, de interes public ?i cu ac?iunea interna?ionala. Gandi?i-va deci la cei tineri!
•           Clubul vostru participa la schimbul de tineri?
•           Clubul vostru a propus participant la taberele RYLA?
•           Clubul vostru a facut ceva in sus?inerea tinerilor?
Nu lasa?i aceste intrebari sa fie retorice. Spiritul Rotarian vine din inima. Cei tineri vin langa noi cu bucurie, fac lucrurile vizibile ?i cred ca impreuna putem aprinde lumina Rotary!
Al vostru in serviciul Rotary
Petre Diculescu
Guvernator D2241
2014 – 2015

AUGUST 2014:

Dragi prieteni,
Cre?terea numarului de membri in Rotary a fost o problema care ma framanta de ceva timp. De ce cu atat de multe proiecte de servicii prestate de catre cele 113 cluburi din districtul nostru, cu multe vie?i pe care le-am schimbat in mai bine, cre?terea numarului de membri continua sa fie o provocare pentru multe cluburi?
Cred cu fermitate ca, pentru cluburi ca sa creasca numarul membrilor, ele trebuie sa intreprinda un exerci?iu de planificare strategica ?i sa extinda orizontul lor de planificare pe mai mul?i ani. Procedand astfel, cluburile vor fi in masura sa i?i defineasca viziunea lor (aliniata cu District Vision) ?i sa dezvolte proiecte de mare impact, care sunt durabile ?i aduc schimbari benefice in comunitate, asigurand continuitatea intre trecut, prezent ?i viitor.
Concretizand acest lucru in ceea ce aratam, atunci avem o ?ansa mai mare de sensibilizare a publicului cu privire la lucrurile bune pe care Rotary le face. Scopul este de a inspira oamenii sa se alature Rotary pentru ca ei cred in cauza noastra ?i in ceea ce facem.
Ca Rotarian, eu contez, pentru ca... este o propozi?ie pe care sper ca noi to?i, Rotarienii, vom ?ti sa o completam. Numai atunci cand vom gasi raspunsul la aceasta intrebare personala putem ie?i ca rotarieni in comunitate ?i inspira pe al?ii sa fie ca noi.
Vreau cu  aceasta ocazie sa reamintesc tuturor cluburilor unele bune practici de a cre?te numarul membrilor ?i de a asigura reten?ia celor existenti:
 • Reintegrarea fo?tilor membri de calitate;
 • Efectuarea sondajului de clasificare pentru a identifica in cadrul clubului voca?ii absente, mijlocind astfel o cautare de membru concentrat;
 • Respectarea perioadei de Orientare a noilor membri;
 • Implicarea familiei noului membru in cadrul ceremoniei de induc?ie;
 • Cre?terea numarului membrilor de sex feminin in club;
 • intalnire saptamanala placuta ?i informata;
?i nu in ultimul rand, consolida?i clubul la un numar de minim 25 membri.
Succes!
Al vostru in Serviciul Rotary
Petri?or Diculescu
Guvernator 2014-2015 Rotary District 2241?

IULIE 2014:

Dragi prieteni Rotarieni din Districtul 2241,
inainte de orice, doresc sa mul?umesc fiecaruia dintre voi pentru devotamentul ?i daruirea cu care a?i imparta?it voca?ia ROTARY in anul ce a trecut. Am convingerea, ?tiu, ca fiecare dintre voi, dragi prieteni, l-a?i ajutat pe PDG Marian Mocan sa realizeze angajamentul sau in ROTARY: schimbarea intr-o via?a mai buna.
iti multumesc ?i eu, Marian, pentru conducerea pertinenta ?i perspectivele create noului an rotarian!
Prin noua noastra tema, LIGHT UP ROTARY, Pre?edintele RI Gary C.K Huang incurajeaza  membrii Rotary sa raspandeasca Lumina Rotary, schimbul de idei in serviciul nostru, necesitatea consolidarii cluburilor noastre.
ZIUA ROTARY este o modalitate foarte buna pentru cluburi de a pune LIGHT UP ROTARY in ac?iune. in mod sigur va este de ajutor bro?ura Rotary Days. A?tept cu nerabdare sa lucrez cu fiecare dintre voi, am toata increderea in echipa districtuala aleasa, prietenii mei in Rotary carora le mul?umesc pentru incredere ?i ajutor.
Cu sprijinul vostru ?i inspira?ia ce va caracterizeaza, exista speran?a pentru a aprinde Lumina ROTARY, a?a cum, de 110 ani, Rotary a mers mereu inainte oferind servicii mai presus de sine.
Ne vedem curand, prieteni!
Guvernator Rotary District 2241
Petrisor Diculescu

IUNIE 2014:

Dragi prieteni rotarieni,
Luna iunie este ultima luna din acest an rotarian. Va scriu aceasta scrisoare dupa intoarcerea de la Conven?ia Interna?ionala Rotary de la Sydney ?i, a?a cum v-am promis in scrisoarea precedenta, o sa va transmit cateva impresii despre eveniment.
Conven?ia de la Sydney a fost una de buna calitate. Australienii s-au straduit sa faca un eveniment grandios ?i, in cea mai mare parte, au reu?it. ?i la aceasta conven?ie, districtul nostru s-a prezentat foarte bine, meritul fiind intru totul al PDG Martha Maria Mocanu, care s-a zbatut ca prezen?a noastra sa fie la un inalt nivel. Cei doi arti?ti care au reprezentat districtul nostru au avut evolu?ii de excep?ie, sus?inand mai multe concerte decat era prevazut in mod ini?ial. Ne-am sim?it mandri cand am auzit, pe langa cantece interna?ionale, ?i piese romane?ti, pe ritmul carora am inceput sa dansam. Alaturi de noi au venit ?i al?i colegi rotarieni din diferite ?ari ale lumii (in special asiatici). Organizatorii ne-au mul?umit in public de mai multe ori pentru aceasta evolu?ie.
Standul nostru expozi?ional, care arata rolul romanilor in dezvoltarea ?tiin?ei, tehnicii ?i culturii mondiale, a fost singurul ce avea o tema mai deosebita ?i langa care s-au fotografiat o mul?ime de rotarieni din intreaga lume. Ne-am sim?it foarte bine cand mai mul?i colegi, de pe mai multe continente, ne-au felicitat pentru standul nostru, declarandu-se impresiona?i de contribu?ia romanilor la dezvoltarea omenirii. Cu to?ii au fost de acord ca avem motive sa fim foarte mandri ca suntem romani.
Daca vre?i sa vede?i ce reprezinta cu adevarat Rotary la nivel na?ional, trebuie sa participa?i la o Conferin?a Na?ionala districtuala. Daca vre?i sa vede?i ce reprezinta Rotary la nivel interna?ional, trebuie sa participa?i la o conven?ie interna?ionala. Urmatoarea conven?ie va fi in Brazilia, la Sao Paolo, in iunie 2015.
Analizand activitatea din acest an rotarian, pot sa ma declar mul?umit de ce am reu?it sa fac. Ma simt mul?umit in primul rand de atmosfera din district in acest an, de faptul ca toate cluburile au lucrat in lini?te, au colaborat, au derulat multe proiecte comune de impact pentru comunita?ile lor. Sunt mul?umit de colaborarea cu echipa mea districtuala, care mi-a depa?it toate a?teptarile, de lucrul cu majoritatea pre?edin?ilor ?i comitetelor cluburilor. Singura nemul?umire majora este legata de neparticiparea unor cluburi la dona?ia de 150 de euro/club, necesara pentru participarea in bune condi?ii a districtului la Sydney.
Rog pre?edin?ii de cluburi sa colaboreze intru totul cu noii pre?edin?i ale?i, astfel incat ceremoniile de predare/primire sa fie bine organizate, iar trecerea de la un an la altul sa se faca lin, fara sincope.
Faptul ca mandatul de pre?edinte sau de guvernator ?ine doar un an este un lucru foarte bun. in anul de mandat, fiecare rotarian care de?ine o func?ie de pre?edinte vrea sa faca ce ?tie ?i poate mai bine pentru a-?i lasa amprenta pe ac?iunile cluburilor. Faptul ca fiecare dintre noi este ocupat cu o  mul?ime de probleme de serviciu, de familie ?i de alta natura ne face sa nu prea avem timp pentru alte activita?i o perioada mai indelungata. Fiecare an rotarian trebuie sa insemne un pas inainte in dezvoltarea globala a clubului ?i a districtului din care facem parte. Sa nu uitam ca este bine ?i eficient sa lucram in echipa.
Va rog sa fi?i aten?i la activitatea cluburilor Rotaract ?i Interact pe care le coordona?i. in acest an, numarul cluburilor de tineret a crescut cu peste 25%, ceea ce este un lucru pozitiv. Dar aceasta cre?tere trebuie sa insemne ?i o implicare mai mare ?i mai multe proiecte pentru comunitate. Tinerii sunt foarte dornici sa faca o treaba buna, dar ei trebuie sprijini?i ?i indruma?i.
La final de mandat, vreau sa urez tuturor cluburilor sanatate ?i buna in?elegere, multe proiecte de succes, sa fi?i alaturi de noul Guvernator, care trebuie sa va simta aproape, a?a cum v-am sim?it ?i eu. Sa incerca?i sa face?i tot ce va sta in putin?a sa-i ajuta?i pe cei care au nevoie.
Ma simt fericit ?i foarte mandru ca am fost Guvernatorul Districtului 2241 Romania – Republica Moldova in anul rotarian 2013-2014 ?i ca am reu?it sa descopar partea pozitiva a Romaniei ?i a Republicii Moldova.
Sa ne revedem cu bine!
Cu prietenie rotariana,
Marian MOCAN
Guvernator 2013-2014

MAI 2014:

Dragi prieteni rotarieni,

Luna mai este penultima luna din acest an rotarian. Am reu?it sa vizitez 112 cluburi din cele 113 ?i nadajduiesc sa inchei cu bine mandatul meu de guvernator.

Am a?teptat sa scriu aceasta scrisoare, aferenta lunii mai, dupa ce s-a desfa?urat deja Conferin?a Districtuala de la Timi?oara, astfel sa pot transmite cateva concluzii, la cald, despre cel mai important eveniment rotarian al anului. ?i, ca sa fiu ?i mai expresiv, trebuie sa ?ti?i ca aceasta scrisoare a fost scrisa la peste 10.000 metri altitudine in avionul ce ne poarta, pe mine ?i inca 42 persoane, (rotarieni ?i familiile lor) spre Conven?ia Interna?ionala de la Sydney.

Conferin?a Districtuala din acest an, la care au participat peste 150 rotarieni din district, s-a afirmat ca o incununare a muncii depuse de noi to?i (de mine, de comitetul districtual, de comitetele de conducere ale cluburilor, ?i de fiecare rotarian din district ). Cred ca am reu?it. Sper ca to?i participan?ii sa fi avut acela?i sentiment cu cele exprimate deja de unii dintre ei…
La aceasta conferin?a au participat, pe langa rotarieni din districtul nostru, ?i rotarieni din Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Ucraina. Ne-a impresionat in mod deosebit delega?ia din Ucraina, formata din patru rotarieni care, chiar in condi?iile dificile prin care trece ?ara lor, ?i-au ?inut cuvantul dat mie, in luna noiembrie, cand am chartat clubul Donetsk Advance, cand au promis ca vor veni la conferin?a noastra.

Dezbaterile interesante cu privire la proiectele desfa?urate, dar ?i cele propuse in cadrul conferin?ei, au fost subiectele noastre, in zilele de 15 – 18 mai, 2014. Colegii din alte districte au apreciat munca noastra, reflectata in prezentarile facute, de substan?a lor, dar ?i de implicare cluburilor. Reprezentantul special al pre?edintelui Rotary International, colegul nostru, Moshe Yonay, din Israel, a eviden?iat, printre altele, ca a venit aici sa dea un impuls mi?carii rotariene de aici ?i sa transmita informa?ii noi, dar in final, cu seriozitate, dar ?i cu umor, a recunoscut ca… avut de inva?at de la noi! Deliciul conferin?ei a fost seara multiculturala, cand peste 90% din colegi, imbraca?i in costumele populare, specifice zonei fiecaruia, au demonstrat ?i sim? artistic, ?i ata?ament fa?a de valorile tradi?ionale. A fost o petrecere minunata ?i am sim?i o emanare de bucurie ?i voie buna, cum nu am mai sim?i de multa vreme. De?i ne - am dorit sa alegem cel mai frumos costum popular, acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca numarul costumelor ?i diversitatea lor au fost atat de impresionante, incat juriul, printr-o excep?ie unica, le-a declarat pe toate… ca?tigatoare! Mul?umesc pre?edintelui Mihai Hora?iu Josan ?i clubului din Aiud, care ne-a facut in dar, pentru acea seara de neuitat, orchestra?ia muzicala, dar ?i o echipa de dans popular, ambele, de excep?ie. Mul?umesc clubului din Zalau ?i, personal, colegului nostru, Dinu Iancu Salajanu, membru al acestui club, care a sus?inut un concert extraordinar, producand o energie din care s-au hranit dansatorii pe ringul de dans. Dans rotarian, daca-mi permite?i sa inventez o noua sintagma!

Participan?ii la conferin?a au primit in mape ?i cartea ce a reflectat toate ac?iunile rotariene din Districtul 2241 (perioada iulie 2013-aprilie 2014), comunicate colegei mele, Lia Lucia Epure, responsabila cu imaginea districtului. Ne propunem ca in finalul mandatului sa tiparim ?i partea a doua a car?ii, ”Arta de a fi rotarian”, cu un sumar editorial, referitor in lunile mai ?i iunie, dar ?i cu cele mai relevante expresii ale muncii in district, pentru anul pe care-l vom incheia curand. Va rog, deci, sa transmite?i cat mai urgent reflectarea ac?iunilor voastre, ele vor fi cuprinse in noul volum.

Sper ca inten?iile noastre, complexitatea activita?ilor din cadrul districtului, multitudinea de preocupari, proiectele ample, energiile incumbate in munca noastra din acest an sa fi devenit vectorul comun, rotarian, spre afirmarea scopului nostru: servirea comunita?ii.

Dar toata aceasta desfa?urare de for?e nu ar fi fost posibila fara sprijinul de care am beneficiat din partea echipei districtuale ?i al celor patru cluburi din Timi?oara. Le mul?umesc tuturor ?i ii asigur de intreaga mea considera?ie. Fotografiile realizate la conferin?a au fost deja distribuite catre cluburi, in varianta electronica.

Va supun aten?iei o propunere din district: unul dintre cluburi a propus ca districtul nostru sa se implice mai mult in activitatea de protec?ie a mediului ?i sa incepem o colaborare cu Ministerul Mediului astfel ca, din randurile noastre, sa furnizam un numar de comisari voluntari de mediu care sa supravegheze modul de respectare a legisla?iei in domeniu. Ideea imi pare interesanta ?i a? dori sa va trimite?i opiniile voastre la secretariatul districtului.

in final, doresc sa adresez o rugaminte cluburilor care, din diferite motive, nu au transmis inca dona?ia lor de 150 Euro/club pentru promovarea imaginii districtului, la Sydney. ii rog sa faca asta, este un gest normal, rotarian, patriotic, promovarea valorilor de referin?a in fa?a a peste 25.000 rotarieni, din intreaga lume. Colega noastra, PDG Martha Maria Mocanu, a depus o munca titanica, sa aratam lumii cine suntem, cu adevarat!

La intoarcerea de la Sydney, in scrisoarea aferenta lunii iunie, va voi comunica modul in care ne-am prezentat la aceasta intalnire grandioasa, in care for?a rotariana, energia noastra, capata valen?e noi.

Cu prietenie rotariana,


Marian MOCAN
Guvernator 2013-2014

APRILIE 2014:

Dragi prieteni rotarieni,

Pentru Rotary International, luna aprilie este "Magazine Month". In aceasta luna se analizeaza activitatea cluburilor Rotary, Rotaract si Interact si se propune premierea celor mai reprezentative cluburi din district.

Aprilie 2014 este si luna Sarbatorilor Pascale pentru intreaga crestinatate. Este luna in care fiecare dintre noi ne analizam introspectiv activitatea de pana in prezent si ne facem planuri personale si organizationale pentru urmatoarele luni ale anului.

Asa cum va spuneam in scrisoarea din martie, a inceput verificarea informatiilor tuturor membrilor Rotary din district, prin telefon, printr-un call center constituit la Timisoara. Verificarea pleaca de la lista oficiala a membrilor Rotary International inscrisi pe My Rotary, care au ID rotarian. Rog presedintii si secretarii cluburilor sa raporteze la Rotary International toti colegii primiti in cluburi, conform normelor rotariene. Aceasta actiune va continua aproximativ o luna, pana la finalizarea tuturor verificarilor, astfel incat sa avem informatii cat mai corecte despre toti membrii din district.

Cea mai semnificativa actiune din luna urmatoare va fi Conferinta Districtuala de la Timisoara, in perioada 15-18 mai. Cu aceasta ocazie, vor fi sarbatoriti 85 de ani de miscare rotariana in Romania. In 1929 au fost infiintate primele doua cluburi Rotary din Romania, la Bucuresti si Timisoara. In anii urmatori au fost infiintate si alte cluburi, in alte orase din tara. Plecand de la acest moment festiv, vrem sa organizam in data de 16 mai o seara inedita, in care fiecare participant sa fie imbracat in costum traditional popular din zona sa folclorica. Evenimentul va avea loc la restaurantul fabricii de bere din Timisoara (prima fabrica de bere din Romania, infiintata in 1718). Va fi organizat si un concurs de costume populare iar atmosfera va fi intretinuta de solisti si formatii de renume.

In 17 mai, va avea loc gala dinner - o seara de gala de inalta tinuta si rafinament. Mancarea va fi pregatita de maestrul Antonio Passarelli, vinul va fi oferit de Cramele Recas, iar partea muzicala va fi asigurata de solisti si formatii cu legaturi directe in cluburile Rotary. Conferinta se va incheia duminica, 18 mai, la Cramele Recas, unde incepand cu ora 13 vom avea un pranz special, cu degustari de vinuri premiate la ultimele concursuri internationale si cu alte surprize. Ne dorim sa avem un eveniment deosebit, care sa arate forta si diversitatea Districtului 2241 Romania si Republica Moldova. Va rugam sa va inscrieti prin formularele care se gasesc pe site-ul districtului. Locurile fiind limitate, la anumite actiuni se va merge pe principiul - primul venit, primul servit -

Suntem in ultima parte a anului rotarian 2013-2014. Am depasit limita de 100 cluburi vizitate si sper ca in curand sa vizitez toate cele 113 cluburi din district. A fost un maraton adevarat, intalniri cu foarte multi colegi, vizite la diferite proiecte, intalniri cu autoritatile. Am avut privilegiul de a intalni oameni minunati care mi-au dat motive sa ma implic cu toata energia in munca aceasta frumoasa, dar si grea. Asa cum am spus si in ultimele mele vizite, am avut oportunitatea de a intalni partea pozitiva a Romaniei si a Republicii Moldova.

Este important ca la nivel national cluburile sa-si promoveze activitatea in mass media. Vom avea astfel mai multa vizibilitate, iar oamenii din exteriorul organizatiei ne vor cunoaste mult mai bine.

Pentru a fi promovati in revista districtului, va rog sa trimiteti colegei noastre Lia Lucia Epure fotografii si descrieri pe scurt ale evenimentelor pe care le-ati desfasurat.

Cu prietenie rotariana,
Marian MOCAN
Guvernator 2013-2014

Octombrie 2018

Dragii mei prieteni rotarieni,


Mă bucur vă regăsesc din nou în cluburile voastre, pregătiţi să vă aduceţi aportul în realizarea proiectelor de club, comune sau în cele districtuale.

În urma vizitelor efectuate prin D 2241, constat cu satisfacţie că echipele noilor lideri de club sunt inspirate şi implicate în realizare proiectelor propuse spre derulare de-a lungul acestui mandat rotarian.

Luând pulsul organizaţiei, vă pot asigura că este unul bun, plin de viaţă, vibrant şi proactiv, ceea ce mă face să fiu mândru de fiecare dintre voi şi vă mulţumesc!

În calendarul lunar a organizaţiei noastre, luna octombrie are ca tematică implementarea proiectelor ce au impact asupra susţinerii şi dezvoltării economiei locale, "Economic and Comunity Development Month". Un prilej potrivit să ne aplecăm preţ de câteva rânduri asupra temei de un real interes pentru organizaţie şi cluburile noastre.

Suntem definiţi şi cunoscuţi ca reprezentanţi ai elitei profesionale, fiecare în domeniul lui de activitate, calitate recunoscută atât de breasla din care facem parte, cât şi de comunitatea în care activăm.

Desigur, mulţi dintre noi ne regăsim în zona antreprenorială, în raport cu colegii din zona academică sau a funcţionarilor publici aparţinând diferitelor sectoare sau instituţii ale statului, unde ne asumăm un rol important în activitatea şi dezvoltarea economică locală sau naţională.

Cu oarecare uimire şi nedumerire constat însă că uităm încet-încet un lucru sau ne ferim să o spunem: pe lângă faptele bune pe care le facem, transpuse în proiecte unde ne implicam cu trup şi suflet, cu timpul şi expertiza noastră, mai aducem şi bani de acasă, bani care trebuie produşi de undeva.

De ceva timp, se aud păreri, tot mai vocale, care lasă să se înţeleagă că membrii Rotary nu pot şi nu nu ar trebui să facă afaceri împreună! Total eronat!

Dacă nouă, ca şi antreprenorilor - oameni de afaceri - cei care pot şi aduc un plus valoare la economia şi dezvoltarea comunităţilor, nu ne merge bine şi suntem îngrijoraţi de propriile noastre nevoi, cum am putea avea starea şi putinţa să ne aplecăm asupra altor nevoi desprinse din comunităţi sau grupuri de oameni afectaţi de probleme a căror rezolvare instituţiile statului şi a reprezentanţilor săi nu le pot momentan rezolva?!

Putem şi trebuie să facem afaceri între noi, atâta timp cât avem oferte cinstite, corecte şi atractive, aşa cum se recomandă în Codul de Conduită Rotarină:

"Îmi desfăşor etic activităţile mele personale, de afaceri şi profesionale, încurajând şi promovând înaltele standarde etice, ca un exemplu pentru ceilalţi;

Sunt corect în toate relaţiile mele cu ceilalţi şi să îi tratez cu respectul cuvenit;

Nu solicit unui coleg Rotarian privilegii sau avantaje diferite de cele acordate şi celorlalţi, în mod normal, în relaţiile de afaceri sau profesionale".

De la această idee au plecat şi părinţii fondatori ai acestei organizaţii, când Paul Harris, din dorinţa de a forma în jurul său un grup omogen al oamenilor de afaceri, a înfiinţat un club în interiorul căruia s-a dezvoltat o strânsă camaraderie şi o bună relaţie de conlucrare, ca parteneri de afaceri.

Cu timpul, au conştientizat că din postura oamenilor privilegiaţi ai momentului se pot implica asupra anumitor nevoi ale comunităţii în care trăiesc, reuşind să pună în agenda lor de lucru şi teme comunitare asupra căreia au început să se aplece şi să se implice tot mai mult, astfel că nu peste mult timp, principala preocupare a organizaţiei va căpăta valori şi dimensiuni umanitare.

Prin urmate, haideţi să fim deschişi la această oportunitate pe care ne-a oferit-o părinţii fondatori ai acestei organizaţii, oameni de afaceri, la rândul lor.

Ar fi normal să ştii cu ce se ocupa colegul nostru rotarian din Iaşi, ce produce cel din Alexandria, ce oferte au cei din Satu Mare, Bacău, Cluj sau Harghita. Trebuie să ne facem cunoscute preocupările noastre cotidiene şi în măsura interesului manifestat, să lucrăm împreună.

Totul depinde de noi şi ceea ce cred că ne lipseşte în acest moment, ar fi COMUNICAREA pe această temă.

În urma unei bune şi deschise comunicări vom reuşi şi să dezvoltăm şi să dinamizăm afacerile noastre, care se va reflecta cu siguranţă şi în dezvoltarea economică locală, una din direcţiile de acţiune ale organizaţiei noastre, în care produsele şi serviciile oferite le putem achiziţiona din comunitatea locală a membrilor rotarieni sau să sprijinim micii întreprinzători locali prin achiziţii a produselor şi serviciilor oferite de aceştia, începând de la produsele agroalimentare până la computere sau alte bunuri necesare vieţii de zi cu zi.

În calendarul de acţiuni al acestui mandat ne propunem să revigorăm relaţiile de afaceri desfăşurate între noi rotarienii, astfel că în martie 2019 vom organiza Forumul Oamenilor de Afaceri Rotarieni (FOAR) - un eveniment aparte de cel Vocaţional - unde vor fi invitaţi toţi cei care doresc să-şi promoveze EXPLICIT activitatea, incluzând prezentarea produselor, serviciilor şi ofertelor de business.

Tot aici va fi şi o Bursă a Locurilor de Muncă, unde vor fi invitaţi membrii Cluburilor Rotaract pentru a lua la cunoştinţă şi de ofertele prezente sau viitoare a locurilor de munca care le-ar putea oferi colegii lor mai mari in cadrul firmelor coordonate sau deţinute de membrii rotarieni.

Ca o concluzie la această temă, vă îndemn prieteni dragi să îndrăzniţi să vă cunoaşteţi şi să vă diseminaţi mai bine activităţile de zi cu zi, să interferaţi unii cu alţii, să vă oferiţi serviciile şi produsele, fără nicio sfială, către întreaga comunitate rotariană a D 2241 şi nu numai. Pentru că, repet, numai dacă ne merge bine vom fi capabili să facem bine pe mai departe!

La sfârşitul acestei scrisori, doresc să vă reamintesc tuturor că în data de 24 octombrie vom sărbători, ca în fiecare an, Ziua Mondială Polio, ziua proiectului-locomotivă al organizaţiei noastre, în care îndrăznim să ne asumăm rezolvarea unei probleme globale - o lume fără Poliomielită. O asumare de care trebuie să fim foarte mândri, deoarece ultimele date statistice ne arată că au mai rămas doar două ţări endemice în care, la data de 25 septembrie au fost anunţate doar 18 cazuri de poliomielită, 4 în Pakistan şi 14 în Afganistan. Mii de cluburi din întreaga lume şi-au planificat o serie de evenimente dedicate acestei zile, în vederea creşterii conştientizării acţiunilor întreprinse de organizaţia noastră, de care trebuie să fim mândri, fiecare rotarian din D2241, deoarece fiecare dintre noi a fost implicat în acest demers atât prin contribuţiile financiare donate către Fundaţia Rotary, cât şi prin prezenţa noastră în zonele de vaccinare.

Vă invit, aşadar, dragii mei rotarieni, preşedinţi de cluburi, ca la nivel de cluburi să vă programaţi un eveniment dedicat acestei teme de mare importanţă pentru organizaţia noastră, marcând cum se cuvine Ziua Mondială dedicată luptei pentru eradicarea poliomielitei din întreaga lume!

Cu prietenie, vă îmbrăţişează al vostru

Crsitian V. Jurji

Noiembrie 2018

Prieteni dragi,

Am intrat deja în luna noiembrie, lună care, în calendarul organizației este cunoscută ca fiind "luna Fundației" .
Așa cum bine știm cu toții, fundația Rotary a fost fondată în 1917, la inițiativa rotarianului Arch C. Klumph, cel care nu peste multă vreme va deveni Președintele Rotary-Internațional. Prima donație făcută în cadrul acestei fundații a fost în valoare de 26,50 $, sumă care va constitui fondul de lansare al fundației, gândit a fi folosit în scopul de "a face bine în lume" . În timp a devenit principalul fond care va susține proiectele desfășurate de către cluburile din întreaga lume, proiecte desprinse din ariile de acțiune ale organizației noastre, a căror valoare a depășit suma de 3 miliarde de $ .

Districtul nostru a marcat acest moment din calendarul Rotary Internațional, la începutul acestei luni, când a avut loc "Seminarul Fundației", în cadrul căruia au fost reiterate programele fundației, dar în mod prioritar ne-am axat pe o temă de mare interes și reală importanță în viața cluburilor, și anume realizarea Global Grant-urilor .
Pentru că orice ar însemna Rotary pentru noi rotarienii, pentru lumea ce ne înconjoară, organizația va fi recunoscută pentru proiectele pe care le realizează în folosul comunităților iî care trăim.

Așa cum am constat de-a lungul timpului, aceste proiecte necesită finanțare, fie din mediul de afaceri care este din ce în ce mai puțin sensibil și generos în a le susține, fie din sponsorizările rotarienilor, care nu reprezintă cea mai bună soluție în vederea realizării lor. Acum însă, avem acest instrument de lucru, care va face posibil ca fiecare dolar pus de noi să capete dimensiuni multiplicatoare, făcând posibil ca 100 $ să devină 1000 $ ! Cu condiția să fie inițiat un Global Grant ...

Prin urmare, întreaga întâlnire s-a centrat asupra acestui subiect, constituirea Global Grant-urilor, considerat a fi cel mai important instrument, în vederea realizării unor proiecte durabile și de mare impact în comunitățile noastre, proiecte multianuale, cu un grad mare de sustenabilitate .
Deși, anunțat în scurt timp, cu doar 10 zile înaintea începerii acestui eveniment, seminarul a cunoscut o largă participare, fiind înregistrați participanți din 87 de cluburi din D 2241. Le mulțumesc și pe această cale, Președintilor de club și AG pentru conștientizarea necesității trimiterii unui reprezentant de club la un asemenea eveniment, dedicat Global Grant-urilor .

Ca și loc de întâlnire și gazdă a acestui seminar, a fost ales un club din mijlocul țării, și anume, cel din Miercurea Ciuc, un club tânăr, cu o experiență rotariană, de doar 4 luni, ai cărui membrii ne-au primit cu mare plăcere, bucuroși pentru încrederea și suportul acordat primilor pași făcuți pentru viitoarele acțiuni rotariene.

Am avut șansa să ne întărim echipa de lucru, cu vorbitori de mare valoare pe temele prezentate în ceea ce privește programele fundației și realizarea unui GG .
Ne-am bucurat de prezența și expertiza Chair-ului Fundației la nivel de District, PDG, Daniel Condurache, de PDG Maria Martha Mocanu , PDG Emilian Sopoianu, Chair-ului Districtual pe GG, Călin Lazăr, alături de Co-Chair-ul Districtual GG, Mariana Faur .

Am gândit un program cu puțină teorie și multă practică, cu accent deosebit pe cel practic, bazat pe expunerea de exemple, de tip "pas cu pas". S-a avut în vedere redactarea unui GG, începând de la exercițiul alegerii temei proiectului și încadrarea corectă, într-una dintre cele 6 arii de acțiune ale fundației, punerea lui în pagină, constituirea bugetului, identificarea partenerilor străini, a partenerilor locali, alături de o bună consiliere a pașilor necesari de urmat, care să ducă la evaluarea favorabilă a comisiei decidente din centrala RI-Evenston, după care să se facă implementarea proiectului, urmărirea lui în timp, cu buclele de control aferente, și nu în ultimul rând, atenția acordată considerațiilor de final ale acestui proiect.

Pentru a fi mai clari în cele transmise, a urmat expunerea a trei proiecte, derulate de către colegii din district, ca exemple de bună practică pentru alte cluburi, care doresc să realizeze un nou GG.

Evident că, în economia întregului seminar a fost prevăzută și latura de socializare, astfel că, împreuna cu Asistentul de Guvernator zonal, Attila Z. Jeszenszkyși clubul gazdă am pregătit un program, în care am avut posibilitatea să vizităm Muzeul Secuiesc al Ciucului, un edificiu ce merită văzut, dacă drumurile voastre se vor abate prin această zonă. Aici am avut parte de un ghid profesionist, și anume, unul din membrii noului club din Miercurea Ciuc,care are și calitatea de Director al Muzeului.
A urmat o vizită la una dintre cele mai apreciate și recunoscute mărci de bere private din Miercurea Ciuc, unde am făcut un tur de fabrică, urmat de o degustare “fără limită”, a unei game diversificate de produse, vândute sub această marcă, și nu în ultimul rând, un prânz de poveste, luat în aer liber, în incinta fabricii, sub atenta observație și îngrijire a directorului acestei fabrici, o distinsă și agreabilă fostă jucătoare de baschet din cadrul echipei nationale a Romaniei .
Întorși în sala de conferințe, am mai avut două prezentări, în care s-a pus accentul pe identificarea partenerilor externi, în realizarea Global Grant-urilor, unde s-a reiterat ideea că inițierea unui global grant începe de la o relație între persoane, când un membru al unui club din România, cunoaște un membru al unui club dintr-o altă țară/district. În urma prieteniei ce se leagă și a discuțiilor purtate cu privire la posibilitatea deschiderii unui GG, persoana din clubul străin, bazată pe relația de încredere pe care partea romană i-a transferat-o, va propune în club această intenție și va recomanda realizarea ei. De aici încolo, totul este poveste, se fac demersurile în vederea unor vizite bilaterale de club, în urma cărora membrii se cunosc mai bine, ocazie cu care se fac și reglajele financiare de finețe, țară cu țară, district cu district, folosindu-se formulele de multiplicare ale sumelor puse în joc de fiecare parte.
Și uite așa, din jocul acesta, poate lua naștere un proiect, cu o valoare minimă de 30 000 $ și maximă de 200 000 $.
Și pentru ca acest "vehicul" să poarte un nume, îl vom găsi sub denumirea de “Comitete Interțări”, ICC, capitol la care, D 2241 se află pe podiumul de premiere, fiind pe locul al doilea din Europa, cu 28 de Comitete Interțări.
Prin urmare, prieteni dragi, nu ezitați să aveți câte un reprezentant sau doi, din fiecare club existent pe pagina D 2241, unde veți găsi și responsabilii districtului, pe fiecare ICC în parte.

Am închis seminarul prin acordarea MOU, certificatul care atestă dreptul clubului de a se înscrie la deschiderea unui Global Grant, cluburilor participante la acest seminar de instruire. A urmat o masă de seară, agreabilă, unde am fost surprinși de către gazdele noastre, cu prezentarea unui frumos spectacol folcloric de cântece și dansuri, care ne-a "îmbatat" auzul cu muzica specifică din secuime și ne-a "săturat" privirile în ceea ce privește portul popular din această zonă . Ne-am despărțit cu promisiunea deschiderii unui GG, cât mai curând posibil .

Așadar, cei care nu ați putut participa, pregătiți-vă pentru următorul seminar, care se va ține în luna februarie a anului viitor.

Până atunci, toate cele bune și spor la proiecte !

Cu pretuire,

al vostru Cristi V.Jurji
Guvernator D.2241

Decembrie 2018
Prieteni dragi,

Mă bucur să vă regăsesc în febra pregătirilor pentru ultimele acțiuni ale sfârșitului de an. Pe unii vă regăsesc cuantificând realizările obținute, pe alții încă la pregătirea balurilor anuale, evenimente memorabile din care vă asigurați resursele și fondurile necesare realizării proiectelor voastre.

După cum știm, la nivel districtual, în mare parte, aceste proiecte scot în evidență implicarea în domeniul sănătății, arie deficitară în fiecare comunitate unde ne desfășurăm activitatea, unde se simte o nevoie acută de ajutor. De aceea, luna Decembrie poate fi un prilej cât se poate potrivit pentru a ne implica în acest domeniu de interes, mai ales că și coincide cu tema regăsită în calendarul lunar al organizației noastre, cunoscută sub denumirea de “Disease Prevention and Treatment Month”.

Sunt mândru de faptul că reușim să ducem la bun sfârșit astfel de proiecte importante și vă felicit pe toți cei implicați în aceste acțiuni/demersuri! Încep prin a-i felicita pe liderii fiecărui club, dar și pe toți ceilalți, prieteni dragi, care faceți posibil, ca prin apartenența voastră la această organizație, să fie un “pic” mai bine pentru cei din jurul nostru. La fel de mândru și onorat m-am simțit și la ultima acțiune districtuală, cea în care reprezentanții D 2241 România și R. Moldova au răspuns prezent la evenimentele dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, în perioada 29 Noiembrie – 1 Decembrie 2018.

Alături de cei peste 500 de participanți am trăit momente de o mare emoție sufletească, greu de descris în cuvinte, participând la evenimentele organizate, cu succes, de colegii noștri rotarieni ai cluburilor gazdă din Alba Iulia. Au fost zile pline petrecute alături de rotarieni aparținând tuturor zonelor istorice, care prin prezența lor, au făcut dovada că, indiferent de etnia de care aparținem, suntem români prin născare, reuniți sub umbrela unei mari organizații care promovează un set de valori prin care facem diferența în societate.

Pentru cei care nu ați fost prezenți la fața locului, multe dintre aceste momente le-ați regăsit pe canalele de comunicare de tip social media, prin postările și comentariile făcute de participanți. Cu ajutorul acestor materiale s-a desprins ideea că a fost un eveniment districtual reușit și că cei care au participat au avut ocazia să trăiască aceste stări de înaltă încărcătură emoțională. Mai mult, au avut șansa să se bucure de prietenia arătată de fiecare rotarian în parte, indiferent de zona lui de proveniență.

A fost o ocazie desăvârșita pentru a vedea un tablou plin de culoare și diversitate, certificând încă o data, diversitatea în unitate a organizației noastre. Pentru a marca și păstra acest moment în memoria colectivă, ne gândim serios să realizam un album, care să fie distribuit la Conferința Districtuală de la Timișoara, desfășurată în perioada 13-17 iunie. Eveniment districtual la care, vă așteptam cu mare placere, în orașul care, peste doi ani va fi Capitală Culturală Europeană.
Pentru informarea celor care nu au reușit să ne fie fizic aproape, cu voia voastră ,vă fac partașii la cateva acțiuni care au marcat acest eveniment.
Înca din prima seară, ne-am bucurat de o suită de evenimente deosebite: vernisaj de pictură pe tema Marii Unirii, realizat de colega, Rodica Pungea; lansare de carte pe aceeași tema, sub semnătura colegului, Sergiu Botezatu din Chișinău-R Moldova și un scurt, dar explicit expozeu al clădirilor istorice care au marcat momentul actului istoric al anului 1918 . Am încheiat seara cu un regal artistic, oferit de o seamă de interpreți violoniști și pianiști remarcabili, printre care am regăsit-o pe colega noastră, Vasilica Stoiciu-Frunza la pian, acompaniată de tenorul Eusebiu Huțan, profesorul Alex Săndulescu și cei doi adolescenți ai săi, și nu în ultimul rând de un emoționant moment oferit de echipa RotaKids Alba Iulia .

În prima parte a celei de-a doua zi, ne-am bucurat de intervențiile interesante, inedite și chiar necunoscute nouă, ale unei pleiade de buni vorbitori- actiune moderata de colegul nostru Attila Tamas- din care amintim pe ilustrul nostru coleg, cosmonautul Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Dorin Herlea, Zsolt Vasile Grigoruț, prof dr.Bolea Nicolae etc.

După amiază, încolonați pe patru rânduri, purtând steaguri tricolore și pancarte cu însemnele districtului si ale cluburilor din orașele de proveniență, ne-am deplasat cu cântec înainte, de-a lungul bulevardului principal al orașului, până la locul unde am dezvelit ceasul stradal, amplasat de membrii cluburilor din Alba Iulia, pe al cărui cadran se află sigla Rotary. Acest ceas a fost donat municipalități, se reglează automat, via satelit și este așezat pe stativ stilizat precum cel pe care a stat aparatul folosit de fotogratul Unirii, Samoiă Mârza. A urmat o deplasare în Cetate, unde am participat la un flash mob, iar la final, în prezența unei delegații de rotarieni francezi, am purces la dezvelirea bustului lui Emmanuel de Martonne, geograful francez care a trasat granițele României Mari.

A urmat Balul Unirii, un eveniment deosebit, petrecut cu multă plăcere și bucurie pe ritmurile remarcabile ale grupului Mirel Manea Band. Balul a avut scop caritabil, și anume adunarea de fonduri în vederea dotării muzeului din Alba cu o colectie întreagă de costume populare românești.

Dimineața de 1 Decembrie ne-a întâmpinat cu un ger de -14 grade, pe care l-am sfidat și, încolonați, cu cântecul pe buze, am intrat pe poarta Cetății, până la Sala Unirii, unde am urmărit citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” și am retrăit momentul “primirii Solilor Cetaților de Scaun“ .

Momentul culminant al zilei a fost marcat de plantarea “Stejarului Rotary-Stejarul Centenar al Marii Uniri“, la baza căruia am depus “Capsula Timpului“. Peste 880 de mesaje și gânduri au fost introduse în această capsulă, adresate stră-strănepoților noștri, cei care, credem noi, le vor citi peste 100 de ani.

Mă consider un Guvernator privilegiat pentru că am avut șansa ca mandatul meu să se desfășoare pe parcursul anului Centenar, care mi-a oferit ocazia marcării evenimentului, în numele tuturor celor 3587 de suflete rotariene ale Districtul 2241.

Participanți sau nu la eveniment, oricare dintre voi, m-aș bucura ca ori de câte ori drumurile voastre trec prin Alba Iulia, să vă opriți și la “Stejarului Rotary-Stejarul Centenar al Marii Uniri“. Pentru că da, este stejarul vostru, al tuturor rotarienilor care gândesc și trăiesc în spiritul și valorile ce ne unesc în această organizație.
In momentul când l-am plantat, mental v-am adus, pe fiecare in parte, alături de mine, considerându-vă părtași la acest eveniment.

Prin urmare, fiți mândri de voi pentru tot ceea ce ați făcut până acum și pentru ceea ce o să faceți pe viitor !
Bucurați-vă de acest sfârsit de an, de familiile voastre și de Noul An ce va să vină, care să vă aducă, doar ce vă lipsește, nimic mai mult !

Sărbători fericite, prieteni dragi !

Cu pretuire ,va imbratiseza al vostru

Cristi Jurji

Februarie 2019

Bine v-am gasit la o nouă temă, de larg interes care preocupă calendarul lunar rotarian!

“Peace and Conflict Prevention” - o temă spinoasă ce a preocupat organizația noastră înca de la începutul anilor 40, care și astăzi se află pe calendarul Rotary Internațional.

Ne putem mândri că Rotary Internațional a creat premisele constituirii unei organizației mondiale, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură - UNESCO, în urma conferinței desfășurate la Londra, în anul 1942 având ca temă “Analizarea Educației Internaționale și a Schimbului Cultural în scopul de a preveni conflictele”.

De asemenea, Rotary prin aportul celor 49 de delegați rotarieni, consultanți în cadrul celor 29 de delegații participante la lucrările Conferinței de Înființare a ONU, a jucat un rol extrem de important in formarea acestui organism international - Organizația Națiunilor Unite , înființată în anul 1945 .

Au urmat o serie de proiecte și acțiuni, specific concepute și realizate de organizația noastră, începând cu prima inițiativă, cea a înființării unui “Comitet Interțări Franța – Germania”, la Viena, în anul 1931, cunoscut sub denumirea ”Micul Comitet Francez – German”, având ca scop întărirea relațiilor bilaterale ale rotarienilor dintre cele doua țări, pentru a le oferi mai multe oportunități în dezvoltarea prieteniei și promovarea păcii globale. Din păcate, mișcarea rotariană a fost interzisă în 1937, de către regimul totalitar nazist, ceea ce a dus la întreruperea acestei inițiative.

A doua încercare, inițiată de partea franceză, care-și propusese îmbunătațirea cât mai curândă a relațiilor dintre cele două mari părți antagoniste, din perioada celor două războaie mondiale, a fost realizată cu succes, semnându-se actul de naștere al „Comitetului Interțări Franța – Germania”, pe data de 23 mai 1950, în cadrul Conferinței Internaționale de la Strasbourg, loc în care, prin vocea Guvernatorului Robert Haussman, s-a statuat ideea potrivit căreia ,
De acum înainte, în fruntea idealului rotarian, trebuie să fie pacea !
O inițiativă de bun augur, devenind în timp un vehicol perfect în armonizarea relațiilor de prietenie dintre țări și districte. Astfel, în acest moment, Rotary Internațional numără peste 200 de Comitete Interțări, reunite în “The Inter-Country Committees”, organizație în fruntea căreia se află un conațional, PDG Ovidiu Coș - Chair of ICC Executice Concil, membru al Clubului Rotary Alba Iulia.

Am dobăndit astfel, o excelentă rețea de comunicare și relaționare a membrilor de pretutindeni, apartinand diferitelor țări cu o largă și diversificată paletă culturală și o bună conlucrare în derularea proiector comune .

De-a lungul timpului, organizația noastră a dezvoltat și o altă serie de programe care pot și acționează în spiritul temei lunare și care își propun a dezvolta bunele relații dintre rotarienii din întreaga lume – “Rotary Friendship Program”, coordonat în D2241, de către colegul nostru, PP Alexandru Iote, membru RC Alexandria. Familii de rotarieni, din diferite țări și continente, se vizitează reciproc, pe durata a două săptămâni, pentru a avea un contact direct cu persoane și locuri interesante, în vederea unei mai bune cunoașteri a realităților din țara respectivă, a dezvoltarii încrederii și a consolidării de noi prietenii si nu ultimul rând, posibitatea deschiderii unui Global Grant pentru un proiect local.

De un mare interes și larg succes se bucura și programele dedicate tinerilor Interactieni, precum schimbul de elevi cunoscut sub numele „Youth Exchage Program YEP ”, coordonat la nivel de District, de catre PP Cristina Voina,membru în RC Alba Iulia. În cadrul acestui program, tineri din diferite țări, au posibilitatea ca pe durata unui an de studiu, să-și urmeze studiile, funcție de domeniul ales, să ia contact și să descopere cultura, istoria, tradițiile și obiceiurile țării respective. Un bun transfer informațional și o excelentă oportunitate pentru tinerii noștri de a deveni veritabili ambasadori ai țarii de proveniența.

Complementar, la fel de interesante pentru tinerii interactieni sunt și ”Taberele de scurtă și lungă durată”, secțiune coordonată de colegul nostru, P Viorel Brad, membru al RC Arad, organizate pe diferite teme, aparținând unei arii diversificate, din care se desprind vocația, cultura, mediul înconjurător, arheologia. Astfel s-au creat premisele dezvoltării unei prietenii omogene sub aspectul diversității culturale și al țărilor de proveniență. O investiție care merită tratată cu mare și multă atenție, deoarece acești adolescenți, peste ani si ani, vor certifica valoarea și potențialul lor, devenind personalități marcante în comunitățile și țările din care provin și, pe cale de consecință, factori de decizie în rezolvarea diverselor situații sau teme importante ale comunității.

De asemenea ne bazam și că, în urma celor dobândite în cadrul întâlnirilor și evenimentelor organizației noastre, vor lua deciziile cele mai inspirate, raportate la valorile și spiritul rotarian, în consonanță cu „Testul celor 4 intrebari”, potrivit căruia ”tot ceea ce gândesc, spun și fac, este adevărat, cinstit, este în beneficiul tuturor celor implicați și are ca finalitate stimularea prieteniei și a bunăvoinței ” .
Țin să cred că avem o majoritate covârșitoare care răspunde și acționează conform acestui test.

O altă contribuție importantă rotariană o poate constitui și programul Rotary Youth Leadership Award “RYLA”, al cărui comitet este reprezentat la nivel de district, de către colegul nostru, Alexandru Grigoraș, membru al RC Iași Copou, platformă ideală a schimburilor de idei și modele de bune practici în cadrul cluburilor rotaractiene de pretutindeni. O serie de evenimente la care viitorii rotarieni, actuali foști rotaractieni sunt chemați ca, pe lângă posibilitatea de a-și sedimenta si consolida latura dezvoltării personale, să-și împărtășească experiențele trăite, în spiritul și valorile rotariene la care au aderat.

Toate aceste initiațive și demersuri constituie o parte intrinseca și caracteristica a organizației noastre, care certifică încă o dată grija și preocuparea de a trăi în pace și armonie, sub deviza prieteniei și a valorilor consacrate.
Vom recunoaște că nu a fost întotdeauna ușor să transpunem toate acestea în realitate și fapte, având în vedere diversitatea și multiplele personalități ce compun această organizație. Dar suntem o organizație puternică, clădită pe principii solide, autentice, conștientă că trebuie să păstreze și să perpetueze aceste valori.

Așa cum știm ,valori precum prietenia și armonia între membrii clubului, nu pot fi arătate și manifestate doar într-o anumita zi din săptămână, între orele 19:30-22.00, când avem întâlnirea săptămânală de club. Apartenența noastră la această organizație ar trebui privită ca o stare care ne caracterizează și însoțește zi de zi, capabili fiind a o transfera în familiile noastre, în rândul colegilor din locurile noastre de muncă sau în rândul cunoștințelor noastre.

Bucuria de a te revedea cu prieteni de club, plăcerea și satisfacția de a sta față în față, de la egal la egal, de a-ți privi, fara nici retinere, ochi în ochi colegul de partea cealaltă a mesei, discutând deschis, atingănd teme cotidiene, profesionale sau familiale, trecând prin proiectele și acțiunile clubului, pana la experiențele și trăirile unei vacanțe făcute, poate fi privilegiu de care ne bucuram în admirabilul univers al unui club rotarian.
Sunt convins că mulți între voi, prieteni dragi, vă bucurați și apreciați acest univers, înconjurați fiind de buni prieteni si nu-mi ramane decat sa va incurajez a intretine si conserva in cluburile voatre aceasta stare de pacea și buna armonie.

Pana la o noua reauzire, doar ganduri bune de la al vostru bun prieten,

Martie 2019
Bine v-am regasit din nou prieteni dragi,

intr-o noua luna primavaratica care in calendarul rotarian o dedica unei teme de real interes pentru omenire cunoscuta sub numele Water and Sanitation Month.
Avand in vedere ca toate formele de viață cunoscute depind de apă , existenta ei fiind vitala ei pentru viitorul omenirii,Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decretat, în 2010, că accesul la apă potabilă este un drept uman.
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual pe 22 martie, iar, în 2019, are ca slogan "Leave No One Behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmă".
Organizatia noastra se apleca cu multa atentie asupra acestei teme stabilind ca fiind una din cele 6 arii de actiuni prioritare la care se implica toate cluburile la nivel international.
Nu am sa ma opresc asupra zonelor din lumea larga care sunt deficitare la acest capitol, in contextul in carea apa dulce se afla intr-un raport de doar 2.7 din cantitatea totala a globului.
Zona cea mai afectata se regaseste in partea Africii subsahariene ,unde peste 4000 de copii africani îşi pierd viaţa în fiecare zi, datorită faptului că beau apă infestată, nu au canalizare şi suferă de boli cauzate de lipsa igienei. Â
Conform organizaţiei World Vision, circa 8 milioane de copii africani decedează anual.
O problema grea de rezolvat la care guvernele si organizatiile mondiale o situeaza cap de lista pe agenedle lor de lucru in vederea identificarii de noi resurse si modalitati de a stopa aceste situati.
Districtul nostru si cluburile ce-l comun, prin donatiile facute catre Fundatia Rotary se alatura la rezolvarea acestei probleme de pe integul cuprins a lumii.
Cu probleme, nu la fel de grave ca cele din zona Africii, ne confrimtam si noi romanii, si asta datorata nu la lipsei apei ci a sistemelor de canalizare din tara noastra .
Statistic doar o treime din comune au sisteme canalizare iar la nivelul locuitorilor doar jumatae din populatia romanei se bucura de sistemul de canalizare.
România, o tara care are 320 orase si municipii, 2861 comune si circa 13.000 de sate se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce lipsa alimentării cu apă și a canalizării și este țara unde cei mai mulți cetățeni au WC-ul în curte.
Aceasta este o mare problema a administratie de stat si locala care va trebui reglata sub auspiciile L nr 241.2006 privind Legea Serviciului de alimentare cu apa si canalizarea .

Noua, ca si organizatie, la nivelul D 2241 Romania si R Moldiva, ne ramane posibiliate de a ne implica prin proiecte de tipul celui propus si desfasurata de catre colegul nostru - PP Florin Iliescu, de la RC Bistriata Nosa , care mi-a facut onoarea sa se alature Comitetului Districtual ca si Chair Water and Sanitation Group Committee -o persoana calificata si cu o vasta expertiza dovedita pe acest domeniu, care, in urma cu trei ani, a initiat si implementat un Proiect Educational privind Apa si Iginena Sanitara , lansat in spatiul D 2241 ca un program dedicat elevilor din scolile celor doua tari.
Cu siguranta la nivelul organizatiei noastre ar mai putea fi subiect de discutie si implicare pentru realizarea unui proiect de tara ca un semnal deloc onorant precum rezolvarea situatie privind latrinile existente in spatele curtiior scolare ...
In urma multor propuneri primite din district cu privire identificarea unei viitoare teme locomotiva a organizatie noastre, din cele primite pana la acest moment, parte din ele generic vorbind, fara a fi bine puncate, se regaseau si in zona Apei si Sanitatie.
Urmare acestor propuneri si pentru a le adauga la masa discutiilor, la multe altele am facut cateva cercetari pentru a ma documenta in identificarea si localizare lor geografica.

"Aproximativ 30% dintre şcolile din România nu au grupuri sanitare în interior, situaţie care afectează peste 230.000 de elevi la nivel naţional. În total, 2.220 de şcoli din România nu au grupuri sanitare în interior, iar diferenţa dintre mediul urban şi cel rural este evidentă: 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban. Aceste constatări sunt relevante ţinând cont de legătura dintre condiţiile sanitare şi de igienă şi subdezvoltarea copiilor, care poate fi cauzată de infecţii bacteriene"

Am ramas surprins sa constat nr mare a acesstor cazuri , peste 2 300 de scoli in aceasta situatie, insa destul de bine impartite pe zone pe care le-am identificat pe fiecare in parte cu numar din fiecare oras si comuna- unde cluburile noastre le-ar putea acoperi fara mari prrobleme.
Asta m-a facut sa cred ca poate fi o directie asupra careia organiatia noastra ar putea lua in calcul si in discutiele ce se vor purta ca o provocare spre a ne-o asuma rezolvarea ei.
Subiect care mi-a prilejit si o intoarcere cu gandul in spate la peste 100 de ani din istoria organizatie amintindu-mi de primul proiect comunitar facut de clubul No.1 din Chicago construire unei spalatorii si WC public in Chicago .
In acest sens , profitand de o vizita in capitala, am tatonat acest subiect cu reprezentanti din cadrul Ministerului Invatamanatului si Educatiei aratandu-ne intentia si disponibilitatea organizatiei noastre sa se implice in aceasta problema. Au ramas surprinsi de initiativa propusa si felicitandu-ne pentru dorinta implicarii noastre mi-au comunicat ca si in agenda lor de lucru se regaseste aceasta tema .

Partea interesanta este faptul ca la sfarsitul lunii ianuarie ministerul lanseaza in spatiul mediatic stirea ca se vor ocupa de acesata problema iar la sfarsitul lunii februarie apare anuntul ca Guvernul a alocat sumele necesare catre autoritatiile locale spre a rezolva situatia scolilor cu latrinele din spatele curtilor !

A fost doar unul din exemplele a temelor de lucru in care ne-am fi putut implica ca fiind de actualitate, necesar, putea fi masurat in numar si timp si bine gestionat de cluburile din zonele de necesitate.

Din pacate avem atatea probleme de rezolvat in acesata tarisaora in care traim incat cu siguranta se va regasi potrivita si necesara una din cele temele propuse de voi ,prieteni dragi, unde prin implicare noastra in rezolvarea ei ,rolul si capacitatea organizatiei noastre va putea fi pe deplin confirmata.

Nutresc convingerea ca pe 18 mai 2019, in cadrul Evenimentul Districtual de la Bucuresti avand ca motiv celebrarea a 90 de ani de activitate rotariana in spatiu romanesc, eveniment care se va petrece la Ateneului Roman,vom fi pregatiti sa prezentam organizatia noastra in spatiul societatii civile,invitata la acest eveniment, aflata sub toate formele ei de organizare, in marea lor majoritate persoane nerotariene, unde sa lansam noua provocare asumata la care sa-i invitam sa ni se alature si sa fie parte din acest proiect de tara.
Prin urmare, prieteni dragi , nu ne ramane decat sa finalizam cu succes si inspirati in selectia principalei teme care va guverna organizatia noastra pana la rezolvarea ei.